Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: "Να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων του Πειραιά σε έκταση στο Σχιστό Περάματος"

Το θέμα της αδειοδότησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά σε χώρο, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Περάματος, φέρνει στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Β΄ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης.
Το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση δόθηκε, όπως έχει γράψει το pireas2day.blogspot.gr (για να δείτε τη σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) με ρύθμιση, που περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Ραγκούσης στην επίκαιρη ερώτησή του σημειώνει ότι «αιφνιδιαστικά και κατά τρόπο που προσβάλλει την κοινοβουλευτική διαδικασία και υποβαθμίζει -στις ασφυκτικές συνθήκες πανδημίας- ακόμη περισσότερο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών των Δήμων Περάματος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος προώθησε νομοθετικά την αδειοδότηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό του Δήμου Περάματος».
Κατά τον κ. Ραγκούση:
1. Η  ρύθμιση αυτή προσκρούει  στις διατάξεις του δικαίου της Αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ και κινείται εκτός πλαισίου της διαδημοτικής συνεργασίας, που προβλέπει η νομοθετικά θεσπισμένη προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων, υπηρεσιών, προγραμμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 100, ν. 3852/2010, Πρόγραμμα Καλλικράτης.
2. Επιχειρείται η καταστρατήγηση της έννοιας της τοπικής υπόθεσης,  απορρέουσας από το άρθρο 102 Συντάγματος, επομένως πρόκειται για αντισυνταγματική ρύθμιση.
Διότι, με την επίμαχη διάταξη παραχωρείται η αρμοδιότητα στο Δήμο Πειραιά, να διαχειρίζεται υπόθεση τοπικού του ενδιαφέροντος,  εκτός των διοικητικών του ορίων, θίγοντας έτσι το χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο του όμορου Δήμου Περάματος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του Δήμου.
3. Παραβιάζεται επίσης και η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και οι στηριζόμενες σε αυτή διατάξεις, περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου. Διατάξεις που προβλέπουν την τήρηση συγκεκριμένης διοικητικής διαδικασίας για την χωροθέτηση και εν συνεχεία την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και  δραστηριοτήτων, καθώς και προϋποθέτουν την ύπαρξη στην περιοχή, κατάλληλων χρήσεων γης για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
«Καθίσταται ξεκάθαρο λοιπόν από τα παραπάνω, ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση προσκρούει στο Σύνταγμα, στις ενωσιακές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, στην περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία, καθώς και στο δίκαιο Αυτοδιοίκησης και ΟΤΑ», σημειώνει ο ίδιος. Και προσθέτει:
«Την ίδια στιγμή, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση, προωθούν την υλοποίηση δύο νέων μονάδων, στη Φυλή και το Σχιστό, οι οποίες απομακρύνουν την Αττική από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της κυκλικής οικονομίας, επαναφέροντας το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο και διαιωνίζοντας την άδικη και μονόπλευρη επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής, θεωρώντας στην πράξη τους πολίτες της ως πολίτες β κατηγορίας».
 «Οι πολίτες της Β´ Πειραιά δεν ζητούν να στέλνουν τα απορρίμματά τους σε άλλους Δήμους της Αττικής.
Απαιτούν να μην μεταφέρονται στις γειτονιές τους τα απορρίμματα άλλων Δήμων της Αττικής επειδή οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές ηγεσίες αποφεύγουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η προσήλωση στην αρχή της εγγύτητας, της χωροταξικής δημοκρατίας και της χωροταξικής δικαιοσύνης.
Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και της Κυβέρνησης να προχωρήσουν την μεμονωμένη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό και τη Φυλή, προσκρούει στις αρχές της περιβαλλοντικής και χωροταξικής δικαιοσύνης, είναι αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον και εντελώς αστήρικτη επιστημονικά και σύμφωνα με τα υπό αναθεώρηση δεδομένα του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής που αναμένεται
», σημειώνει ο ίδιος. Και απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη:
1.Θα ανακαλέσετε το άρθρο 142 του ν. 4759/2020 ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020, που αναμφίβολα συνιστά αντισυνταγματική, αντιπεριβαλλοντική και αντιχωροταξική νομοθετική αδειοδότηση για τον ΣΜΑ του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό, στα διοικητικά όρια του Δήμου Περάματος;
2.Θα ζητήσετε την ανάκληση της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής για τη μεμονωμένη-και όχι ταυτόχρονη με τις υπόλοιπες-κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής και χωρίς τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, ανακαλώντας ταυτόχρονα και την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις