Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Αποδυναμώνεται ο Πειραιάς στο τομέα της κρουαζιέρας. Γιατί η Celestyal προτίμησε το Λαύριο

Αποδυναμώνεται ο Πειραιάς στον τομέα της κρουαζιέρας! Το ισχυρότερο πλήγμα δέχεται το λιμάνι αλλά δυσμενείς συνέπειες θα υπάρξουν και για την οικονομία της πόλης.
Η αρνητική εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά την ανακοίνωση της μοναδικής μεγάλης ελληνικής εταιρείας του κλάδου, της Celestyal Cruises, ότι από την επανέναρξη των δρομολογίων κρουαζιέρας την Άνοιξη του 2021 θα χρησιμοποιεί ως νέο λιμάνι επιβίβασης/ αποβίβασης το λιμάνι του Λαυρίου για τις κρουαζιέρες τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων.
Για την πόλη η παρουσία της συγκεκριμένης εταιρείας είναι σημαντική διότι έχοντας ως βάση τον Πειραιά κάνει από εδώ την αποεπιβίβαση (homeporting) των επιβατών, γεγονός, που προσέφερε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης και ανάλογη κίνηση για τη τοπική οικονομία. Άλλωστε, εδώ και χρόνια όταν όλοι μιλάνε για αύξηση της τουριστικής κίνησης στην πόλη από την κρουαζιέρα αναφέρονται στην ενίσχυση του homeporting.
Η Celestyal στην ανακοίνωσή της δεν εξηγεί τους λόγους, που εγκαταλείπει τον Πειραιά για τα συγκεκριμένα προγράμματα (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχίσει- τουλάχιστον προς το παρόν- να χρησιμοποιεί τον Πειραιά για τις αναχωρήσεις άλλων προγραμμάτων), ωστόσο, από τις αναφορές της μπορούν να εξαχθούν ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει ότι:
1.    «Θα μεταφέρει τις αναχωρήσεις τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» από το Λιμάνι του Πειραιά στο Λιμάνι του Λαυρίου, που βρίσκεται μόλις 25 χλμ. από τον Αερολιμένα Αθηνών.
«Η πρώτη κρουαζιέρα τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου, ενώ τα δρομολόγια τριών διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου»
2.    «Θα  έχει αποκλειστική χρήση του επιβατικού σταθμού στο Λαύριο για τις μέρες που έχει αναχώρηση και άφιξη, εξασφαλίζοντας έτσι  μια βελτιωμένη και ταχύτερη εμπειρία επιβίβασης και αποβίβασης»
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά το 2019, τελευταία χρονιά κανονικής λειτουργίας της κρουαζιέρας, σύμφωνα με πληροφορίες είχαν υπάρξει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επιβατών πλοίων της εταιρείας στον Πειραιά, με καθυστερήσεις στην αποβίβαση κ.λπ.
3.    «Ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός θα επιτρέψει- κατά την εταιρεία- τη βέλτιστη εφαρμογή των ενδελεχών και αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι οι κρουαζιέρες τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων της Celestyal Cruises θα διενεργούνται απρόσκοπτα και εντός του συγκεκριμένου απαιτητικού χρονοδιαγράμματός τους».

«Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να ανακοινώσουμε τη συνεργασία με το λιμάνι του Λαυρίου για τη χρήση του νέου, σύγχρονου επιβατικού σταθμού, ώστε να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας για τις δημοφιλείς κρουαζιέρες μας των τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» για τη σεζόν 2021», δηλώνει ο Leslie Peden, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Celestyal Cruises. «Σύμφωνα με το όραμα της Celestyal Cruises να προσφέρει ακόμα πιο γνήσιες  εμπειρίες, το Λαύριο είναι μια μικρή, ιστορική ελληνική πόλη στα προάστια της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών και μόλις 10 λεπτά από τον παγκοσμίως γνωστό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Το Λαύριο αποτελεί έναν ακόμη ενδιαφέροντα προορισμό που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Ελπίζουμε η αναβολή της έναρξης της προγραμματισμένης σεζόν να μην προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επιβάτες μας. Η κύρια προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η άψογη φιλοξενία των επισκεπτών μας και σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα βιώσουν τη βραβευμένη εμπειρία της Celestyal Cruises και θα επισκεφτούν απρόσκοπτα όλους τους μοναδικούς προορισμούς των περιοχών που προσεγγίζουμε.»

Ο Πειραιάς «χάνει έδαφος» από άλλα λιμάνια
Σε αυτούς τους τρεις λόγους, που επισημαίνονται από την εταιρεία, εάν προστεθεί η οικονομία στα καύσιμα, που προσφέρει η μείωση της απόστασης προς τα νησιά με αναχώρηση από το Λαύριο και ενδεχομένως μια καλύτερη προσφορά τιμολογίων από το λιμάνι του Λαυρίου, μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια εικόνα για τους λόγους της εγκατάλειψης του Πειραιά.
Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη απώλεια που μετράει το λιμάνι του Πειραιά. Φαίνεται ότι εκτός από το Λαύριο, που ετοιμάζεται να εισέλθει ανταγωνιστικά σε αυτή την αγορά έχει ήδη τοποθετηθεί το Ηράκλειο, το οποίο έκλεισε συμφωνία με τη TUI για το homeporting ενός πλοίου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλη μεγάλη ξένη εταιρεία.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν την αίσθηση ότι ο ΟΛΠ, που άλλοτε επεδίωκε με συστηματικό τρόπο την προσέλκυση εταιρειών κρουαζιέρας, παρότι κάνει (με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) την επένδυση κατασκευής της νέας προβλήτας, δείχνει να έχει αφήσει έδαφος σε άλλα λιμάνια, που προσδοκούν να έχουν τα οφέλη από την τουριστική κίνηση, τα οποία δεν μπόρεσε να κατακτήσει ποτέ σε μεγάλο βαθμό η πόλη του Πειραιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Celestyal Cruises έχει ως εξής:
«Λόγω των  συνεχιζόμενων  ταξιδιωτικών περιορισμών διεθνώς και της αναστολής λειτουργίας των ελληνικών λιμανιών για τα κρουαζιερόπλοια εξαιτίας της πανδημίας, η Celestyal Cruises, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη, ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνει ότι η τουριστική περίοδος για το 2021 θα ξεκινήσει τις 24 Απριλίου με την κρουαζιέρα 7 διανυκτερεύσεων Ειδυλλιακό Αιγαίο. Η έναρξη της σεζόν ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Μάρτιο. Οι επιβάτες που έχουν κρατήσεις για τις κρουαζιέρες που ήταν προγραμματισμένες για το Μάρτιο και νωρίς τον Απρίλιο και ακυρώθηκαν, θα λάβουν πιστωτικό σημείωμα  για μία μελλοντική κρουαζιέρα (Future Cruise Credit/ FCC) με δυνατότητα επιστροφής  του 100% του καταβληθέντος ποσού, συν δώρο ένα επιπλέον πιστωτικό σημείωμα, ισάξιο με το 20% του ναύλου της κρουαζιέρας που έχει καταβληθεί για μία μελλοντική κράτηση. Ως επιπρόσθετο στοιχείο ευελιξίας και λαμβάνοντας υπόψη τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, η Celestyal ανακοινώνει ότι παρέχει τη δυνατότητα σε όσους  ήδη κατέχουν ή πρόκειται να λάβουν πιστωτικά σημειώματα  (FCC)  να τα αξιοποιήσουν και στις κρουαζιέρες που αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία για το 2023, συμπληρωματικά σε εκείνες που θα πραγματοποιηθούν το 2021 και το 2022.
Επιπρόσθετα, η Celestyal Cruises ανακοινώνει ότι θα μεταφέρει τις αναχωρήσεις τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» από το Λιμάνι του Πειραιά στο Λιμάνι του Λαυρίου, που βρίσκεται μόλις 25 χλμ. από τον Αερολιμένα Αθηνών. Η πρώτη κρουαζιέρα τεσσάρων διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου, ενώ τα δρομολόγια τριών διανυκτερεύσεων «Εικόνες του Αιγαίου» θα ξεκινήσουν στις 30 Απριλίου.  Η Celestyal Cruises θα  έχει αποκλειστική χρήση του επιβατικού σταθμού στο Λαύριο για τις μέρες που έχει αναχώρηση και άφιξη, εξασφαλίζοντας έτσι  μια βελτιωμένη και ταχύτερη εμπειρία επιβίβασης και αποβίβασης. Ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός θα επιτρέψει τη βέλτιστη εφαρμογή των ενδελεχών και αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι οι κρουαζιέρες τριών και τεσσάρων διανυκτερεύσεων της Celestyal Cruises θα διενεργούνται απρόσκοπτα και εντός του συγκεκριμένου απαιτητικού χρονοδιαγράμματός τους
»

•    Οι φωτό έχουν διατεθεί από την Celestyal Cruises

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις