Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πειραιάς για Όλους: Η Παιδιατρική κλινική του Τζανείου νοσοκομείου οδηγείται στο τέλος της;

Με οριστικό κλείσιμο απειλείται η Παιδιατρική Κλινική του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά.
Τα στοιχεία, που αποκαλύπτει η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» είναι αποκαλυπτικά:
«Η μονάδα του Πειραιά, που νοσήλευε άλλοτε 10.000 παιδάκια το χρόνο και εξέταζε στα ιατρεία άλλα 21.000, συρρικνώθηκε από 24 σε 2 μόνο κρεβάτια για μεγάλα παιδιά, 3 κούνιες για μικρά, 1 μόνωση για μικρά και 2 κρεβάτια covid. Είναι μόλις 8 κρεβάτια, το 2% των κλινών του νοσοκομείου για περισσότερα από 140.000 πειραιωτάκια, για τα παιδιά των πέντε δήμων και των νησιών».
Όπως σημειώνει η παράταξη «με μία δραματική επιστολή τους, οι δύο διευθύντριες που οργάνωσαν την κλινική το 2000-2005 και το 2009-2018, οι παιδίατροι Νίτσα Βλασσοπούλου και Ζωή Γκερλέ, περιγράφουν αναλυτικά την κατάσταση και μας καλούν να ευασθητοποιηθούμε. Ήδη είναι αργά, καθώς το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω τραγικών κυβερνητικών επιλογών».
Οι δύο πρώην διευθύντριες της μοναδικής παιδιατρικής κλινικής στα όρια του Δήμου Πειραιά, που εξυπηρετεί και τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού, στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι «το έτος 2000 η παιδιατρική κλινική μεταφέρθηκε στο νεόκτιστο κτίριο του Τζανείου νοσοκομείου το οποίο αρχικά προοριζόταν να λειτουργήσει ολόκληρο ως παιδιατρικό κέντρο, αλλά τελικά παραχωρήθηκε στα παιδιά μόνο ο 5ος όροφος Εκεί στεγάστηκαν η παιδιατρική, η παιδοχειρουργική, η παιδοορθοπεδική και η παιδοψυχιατρική κλινική"
Το πρώτο "χτύπημα" ήρθε το 2011, με την έναρξη της εφαρμογής των Μνημονιακών πολιτικών, καθώς όπως σημειώνουν οι δύο διευθύντριες "έκλεισαν τόσο η παιδοχειρουργική όσο και η παιδοορθοπεδική κλινική λόγω υποστελέχωσης και αρνήσεως των αναισθησιολόγων να δίνουν νάρκωση σε παιδιά κάτω των 5 ετών.  Αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες που προέκυψαν για την εξέταση και τη νοσηλεία των παιδιών. Παρά ταύτα τα στελέχη της παιδιατρικής κλινικής προσπάθησαν να καλύψουν τα κενά με την εξειδίκευσή τους στην νεογνολογία, παιδοενδοκρινολογία, παιδονευρολογία και την ιατρική των εφήβων".
Όμως, τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση διαμορφώθηκε προς το χειρότερο.
"Τον τελευταίο χρόνο παρεχωρήθησαν κλίνες της παιδιατρικής κλινικής στην παιδοχειρουργική κλινική με αποτέλεσμα την μείωση των κλινών της παιδιατρικής. Η νοσηλεία χειρουργηθέντων παιδιών δίπλα σε ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα αντιβαίνει κάθε έννοια ορθής παροχής υπηρεσιών υγείας.  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά λόγω της επιδημίας covid, κλίνες της παιδιατρικής κλινικής παρεχωρήθησαν εσχάτως στην οφθαλμολογική κλινική.  Φυσικά η νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών στον ίδιο όροφο δεν επιτρέπεται από τον νόμο, για ευνόητους λόγους", αναφέρουν οι ίδιες. Και προσθέτουν:
"Συνοπτικά υπενθυμίζουμε τα εξής: Επί 454 κλινών που διαθέτει το Τζάνειο Νοσοκομείο, για τα παιδιά διετέθησαν αρχικώς 24 κλίνες οι οποίες συρρικνώθηκαν σε 20, ακολούθως σε 17 και τελικώς σε 8.  Δηλαδή 2 μόνο κρεβάτια για μεγάλα παιδιά, 3 κούνιες για μικρά παιδιά, 1 μόνωση για μικρά παιδιά και 2 κλίνες covid. To ποσοστό, δηλαδή, των κλινών που παρέχονται για τη νοσηλεία παιδιών είναι κάτω του 2%, ενώ βεβαίως τα παιδιά κυμαίνονται άνω του 30% του πληθυσμού του Πειραιά.
» 
«Ο Δήμος Πειραιά πρέπει να πάρει θέση αμέσως. Να διεκδικήσει την ουσιαστική επαναλειτουργία της παιδιατρικής, με προσωπικό και κλίνες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά του Πειραιά στην τύχη τους, αυτά που οι γονείς τους, και είναι τα περισσότερα, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές κλινικές.», υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη.
Να σημειωθεί ότι το θέμα φέρουν στη Βουλή με αναφορά της η βουλευτής Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα και Κρίτων Αρσένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις