Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Διάσταση απόψεων ΕΒΕΠ και Εμπορικού Συλλόγου για το χρόνο ανοίγματος των μικρών καταστημάτων

Με διαφορετική οπτική αντιμετωπίζουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το σχέδιο την Δευτέρα 4 Μαΐου  θα ανοίξουν με ειδικούς κανόνες το 10% των μικρών εμπορικών καταστημάτων και υπηρεσιών, καθώς και οι λαϊκές αγορές.
Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν
βιβλιοπωλεία, οπτικά, καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας, επισκευής υποδημάτων, λιανικό εμπόριο υπολογιστών, αθλητικά είδη, άνθη και φυτά, ΚΤΕΟ, καθώς και κέντρα αισθητικής, κουρεία και κομμωτήρια με περιορισμούς, ραντεβού και πρόβλεψη στο ωράριο λειτουργίας.
Στις 11 Μαΐου, σε 2ο στάδιο, ανοίγουν, πάντα με αυστηρά μέτρα υγιεινής και αποστάσεων, όλες οι υπόλοιπες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός των εμπορικών κέντρων
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τον σχεδιασμό υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι «είναι απόλυτα ορθό, ο σχεδιασμός επανεκκίνησης της αγοράς να ξεκινά από τα μικρά καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό».
«Πολλές μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη επανεκκίνησης της αγοράς και πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε εντελώς διαφορετικό «μήκος κύματος» κινείται ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, σε ανακοίνωσή του δεν κρύβει «την έντονη δυσαρέσκεια  μεγάλης μερίδας του εμπορικού κόσμου, για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα της λιανικής στις 11 Μαΐου, αντί της αναμενόμενης έναρξης στις 4 Μαΐου που όλοι προσδοκούσαμε»
« (…) δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ανοίγουν μόνο ορισμένα καταστήματα λιανικής, αλλά και άλλου είδους επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου, που απαιτούν πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ επαγγελματία και πελάτη, σε σχέση με τα καταστήματα λιανεμπορίου που έχουν τη δυνατότητα να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφάλειας», υπογραμμίζει ο ΕΣΠ. Και τονίζει:
«Θεωρούμε, ότι η μία βδομάδα καθυστέρησης έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων της λιανικής, στην ουσία καταργεί τον μισό μήνα Μάϊο, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ομαλή επανεκκίνηση, διότι όταν ένας τροχός είναι ακινητοποιημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ δύσκολα επανεκκινεί».
«Αναμένουμε την επανεξέταση της συγκεκριμένης απόφασης, διαφορετικά θα πρέπει να παρασχεθούν επιπλέον μέτρα στήριξης των καταστημάτων και των εργαζομένων, ενέργεια που φοβούμαστε ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω την εθνική μας οικονομία και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο επιθυμούμε να επιχειρούμε την επόμενη μέρα», καταλήγει ο ΕΣΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις