Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά από τα Κύθηρα. Παραμένουν "κολλημένα" μεσοπέλαγα

Στο γράφημα φαίνονται οι αντίθετες πορείες
των δύο πλοίων

Δύο φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν, τα ξημερώματα του Σαββάτου 13/3, βορειοδυτικά από τα Κύθηρα.
Σύμφωνα με το έγκυρο ναυτιλιακό site fleetmon τα δύο πλοία, το ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας «Κυβέλη» (KIVELI) και το με σημαία Μάλτας «Αφίνα 1» (AFINA I) συγκρούστηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες.
Ωστόσο, από εκείνη την ώρα τα δύο πλοία παραμένουν σε αυτή τη θέση «κολλημένα» διότι υπάρχει φόβος να σημειωθεί μεγάλη εισροή υδάτων στο κύτος του «Αφίνα 1», με κίνδυνο ν’ ανατραπεί και να βυθιστεί.
Όπως έχει γίνει γνωστό από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος

κοντά στα δύο πλοία βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, για την παροχή τυχόν βοήθειας τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ισάριθμα περιπολικά σκάφη του ΛΣ και δύο λάντζες ενώ σπεύδει αντιρρυπαντικό σκάφος του ΛΣ.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Πάντως στην περιοχή επικρατούσαν σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, με δυτικούς ανέμους έντασης 5- 6 μποφόρ.
Ωστόσο, από το marinetraffic φαίνεται ότι τα δύο πλοία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:
•    Το κατασκευής 2008 με σημαία Λιβερίας bulk carrier Kiveli, μεταφορικής ικανότητας 38.191 τόνων, που ανήκει στην εταιρεία Larus, συμφερόντων του εφοπλιστή Αλέξη Κονδύλη, ταξίδευε, με 24 αλλοδαπούς ναυτικούς ως μέλη του πληρώματος από τη Καζαμπλάνκα του Μαρόκου με προορισμό τη Βάρνα της Βουλγαρίας.
•    Το κατασκευής 2010 με σημαία Μάλτας bulk carrier «AFINA I», μεταφορικής ικανότητας 12.824 τόνων, που ανήκει σε εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων, ταξίδευε με 18 αλλοδαπούς ναυτικούς ως μέλη του πληρώματος, από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα, στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.
Η « διασταύρωση» των δύο πλοίων αποδείχτηκε μοιραία καθώς κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, όπως αναφέρει το fleetmon.com τα δύο πλοία συγκρούστηκαν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που μεταφέρει με επιφύλαξη το παραπάνω site, το ένα πλοίο, πιθανόν το «Κυβέλη», χτύπησε με τη πλώρη στο πλάι το άλλο. Για αυτό το λόγο παραμένουν ακινητοποιημένα καθώς τυχόν μετακίνησή τους μπορεί να προκαλέσει μεγάλη εισροή υδάτων στο κύτος του «Αφίνα 1».
Ευτυχώς, από τη σύγκρουση δεν αναφέρθηκε τραυματισμός μελών των πληρωμάτων των ανωτέρω πλοίων και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις