Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Έμφραγμα στη διώρυγα του Σουέζ από τη προσάραξη γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς κοντέϊνερ

«Έμφραγμα» στη διώρυγα του Σουέζ προκάλεσε ένα γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, που παραμένει προσαραγμένο με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ναυσιπλοΐα στο «κανάλι».
Πρόκειται για το κατασκευής 2018 με σημαία Παναμά πλοίο «Ever Given», που έχει μήκος αντίστοιχο με 4 γήπεδα ποδοσφαίρου!
Το «Ever Given», που διαχειρίζεται η εταιρεία Evergreen Marine με έδρα στη Ταϊβάν μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 20.000 TEU (σ.σ. μονάδα μέτρησης των κοντέινερ). Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 59 μέτρα και ταξίδευε έμφορτο από τη Κίνα με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Όπως έχουν μεταδώσει έγκυρα ναυτιλιακά site και διεθνή μέσα ενημέρωσης το πλοίο προσάραξε, περίπου στις 8 το πρωί της Τρίτης 23/3  στη διώρυγα του Σουέζ, βόρεια από την είσοδο της διώρυγας στο Σουέζ καθώς έπλεε με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το BBC εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας απέδωσε την προσάραξη σε ισχυρούς ανέμους, που επικράτησαν αιφνιδιαστικά και παρέσυραν το πλοίο.
Αμέσως μια σειρά από ρυμουλκά ξεκίνησαν προσπάθειες για την αποκόλληση του πλοίου και την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στη πλωτή οδό, που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα αλλά μέχρι σήμερα (24/3) το πρωί δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα οι προσπάθειες αποκόλλησης του γιγαντιαίου φορτηγού πλοίου και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να παραμείνει εκεί «παγιδευμένο» για μέρες.
Οι Αιγυπτιακές αρχές λένε ότι έχει ανοίξει ξανά η παλαιότερη διώρυγα για να εκτρέψει τη κίνηση των άλλων ακινητοποιημένων πλοίων
Ο  Δρ Sal Mercogliano, ένας ιστορικός της Ναυτιλίας που εδρεύει στην αμερικανική πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε στο BBC ότι περιστατικά όπως αυτό είναι σπάνια, αλλά θα μπορούσαν να έχουν "τεράστιες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο".
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει προσαράξει ποτέ στο κανάλι του Σουέζ», είπε, προσθέτοντας ότι εάν δεν μπορέσουν να το ρυμουλκήσουν την ώρα, που ανεβαίνουν τα νερά από την άμπωτη θα πρέπει να αρχίσουν να αφαιρούν φορτίο.
Η επιχείρηση αποκόλλησης του Ever Given, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων ποσοτήτων άμμου από τις περιοχές όπου το σκάφος είναι προσαραγμένο και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες, ανέφεραν οι ειδήσεις του Cairo24, επικαλούμενες έναν αξιωματούχο από την Αρχή Διαχείρισης της διώρυγας του Σουέζ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις