Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Πως ο κορονοϊός προκάλεσε «πόλεμο» τιμών στη διεθνή αγορά πετρελαίου- Πότε θα δούμε μειώσεις στη βενζίνη

Ο… Κορονοϊός και ο «άγνωστος πόλεμος» Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας ρίχνουν, διεθνώς, τις τιμές του πετρελαίου και σταδιακά αυτή η πτώση θα φανεί στα πρατήρια βενζίνης και στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης. Οι αναλυτές εκτιμούν, δε, ότι αυτή η μείωση τιμών θα συνεχιστεί για σχεδόν όλο το 2020.
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, με τη μείωση να φτάνει περίπου στο
25%. Έτσι, η τιμή του πετρελαίου Brent πλησίασε σχεδόν τα 33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το  WTI έφτασε σε τιμή μόλις πάνω από 31 δολάρια το βαρέλι.
Η θεαματική αυτή πτώση των τιμών, που θα αρχίσει να εμφανίζεται στο λιανικό εμπόριο το επόμενο διάστημα, ίσως στις αρχές Απριλίου, αποδίδεται σε δύο ταυτόχρονα γεγονότα:
1.    Τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει επηρεάσει πολλούς κλάδους της παγκόσμιας αγοράς.
Συγκεκριμένα, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί το 2020 για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί περίπου κατά 90.000 bpd, φθάνοντας στα 99,9 εκατομμύρια bpd το 2020.
Βασική αιτία αυτής της μείωσης είναι η πανδημία, που έχει ξεσπάσει και επηρεάζει σημαντικά μεγάλους κλάδους, όπως π.χ. η ταξιδιωτική «βιομηχανία» λόγω της μείωσης των μετακινήσεων αλλά πολλές παραγωγικές μονάδες της Ασίας, που κάνουν μεγάλες εισαγωγές πετρελαίου και έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
2.    Η διαμάχη, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο «γίγαντες» της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η Ρωσία αρνήθηκε να υποστηρίξει οποιαδήποτε μείωση στη παραγωγή πετρελαίου, όπως πρότεινε ο ΟΠΕΚ ως μέτρο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη «κόντρα» που6 ξέσπασε η Σαουδική Αραβία φέρεται να αποφάσισε να αυξήσει την ακατέργαστη παραγωγή της σε πάνω από 10 εκατομμύρια bpd τον επόμενο μήνα από το σημερινό της επίπεδο 9,7 εκατομμυρίων bpd. Ως απάντηση η Ρωσία ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή της και πως μπορεί να αντιμετωπίσει τη πτώση των τιμών ακόμα και για μια δεκαετία!....
Οι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν ανάκαμψη της κατανάλωσης πετρελαίου και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2021 θεωρώντας πως τον επόμενο χρόνο η αύξηση μπορεί να είναι ακόμα και κατά 2,1 εκατομ. βαρέλια (bpd).

@ Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι ωφελημένοι είναι οι εφοπλιστές καθώς οι τιμές των ναύλων των δεξαμενόπλοιων (αναγκαίων για τη μεταφορά του πετρελαίου και των παραγώγων του) παίρνουν, ξανά, την ανηφόρα.

•   
Με πληροφορίες από ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking, που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία επισκόπηση της ναυτιλιακής αγοράς της εταιρείας χρηματοοικονομικών και συμβούλων Capital Link Shipping

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις