Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Οι καθαρές Ελληνικές παραλίες από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Στοιχεία της ΕΕ. Οι Γαλάζιες Σημαίες σε Αίγινα- Πόρο

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας Αίγινας
Στους…. πρωταθλητές της υψηλής ποιότητας υδάτων κολύμβησης συγκαταλέγεται η Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 95,7% των υδάτων κολύμβησης, που διαθέτει θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι σχεδόν 85%!
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που δημοσιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας καλός οδηγός για το πού μπορούν να βρουν οι κολυμβητές τα πιο ποιοτικά ύδατα κολύμβησης», πράγμα, που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «όπλο» για την χώρα μας στην προσέλκυση τουριστών εάν συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα παροχής ασφάλειας μπροστά στη πανδημία του κορονοϊού.
Συνολικά, αποτέλεσαν, την περασμένη χρονιά, αντικείμενο παρακολούθησης 22. 295 περιοχές κολύμβησης, από τις οποίες οι 21.981 βρίσκονταν στην τότε ΕΕ των 28 κρατών μελών, δηλ. μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων στις περιοχές κολύμβησης πραγματοποίησαν η Αλβανία και η Ελβετία, υπέβαλαν εκθέσεις και τα στοιχεία τους περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση.






Ποσοστά υδάτων κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας
ανά χώρα στην Ευρώπη
Συγκεκριμένα αποτελέσματα κατέδειξαν μικρή μείωση του αριθμού των περιοχών που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» και τις ελάχιστες απαιτήσεις «επαρκούς ποιότητας» που ορίζονται στην οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης. Το 85% των περιοχών κολύμβησης σε ολόκληρη την Ευρώπη διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», ενώ το 95% των περιοχών αυτών διαθέτουν ύδατα τουλάχιστον «επαρκούς ποιότητας». Από τα στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι η ποιότητα των παράκτιων περιοχών κολύμβησης είναι καλύτερη από εκείνες των εσωτερικών υδάτων.
Το ποσοστό των περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» ανέρχεται στο 1,3 % του συνόλου των περιοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός αυτός δεν έχει παρουσιάσει μεγάλη διακύμανση από το 2013, όταν το ποσοστό αυτό ήταν 2 %, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις μακροπρόθεσμες βελτιώσεις όσον αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα
 
Στην Ελλάδα παρακολουθήθηκαν 1.634 παραλίες κολύμβησης, από τις οποίες οι 1.600 (ποσοστό 95,7%) κρίθηκαν ότι είχαν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό μας κατατάσσει στις πέντε χώρες με τα καλύτερης ποιότητας ύδατα, με πρώτη τη Κύπρο, που φτάνει στο 99%. Έπεται η Αυστρία, που η κολύμβηση γίνεται σε ποτάμια και λίμνες και ακολουθούν η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κροατία.
Όμως, η Ελλάδα έχει και άλλο ένα… ρεκόρ. Είναι μια από τις λίγες χώρες που οι υπόλοιπες αξιολογημένες παραλίες της έχουν καλής ποιότητας ύδατα, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό των παραλιών της με τουλάχιστον επαρκή ποιότητα κολυμβητικών υδάτων στο 97,6%! Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό παραλιών (2,3%) που δεν έχει ταξινομηθεί.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται έξι ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας. Πρόκειται για τις εξής:
•    Αλβανία (επτά ύδατα κολύμβησης ή 5,9%), Εσθονία (τρία ύδατα κολύμβησης ή 5,6%), Ουγγαρία (10 νερά κολύμβησης ή 3,9%), Ιρλανδία (πέντε ύδατα κολύμβησης ή 3,4%), οι Κάτω Χώρες (24 ύδατα κολύμβησης ή 3,3%) και η Σλοβακία (ένα νερό κολύμβησης ή 3,1%). Στην Αλβανία, ο αριθμός των φτωχών χώρων κολύμβησης μειώθηκε σημαντικά από το 2015, όταν 31 περιοχές ύδατος κολύμβησης (ή 39,1%) εκτιμήθηκαν ως φτωχές. Αυτή η βελτίωση μπορεί να συνδεθεί με την κατασκευή πέντε μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει, ακόμα, ότι η ποιότητα των παράκτιων περιοχών ήταν γενικά καλύτερη από εκείνη των εσωτερικών περιοχών λόγω της καλύτερης ικανότητας αυτοκαθαρισμού των παράκτιων περιοχών. Επιπλέον, πολλές κεντρικές ευρωπαϊκές περιοχές εσωτερικών υδάτων κολύμβησης βρίσκονται σε σχετικά μικρές λίμνες και λίμνες καθώς και ποταμούς χαμηλής ροής, οι οποίοι, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πιο ευαίσθητοι από τις παράκτιες περιοχές σε βραχυπρόθεσμη ρύπανση που προκαλείται από έντονες καλοκαιρινές βροχές.

Γαλάζιες σημαίες
Τέλος, να σημειώσουμε ότι ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά υπάρχουν και δύο παραλίες, που βραβεύτηκαν για το 2020 με τη Γαλάζια Σημαία.
Πρόκειται για την παραλία της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα και το Ασκέλι/ Νέα Αίγλη στον Πόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις