Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Πότε θα μεταφερθούν οι φυλακές από το Κορυδαλλό; Σιωπή από το Υπ. Προ.Πο. Τι λέει το Υπ. Δικαιοσύνης

Περίεργη «σιωπή» κρατάει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το θέμα της κατασκευής των νέων φυλακών σε πρώην στρατιωτικό χώρο στον Ασπρόπυργο, που- κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες- θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Φ. Μπακαδήμα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «αρνήθηκε προκλητικά και με αστήρικτες δικαιολογίες να παράσχει στη Βουλή και εν τέλει στον ελληνικό λαό τα έγγραφα και τις αναγκαίες πληροφορίες, για το πώς επελέγη ο χώρος του πρώην νατοϊκού στρατοπέδου στον Ασπρόπυργο για την ανέγερση του «νέου Κορυδαλλού», και με ποιες διαδικασίες, κριτήρια και προδιαγραφές, θα ανεγερθεί εκεί το νέο σωφρονιστικό συγκρότημα», όπως έγραψαν, χαρακτηριστικά, σε νεότερη ερώτησή τους 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη ερώτηση απευθύνθηκε προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, απ’ όπου δόθηκαν απαντήσεις και βγήκαν οι εξής ειδήσεις:

1.    «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, το οποίο έχει τεθεί υπόψη μας (εν. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης), εντός του έτους 2022, θα λειτουργήσει στον Ασπρόπυργο Αττικής, το νέο «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.)», το οποίο θα αντικαταστήσει τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού».

Η απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης

2.    «…θα διαθέτει δώδεκα (12) πτέρυγες, χωρητικότητας δύο χιλιάδων (2.000) κρατουμένων".
3.    «Το Δ.Σ.Σ.Α. θα είναι αποκλειστικά κατάστημα υποδίκων, υπό την έννοια ότι τη στιγμή που ο εκάστοτε προσωρινά κρατούμενος θα καταδικάζεται από το Δικαστήριο, θα μεταφέρεται άμεσα σε έτερο Κατάστημα Κράτησης, το οποίο θα ορίζει ο αρμόδιος προς τούτο Εισαγγελικός Λειτουργός».
4.    «Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τόσο τη μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (Δι.Με.Δ.Α.), προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεκπεραίωση των μεταγωγών των κρατουμένων από και προς τα Δικαστήρια, όσο και τη δημιουργία επτά (7) δικαστικών αιθουσών, εκ των οποίων δύο (2) από αυτές θα λειτουργούν με αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας, προκειμένου να διεξάγονται κατ’ εξαίρεση ορισμένες δίκες, οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας.
»Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεταφορά των ήδη υπαρχόντων δικαστικών αιθουσών, που τώρα βρίσκονται εντός των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού. Οι νέες, όμως, αυτές δικαστικές αίθουσες θα είναι σε ξεχωριστό κτίριο, εκτός του Καταστήματος Κράτησης, με ξεχωριστή είσοδο για Δικαστές, Εισαγγελείς, Δικηγόρους, παράγοντες της δίκης και πολίτες
».
Από την πλευρά του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντάει μονότονα ότι δεν δίνει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πρακτικό της Ειδικής Επιτροπής για την επιλογή του χώρου για την κατασκευή του νέου Καταστήματος Κράτησης ισχυριζόμενο ότι «αυτό δεν δύναται να χορηγηθεί, καθόσον περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- στοιχεία στρατιωτικών εγκαταστάσεων».
Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (19.1.2021) σε νεότερη ερώτηση εκφραζόταν αγανάκτηση γράφοντας ότι «διατείνεται ο κ. Υφυπουργός (Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου, που απαντούσε στις ερωτήσεις) προσχηματικά ότι τα αφύλακτα ερείπια της πρώην βάσης ΝΑΤΟ που ήταν προσβάσιμα στον καθένα, φωτογραφίζονταν και κινηματογραφούνταν συχνά και εμφανίζονταν στα ΜΜΕ με κάθε λεπτομέρεια, είχαν δε εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες συνιστούν το μεγάλο στρατιωτικό μυστικό της χώρας! Πρόκειται για συμπεριφορά ευθέως αντικοινοβουλευτική που ενδεικνύει έλλειψη σεβασμού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της Δημοκρατίας μας, βασική μεταξύ των οποίων είναι η άσκηση ελέγχου στην Κυβέρνηση.

Η απάντηση του Υπ. Προστασίας Πολίτη
Η πρόφαση του κ. Υπουργού αποκαλύφθηκε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο μέσα από το κυβερνητικό «σόου» (19-11-2020) που στήθηκε, με τη συμμετοχή του ιδίου, για το γκρέμισμα κάποιων τειχών των ήδη ερειπωμένων εγκαταστάσεων της πρώην Βάσης ΝΑΤΟ. Μάλιστα πλήθος φωτογραφιών της έμπλεης χαρά πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Προ.Πο. δημοσιεύτηκε με σχετικό Δ.Τ. ενώ και επιπλέον φωτογραφικό υλικό κυκλοφόρησε σε επιλεγμένα ΜΜΕ. Προφανώς αυτή η δημοσιοποίηση δεν παραβίαζε το στρατιωτικό μυστικό!».
Παρόλα αυτά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στην προηγούμενη απάντηση του (σε ερώτηση της 6.11.2019) για το στρατιωτικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων!
Σε άλλη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ 25 ο ίδιος υφυπουργός απαντούσε γενικόλογα ότι το νέο συγκρότημα θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, ο χώρος θα παραχωρείτο δωρεάν από τον Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά δεν διευκρινιζόταν ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου κ.λπ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις