Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Τι φέρνει το 2021 στη παγκόσμια (και στην ελληνική) οικονομία. Οι ελπίδες και οι φόβοι. Τι λένε διεθνείς αναλυτές

Ποδαρικό…. με ασθενείς ελπίδες και πολλές δυσκολίες στην οικονομία θα κάνει το 2021, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις και τις προβλέψεις διεθνών αναλυτών και οικονομικών φορέων.
Τα αισιόδοξα μηνύματα (σ.σ. που προσπαθεί να καλλιεργήσει και η ελληνική κυβέρνηση) έρχονται από τη συντομότερη- από το αναμενόμενο- διάθεση του εμβολίου για τον κορονοϊό (covid- 19) αλλά τα τραύματα, που έχουν δημιουργηθεί είναι τόσο βαριά, ώστε η επούλωσή τους θα απαιτήσει πολύ χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της αναφέρει την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα δουν τα κέρδη τους να επιστρέφουν στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022».
Και όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας του κάθε κράτους…..
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Οι ανακαλύψεις που έγιναν όσον αφορά ένα εμβόλιο και τη σταδιακή διάθεσή του φέρνουν την ελπίδα ότι θα αρθεί σταδιακά ένα αρκετά μεγάλο μέρος των μέτρων κλεισίματος και των περιορισμών από τις αρχές του νέου έτους, επιτρέποντας ενδεχομένως στις περισσότερες οικονομίες να επιστρέψουν στην συνηθισμένη επιχειρηματική  λειτουργία.
Παράλληλα, είναι πιθανό να δούμε ένα ακόμα όφελος για τον καταναλωτή, καθώς πολλοί έμποροι ενδέχεται να αναζητήσουν την ανάκαμψη των επιχειρήσεών τους διατηρώντας τις προσφορές τιμών.
Ο διεθνής οίκος Fitch σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του θεωρεί ότι θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του, με την ανάπτυξη της ευρωζώνης να προβλέπεται τώρα στο 4,7% αντί του 5,5% της αρχικής εκτίμησης.
Ωστόσο, η Deutsche Bank αν και πιο αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της προβλέποντας ανάκαμψη κατά 5,6% στη ζώνη του ευρώ κρατάει πολλές επιφυλάξεις θέτοντας τρία «εάν» για την επίτευξη του στόχου. Συγκεκριμένα επισημαίνει τους εξής κινδύνους:
1. Ο πρώτος κίνδυνος είναι οι προκλήσεις που τίθενται για την εξομάλυνση της πορείας της πανδημίας καθώς υπάρχουν πάντα τα ενδεχόμενα καθυστερήσεων στην παραγωγή, διανομή και αποδοχή εμβολίων από το κοινό, κυρίως λόγω της αύξησης των κινήσεων κατά του εμβολιασμού και της λανθασμένης ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.
Η Deutsche Bank αναμένει ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα ξεκινήσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 στις προηγμένες οικονομίες και στη συνέχεια θα συνεχιστεί ευρύτερα το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, είπε «το μεγάλο άγνωστο είναι εάν ο πληθυσμός θα δεχτεί να εμβολιαστεί και εάν το εμβόλιο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό».
2. Ο δεύτερος βασικός κίνδυνος προέρχεται από πιθανή οικονομική αναστάτωση δεδομένου ότι «οι κεντρικές τράπεζες και οι φορολογικές αρχές έχουν αναλάβει επιθετικές ενέργειες, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία.
«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής αναστάτωσης στο δρόμο που οφείλεται στην αυξανόμενη υπερτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και στα αυξανόμενα επίπεδα χρέους που οφείλονται στα απαραίτητα άκρα στα οποία έχουν κινηθεί τα κίνητρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφεραν οι ερευνητές.
3. Τρίτος άγνωστος παράγοντας είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής φαίνεται στα νομοθετικά όργανα η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά ρευστή καθώς οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν το Κογκρέσο αλλά η Γερουσία θα μείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.
Κάτι τέτοιο θα περιορίσει πολύ τις δυνατότητες της νέας κυβέρνησης Μπάϊντον.
Ωστόσο, εάν οι Δημοκρατικοί  κερδίσουν τις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει μπορεί να πάρουν και τον έλεγχο της Γερουσίας και θα μπορούσε να δώσει νέες δυνατότητες στην οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, με αντίκτυπο και στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις