Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσκόπηση- Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για οικονομία και συνθήκες διαβίωσης

Η φωτό είναι από το επίσημο site
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, μιας δημοσκόπησης, που γίνεται, κάθε εξάμηνο, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν, την Πέμπτη 11/2 και όπως φαίνεται οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της εθνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο αλλά και για την ποιότητά των συνθηκών διαβίωσής τους ενώ όπως όλοι οι Ευρωπαίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ταχύτερη ανάκαμψη από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στα χρήματα, που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα.
Ακόμα, ενδιαφέρον έχει τι μέτρα ζητάνε να λάβει, κατά προτεραιότητα,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Έλληνες και τι οι άλλοι Ευρωπαίοι.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ορισμένα από τα συμπεράσματα της έρευνας:

•    Το 40% των Ελλήνων πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι συνθήκες διαβίωσής του θα έχουν χειροτερέψει και μόλις το 25% πιστεύει πως θα καλυτερέψουν. Το 35% θεωρεί ότι θα είναι ίδια η κατάσταση.
Στο αντίστοιχο ερώτημα η πλειοψηφία των ευρωπαίων (52%) θεωρεί ότι θα έχει ίδιες συνθήκες διαβίωσης, το 24% χειρότερες και το 21% καλύτερες (3% απαντούν «δεν γνωρίζω».
•    Το 56% των Ελλήνων πιστεύουν ότι σε ένα χρόνο η κατάσταση της εθνικής οικονομίας θα είναι χειρότερη και μόλις ένας στους 4 (25%) θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Το 19% θεωρεί ότι θα είναι ίδια.
Ανάλογη είναι η εικόνα και του ευρωπαϊκού μέσου όρου με το 53% να θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας των κρατών τους θα είναι χειρότερη, το 21% καλύτερη και το 23% πιστεύει ότι θα είναι ίδια.
•    Το 72% των Ελλήνων (72% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) εναποθέτει τις ελπίδες του για ταχύτερη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, που θα συνεισφέρει «ζεστό χρήμα» στα κράτη μέλη.
•    Το 63% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα και μόνο το 37% δηλώνει ικανοποιημένο.
Στο ίδιο ερώτημα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται με 57% ικανοποιημένος για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στο τόπο του και 41% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.
 
Πηγή: Ευρωβαρόμετρο
Από εκεί και πέρα:
•    Το 30% των Ελλήνων έχει αρνητική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στο 17% είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), 26% θετική (37% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και το 44% ουδέτερη (45%).
•    Η πλειοψηφία των Ελλήνων (79%), όπως και γενικά των Ευρωπαίων (63%) θα ήθελαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίζει σημαντικότερο ρόλο.
•    Το 74% των Ελλήνων (50% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) θεωρεί ότι η άποψή του δεν μετράει στην ΕΕ και μόνο το 26% (45% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) θεωρεί ότι «μετράει»
Ωστόσο, οι Έλληνες θεωρούν ότι είναι «κάτι καλό» η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ (56% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 63%) και μόνο το 15% τη χαρακτηρίζει «κάτι κακό» και το 29% ούτε καλό ούτε κακό. Πάντως, το 65% αναγνωρίζει πως η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξή της στην ΕΕ κυρίως για τη συμβολή της στην οικονομία (56%) και τη βελτίωσή των σχέσεων με άλλες χώρες (46%) ενώ το 35% θεωρεί ότι δεν ωφελήθηκε.
•    Οι Έλληνες θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπρεπε να έχει ως κύριες προτεραιότητες (οι 4 δημοφιλέστερες απαντήσεις):
1.    Μέτρα για τη μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων (62%)
2.    Μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%). Μόνο το 19% των Ευρωπαίων αξιολογεί ως ανάγκη τη λήψη μέτρων σε αυτό το τομέα, γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι το προσφυγικό/ μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που βαρύνει μόνο τα νότια ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα, πλέον, την Ελλάδα.
3.    Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος μας και της βιοποικιλότητας (33%).
4.    Μέτρα με στόχο την πλήρη απασχόληση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (30%) και Μέτρα για την ενίσχυση της δημοκρατίας (30%). Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι είναι 21% και 20%.
Αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δίνει προτεραιότητα στα εξής:
1.    Μέτρα για τη μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων (48%)
2.    Μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (35%). Μόνο το 28% των Ελλήνων θέλει τη λήψη αντίστοιχων μέτρων.
3.    Μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για όλους (33%). Μόνο το 26% των Ελλήνων αξιολογεί την ανάγκη λήψης μέτρων σε αυτό το θέμα.
4.    Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος μας και της βιοποικιλότητας (32%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις