Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Ποιό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Λιπάσματα. Ποιές χρήσεις μένουν και ποιές μπορούν να αναπτυχθούν

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την περιοχή των Λιπασμάτων αποκαλύφθηκε σε συζήτηση, που έγινε στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου.
Στη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε στις 22 Ιουνίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου περιέγραψε με σχετική σαφήνεια τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και λίγες ημέρες αργότερα
(10 Ιουλίου) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, συντονιστής για την επιτάχυνση του έργου «δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων» τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χάρη Κοκκώση.
Σημειωτέων ότι μέχρι τώρα πάντως (16/7) δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του κ. Κοκκώση ως συντονιστή.
Από τη πλευρά του ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας σε ανακοίνωσή του, εμφανίζεται να μην έχει αντιληφθεί τι ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου στη Βουλή και επαναλαμβάνει ότι:
•    «Οποιαδήποτε αξιοποίηση προς όφελος των ανθρώπων της πόλης περνάει μέσα από τον σεβασμό των χρήσεων γης. Αξιοποίηση στραμμένη σε δραστηριότητες πουν έχουν να κάνουν με την Παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή».
Και όμως, στη συζήτηση στη Βουλή ο υφυπουργός ήταν αρκετά σαφής λέγοντας (Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής της 22ας Ιουνίου 2020):
«Το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναφέρει συγκεκριμένα ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή, σε εξακόσια σαράντα στρέμματα περίπου (...) ένας πόλος με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής, επίσης με χρήσεις άμεσα συνδεόμενες με τις λιμενικές δραστηριότητες και με μέγιστο συντελεστή 0,15. Το ίδιο λέει και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα σχεδιαστικό πλαίσιο το οποίο θα ακολουθήσουμε. Δεν αναφέρει το σχεδιαστικό πλαίσιο ότι πρέπει όλη η περιοχή να γίνει ελεύθερος χώρος κ.λπ., αλλά δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, προφανώς σε μια κατεύθυνση πολύ θετική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Μπορεί να τροποποιήσουμε και λίγο αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να είμαστε μέσα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που υπάρχουν στον σχεδιασμό. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό
».
Σε ότι αφορά το ζήτημα της απαλλοτρίωσης, το οποίο ο Δήμος θέλει να προχωρήσει σύμφωνα με τη διαδικασία, που ξεκίνησε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ο υφυπουργός εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε το σταμάτημα αυτής της διαδικασίας λέγοντας απλά:
«Θυμίζω ότι στις διαδικασίες πολεοδόμησης προβλέπονται εισφορές, άρα ένα σημαντικό μέρος της έκτασης, δεδομένου ότι πρόκειται και για μεγάλες ιδιοκτησίες, θα περάσει στο δημόσιο δωρεάν για αξιοποίηση»,

ΦΕΚ: Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας
Ας δούμε, όμως, τι προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΝΟΜΟΣ 4277/2014 - ΦΕΚ Α 156/01.08.2014), που είχε ψηφιστεί από τη κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, και ειδικά στο παράρτημα IV (παράγραφος 5), το οποίο επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή και από το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να παρεκκλίνει, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος:
«Παρέμβαση πολεοδομικής ανασυγκρότησης, οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη, στη «Λιμενοβιομηχανική Ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου» αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της θέσης λόγω γειτνίασης με τον Λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τις εξής κατευθύνσεις:
α) Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δυτικού Πειραιά, με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες και στη χωροθέτηση χρήση συμπληρωματικών ως προς τη Λιμενική Ζώνη.
β) Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων (…) με τη δημιουργία δικτύου κοινοχρήστων χώρων και εκτεταμένου Πάρκου Κοινοχρήστου Πρασίνου, που θα προκύψει από την εφαρμογή εργαλείων πολιτικής γης, όπως των εισφορών γης στις εντασσόμενες περιοχές (….).
γ) Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές δραστηριότητες. (….)
»

@ (Σχόλιο) «Υπάρχει, λοιπόν, ένα σχεδιαστικό πλαίσιο το οποίο θα ακολουθήσουμε. (…) Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. Κατά συνέπεια, οι βιομηχανικές χρήσεις και ιδιαίτερα όσες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις λιμενικές δραστηριότητες (Oil One. ΕΛΠΕ) ΔΕΝ προτίθεται η κυβέρνηση να τις διώξει. Η δημοτική αρχή δεν το «βλέπει» ή απλά «κλείνει τα μάτια»; Απλή ερώτηση……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις