Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Μια φράση σε ψήφισμα για την Αγία Σοφία έβαλε "φωτιά" στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Τι αναφερόταν και γιατί αποσύρθηκε

Μια φράση σε ψήφισμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έβαλε «φωτιά» μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης στο Δήμο Πειραιά!
Είναι αξιοσημείωτο ότι για το βασικό κείμενο του ψηφίσματος δεν υπήρξαν διαφωνίες αλλά τελικά μια φράση ήταν αρκετή ώστε η παράταξη «Πειραιάς για Όλους», με επικεφαλής το Νίκο Μπελαβίλα, όχι μόνο να καταψηφίσει αλλά να εκδώσει και ανακοίνωση καταγγελίας του δημάρχου Γ. Μώραλη για σύμπλευση με την ακροδεξιά.
Η ουσία της φράσης αυτής και η μετέπειτα σύγκρουση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί, σχηματικά, σε ένα ερώτημα:
«Υπάρχουν δημοκράτες στην Τουρκία, με τους οποίους θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να συμπορευτεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας;».
Σύμφωνα με την πλευρά της παράταξης «Πειραιάς για Όλους» η απάντηση είναι θετική. Αντίθετα, άλλες πλευρές υποστήριξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ότι «δεν υπάρχουν δημοκρατικοί Τούρκοι»!.

Η φράση που άναψε φωτιά
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Το αρχικό κείμενο ανέφερε τα εξής:
«Το Δ.Σ Πειραιά καταδικάζει την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει το Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί. Είναι απόφαση που βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα, τον σεβασμό των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Παγκόσμια ειρήνη.
Η Αγία Σοφία δεν είναι απλά για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο κορυφαίος Ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά αποτελεί και ένα πολύτιμο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η απόφαση της μετατροπής της από μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας σε τζαμί, υπηρετεί ξεκάθαρα το μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος της γειτονικής μας χώρας. .
Το Δ.Σ Πειραιά ενώνει τη φωνή του με τον Δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας που εναντιώνεται στις επιδιώξεις του Τ.Ερντογάν.
Το Δ.Σ Πειραιά καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη να εξαντλήσουν κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως πολιτιστικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Πειραιάς για Όλους»: «η πλειοψηφία Μώραλη- Βλαχάκου δεν άντεξε να {το} ψηφίσει».
«Μετά από απαίτηση της ακροδεξιάς αφαιρέθηκε η πρόταση "Το Δ.Σ Πειραιά ενώνει τη φωνή του με τον Δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας, που εναντιώνεται στις επιδιώξεις του Τ.Ερντογάν."!», αναφέρει η ανακοίνωση. Και σημειώνει:
«Η πλευρά Μώραλη διάλεξε παρέα αλλάζοντας το ψήφισμα, σβήνοντας τον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας, ο οποίος σήμερα -με κορυφαίο τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και τους αρχαιολόγους της Κωνσταντινούπολης- υψώνει τη φωνή του εναντίον του Ερντογάν και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο συνδυασμός Μώραλη του non politica στα κρίσιμα διαλέγει πολιτική με μεγάλη ευκολία. Τώρα διάλεξε αυτούς τους "τουρκοφάγους" που χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά μάς ενημέρωσαν πως "δεν υπάρχουν δημοκρατικοί Τούρκοι!". Αυτός είναι ο "μένουμε Ευρώπη" εκσυγχρονιστής δήμαρχος Πειραιά που δηλώνει ότι εξελέγη με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Να τον χαίρεστε κύριοι»

Το τελικό κείμενο

Τελικά το κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία είναι το εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά καταδικάζει την απόφαση  της  Τουρκικής  Κυβέρνησης  Ερντογάν, να μετατρέψει  τον Ναό  της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί. Είναι απόφαση που βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα, τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Παγκόσμια Ειρήνη.
Η Αγία Σοφία δεν είναι απλά για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο κορυφαίος Ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά αποτελεί και ένα πολύτιμο μνημείο  της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και η απόφαση της μετατροπής της, από μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας σε τζαμί, υπηρετεί ξεκάθαρα το μεγαλοϊδεατισμό του καθεστώτος της γειτονικής μας χώρας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη να εξαντλήσουν κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ως πολιτιστικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις