Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Απίστευτο! Είχαν κατασκευάσει μίνι- υποβρύχιο για μεταφορά ναρκωτικών. Που πιάστηκε, πως είναι

Υπήρξαν περίοδοι που ιδιωτικά αεροπλάνα χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν ναρκωτικών στην καρδιά της Ευρώπης. Ωστόσο, όταν οι διωκτικές αρχές «έσφιξαν τα λουριά» τα καρτέλ των ναρκωτικών κατέφυγαν σε πλοία. Και καθώς αυτό το μέσο μεταφοράς άρχισε να γίνεται αναποτελεσματικό άρχισαν να κατασκευάζουν…. υποβρύχια, αυτά που οι διωκτικές αρχές αποκαλούν «ναρκο- υποβρύχια» (narco subs)!
Προ ημερών σηματοδοτήθηκε μια νέα αρχή στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Ισπανικής Αστυνομίας ότι είχε εντοπίσει ένα τέτοιο «ναρκο- υποβρύχιο» με μεταφορική ικανότητα έως και 2,2 τόνους ναρκωτικών, που κατασκευάστηκε στην Ισπανία!
Η σημαντική αποκάλυψη έγινε, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης της Ισπανικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις αρχές πέντε κρατών (Κολομβία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Βρετανία και ΗΠΑ) υπό τον συντονισμό της Europol, σε ένα παράνομο εργαστήριο στην επαρχία της Μάλαγα.
Στην Ισπανία η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ferro» εξελίχθηκε σε 10 πόλεις, πήραν μέρος περισσότεροι από 300 αστυνομικοί και είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη 52 ατόμων ενώ έφερε στο φως ένα κρυφό εργαστήριο για την επεξεργασία υδροχλωρικής κοκαΐνης, καθώς και μια εσωτερική φυτεία μαριχουάνας με 1.200 φυτά. Επίσης έχουν κατασχεθεί 400 κιλά κοκαΐνης, 600 κιλά χασίς και περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μετρητά.
Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι το μήκους 9 μέτρων «ναρκο- υποβρύχιο» που κατασκευάστηκε στη Μάλαγα.
Όπως μετέδωσε το cnn το υποβρύχιο αποτελείται από ένα πλαίσιο από κόντρα πλακέ και υαλοβάμβακα, που είναι «χτισμένο» γύρω από μια μεταλλική καρίνα, έχει τρία φινιστρίνια στη κάθε πλευρά ενώ διαθέτει δύο εξωλέμβιους κινητήρες 200 ίππων που λειτουργούν χρησιμοποιώντας έναν πίνακα ελέγχου μέσα στο πιλοτήριο. Έχει μήκος 9 μέτρων, πλάτος τριών μέτρων και βύθισμα τριών μέτρων.
Ο Rafael Pérez, επικεφαλής της Αστυνομίας της Ισπανίας, δήλωσε ότι η κατασκευή ήταν σε εξέλιξη όταν το σκάφος κατασχέθηκε και δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ στο νερό.
«Πιστεύουμε ότι επρόκειτο να πάει στην ανοικτή θάλασσα για να συναντήσει ένα μητρικό πλοίο για να πάρει τα ναρκωτικά, πιθανώς κοκαΐνη, πριν επιστρέψει στην Ισπανία», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου, παρομοιάζοντας τη δομή του σκάφους με παγόβουνο.
«Στην πράξη, σχεδόν ολόκληρο, ταξιδεύει υποβρύχια εκτός από την κορυφή του και αυτό είναι το μόνο τμήμα του που θα μπορούσε να γίνει ορατό από άλλο πλοίο ή ελικόπτερο», ανέφερε ο ίδιος.
Γενικά, τα ημι-υποβρύχια είναι δύσκολο να εντοπιστούν αλλά είναι δαπανηρά στην κατασκευή
Ωστόσο, στην Λατινική Αμερική, που η χρήση τους είναι πιο διαδεδομένη και τα καρτέλ διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια έχουν κατασκευασθεί νάρκο- υποβρύχια, με ανεπτυγμένη τεχνολογία, που μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
Ένα τέτοιο ναρκό υποβρύχιο είχε κατασχεθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το Πολεμικό Ναυτικό της Κολομβίας σε μια μεγάλη επιχείρηση με υπηρεσίες των ΗΠΑ σε ένα παράνομο ναυπηγείο κοντά στον ποταμό Cucurrupí στην περιοχή Chocó της Κολομβίας
Στην Ευρώπη είχε κατασχεθεί, το Νοέμβριο του 2019 ανοιχτά των ακτών της Γαλικίας στην Ισπανία ένα υποβρύχιο σκάφος 22 μέτρων, που μετέφερε 3.000 κιλά κοκαΐνης.  Ωστόσο, τώρα είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται η κατασκευή τέτοιου σκάφους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ισπανική Αστυνομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις