Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Όταν ο Τράμπ θυμήθηκε να ζητήσει χρήματα από την Ελλάδα για τις "περιπολίες κατά των Πάγων" στον Β. Ατλαντικό!

Αεροπλάνο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ
σε περιπολία (Η φωτο από τη Βικιπαίδεια)


 Βρισκόμαστε στο 2017. Η Ελλάδα «βουλιάζει» ακόμα στα Μνημόνια και τα δημόσια οικονομικά είναι ασφυκτικά περιορισμένα, όταν ξαφνικά φτάνει ένα «μπουγιουρντί» από τις ΗΠΑ, που ζητάει χρήματα, για τις περιπολίες «κατά των Πάγων στον Βόρειο Ατλαντικό».
Ο Τραμπ, όπως έκανε από την αρχή της θητείας του, είχε ανασύρει όλες τις συμφωνίες, που είχαν υπογράψει οι ΗΠΑ με διάφορα κράτη, για οποιοδήποτε λόγο και αναζητούσε χρήματα.
Έτσι, για μια απ’ αυτές, που χρονολογείται από το 1956, ο Τραμπ ανακάλυψε ότι η Ελλάδα του οφείλει

2,4 εκατομ. €, για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί με νομοθετική ρύθμιση την εξόφλησή τους…..
Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί το 1956 στην Ουάσιγκτον και προέβλεπε ότι οι συνυπογράφοντες ανάμεσά τους και η Ελλάδα θα συμμετείχαν στο κόστος της Υπηρεσίας Περιπολίας κατά των Πάγων του Βορείου Ατλαντικού, που είχε συσταθεί μετά το ναυάγιο του «Τιτανικού», ώστε να ειδοποιούνται εγκαίρως τα πλοία  για τα επιπλέοντα παγόβουνα!
Το κόστος για κάθε κράτος προκύπτει αναλογικά με βάση την χωρητικότητα των πλοίων του, με τη σημαία του ή ξένη σημαία, σε σχέση με την χωρητικότητα όλων των πλοίων, που πέρασαν από συγκεκριμένες περιοχές, όπου διέρχονται παγόβουνα, την περίοδο των πάγων, συνήθως από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 1η Ιουλίου.
Ωστόσο, από το 2001 και μετά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν σταματήσει να ζητάνε χρήματα τουλάχιστον από την Ελλάδα!
Και ξαφνικά το 2017, 16 χρόνια μετά το «πάγωμα» των απαιτήσεων των ΗΠΑ, ο Τραμπ «ανακάλυψε» ότι η Ελλάδα έπρεπε να του πληρώσει οφειλές για τα έτη 2013- 2014 (σ.σ. προφανώς τα προηγούμενα είχαν παραγραφεί).
Για κάποιο λόγο η οφειλή του 2014 έχει αποπληρωθεί. Ωστόσο, στη συνέχεια προέκυψαν διάφορα δημοσιονομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκταμίευση των χρημάτων, που ζητούσαν οι ΗΠΑ.
Αυτά τα δημοσιονομικά θέματα λύνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με νομοθετική ρύθμιση, που έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να πληρωθούν στις ΗΠΑ περίπου 2,4 εκατομ. € για τις οφειλές των ετών 2013 και από το 2015 έως το 2018.
Για να δούμε η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα σταματήσει αυτή την…. τσιφούτικη πολιτική?

• Η φωτό είναι από το https://en.wikipedia.org/wiki/International_Ice_Patrol


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις