Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Τι λέει η Επιστροπή Ατομικής Ενέργειας για τα Λιπάσματα- Δικαιώνεται η δημοτική αρχή Κερατσινίου

 Έγγραφο- ντοκουμέντο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έρχεται στη δημοσιότητα για τον χώρο, που υπήρχε το εργοστάσιο Λιπασμάτων και ένα τμήμα του έχει αξιοποιηθεί από το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, που διεκδικεί και το υπόλοιπο.
Το έγγραφο, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2020, αναφέρεται στο ζήτημα, που ανακύπτει, κατά διαστήματα, για την ύπαρξη ή μη ραδιενεργών καταλοίπων στον χώρο.
Το Pireas2day.blogspot.gr παρουσιάζει ολόκληρο το έγγραφο, το οποίο καταλήγει σε δύο συμπεράσματα- φωτιά:
1. («…) δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας από άποψη ακτινοπροστασίας».
2. Τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν γίνει μετρήσεις στον χώρο και οι τιμές, που αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν, «δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση επιβαρυντικές για το κοινό από άποψη ακτινοπροστασίας.
Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που επικαλούνται μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, σχετικά με την ύπαρξη ραδιενέργειας, επαναφέροντας ένα παλιό θέμα, το οποίο κανονικά, πλέον, πρέπει να κλείσει οριστικά.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σε δήλωσή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Για όσο χρονικό διάστημα η περιοχή των Λιπασμάτων ήταν κρανίου τόπος, μετά το κλείσιμο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, δεν είχε ραδιενέργεια. Όταν μετά από αγώνες δεκαετιών, ένα κομμάτι τους περιήλθε στα χέρια του Δήμου και έκτοτε «πλημμυρίζει» καθημερινά από χιλιάδες ανθρώπους που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα της περιοχής, ως δια μαγείας το σημείο αυτό απέκτησε ραδιενέργεια!
Μάλιστα, όταν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δρουν στην περιοχή ή που θέλουν να βάλουν χέρι σε αυτή, νιώθουν ότι απειλούνται, τότε η περιοχή αποκτά ακόμη περισσότερη ραδιενέργεια!
Φαίνεται λοιπό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο είδος ραδιενέργειας που στη βάση του έχει χαρακτήρα ταξικό και όχι τοξικό. Αυξάνεται όταν οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα τους στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και μειώνεται όταν τα επιχειρηματικά συμφέροντα λυμαίνονται την περιοχή. Το έχουμε συνηθίσει και δεν ασχολούμαστε.
Αφήνουμε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης», ερευνητικά ιδρύματα(;) και «παράγοντες» που τώρα τελευταία μας έχουν αγαπήσει να κάνουν τη δουλειά για την οποία έχουν πάρει εντολή
».
Όπως λέει ο κ. Βρεττάκος έχουν ζητηθεί, επίσημα, τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ αλλά δεν έχουν σταλεί στον Δήμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις