Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου κατασκευάστηκε! Η κυβέρνηση θα το στελεχώσει για να λειτουργήσει;

Την άμεση στελέχωση με προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου ζητάνε, με ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με πρώτο ερωτώντα τον βουλευτή Β’ Πειραιά Γιάννη Ραγκούση.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ενισχύσει το αίτημα του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, που με την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του Κέντρου Υγείας υπογράμμισε ότι «θα συνεχίζει να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας με σκοπό να καταστεί λειτουργικό και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών και κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, των πιο αδύναμων, στο δημόσιο αγαθό της υγείας».
Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου αποτέλεσε ένα παλιό αίτημα του Δήμου, που άρχισε να το θέτει από το 2000. Ωστόσο, μόνο μετά το 2015 και αφού εξαιρέθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας η έκταση από την παραχώρηση του λιμανιού στη Cosco και δρομολογήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια και τον Δήμο οι αναγκαίες ενέργειες προχώρησε, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής από τη διοίκηση της Ρένας Δούρου, το έργο.
«Το Κέντρο Υγείας υλοποιήθηκε γιατί ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας αποφάσισαν ότι πρέπει να γίνει και ότι θα κάνουν ότι πρέπει για να γίνει.
 Φτάνει αυτό για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο; ΟΧΙ. Ακόμα και η πολιτική συμφωνία για την ανάγκη στήριξης της Δημόσιας Υγείας δεν ήταν αρκετή. Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια χρειαζόταν και η προσωπική συμβολή κάποιων ανθρώπων. Η Ρένα Δούρου, ο Γιώργος Γαβρίλης και ο τ. Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός συνέβαλαν ουσιαστικά για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα
», ανέφερε, σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, προσθέτοντας ότι:
«Ταυτόχρονα, αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, η τέως διοικήτρια  Όλγα Ιορδανίδου και ο τέως υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ Γιώργος Αντύπας καθώς και η τεχνική εταιρεία που ανέλαβε το έργο, δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα».
«Το στοίχημα της Δημοτικής Αρχής, της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και της προηγούμενης κυβέρνησης κερδήθηκε.
 Το στοίχημα για το Υπουργείο Υγείας και την παρούσα κυβέρνηση σήμερα, είναι το Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί άμεσα με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό  προσωπικό ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει
», κατέληγε η ανακοίνωση του Δήμου.

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους σημειώνουν ότι «στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας, εξαιτίας της πανδημίας και των αδικαιολόγητων ολιγωριών της κυβέρνησης της Ν.Δ. , η ολοκλήρωση του έργου του Κέντρου Υγείας, πρόκειται να προσφέρει στους 90.000 και πλέον πολίτες της πόλης του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αλλά και ευρύτερα της Β΄ Πειραιά, υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης, αναβαθμίζοντας το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Παρακάτω σημειώνουν τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και υπογραμμίζουν πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτελεί εμπαιγμό για το λαό του Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής της  Β΄ Πειραιά. Η ανάγκη για άμεση στελέχωση με πλήρες ιατρικό-νοσηλευτικό-διοικητικό και  βοηθητικό προσωπικό είναι αδήριτη και δεν παίρνει αναβολές».
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας του Κερατσινίου πρόκειται να διαθέτει (14) εξεταστήρια Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, Γυναικολογικό και Παιδιατρικό Τμήμα, Οδοντιατρείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Ακτινολογικό και Αίθουσες Υπερήχων, Μικροεπεμβάσεων και Ανάνηψης.
Οι βουλευτές επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «η πρόταση για τον Οργανισμό του Κ.Υ. Κερατσινίου έχει υποβληθεί προς έγκριση από την αρμόδια Υ.ΠΕ. από τον Αύγουστο του 2019 στο Υπουργείο Υγείας. Έκτοτε, κι ενώ η ανάγκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθίσταται επιτακτική, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας που να αφορούν στη σύσταση του Οργανισμού και συνακόλουθα στη στελέχωση του Κ.Υ. με πλήρες προσωπικό».
 Καταλήγοντας θέτουν προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια τα εξής ερωτήματα:
1.    Είναι αλήθεια ότι ενώ έχει προταθεί η έγκριση του Οργανισμού του Κ.Υ. Κερατσινίου από τον Αύγουστο του 2019 από την αρμόδια Υ.ΠΕ., εντούτοις δεν έχει ακόμα μέχρι σήμερα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην έκδοση του Οργανισμού;
2.    Τι έχει ήδη πράξει η Κυβέρνηση καθώς και τι προτίθεται να πράξει, ώστε να στελεχωθεί με πλήρες προσωπικό το νέο Κέντρο Υγείας του Κερατσινίου σύμφωνα με το Ν. 4486/2017;
3.    Μήπως προτίθεται αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μετακινήσει προσωπικό από τις άλλες ήδη υποστελεχωμένες δομές υγείας της Β΄ Πειραιά, όπως καταγγέλλει ότι ήδη συμβαίνει η ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο της Νίκαιας;
4.    Υπάρχει χρονοδιάγραμμα πλήρους λειτουργίας και παροχής  υπηρεσιών υγείας  στους πολίτες του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής;

•  Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις