Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Δραματική πτώση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά τις δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων

Απογοητευτική είναι η κίνηση των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά τις δύο πρώτες εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Στις αγορές των πόλεων του Πειραιά η πτώση των πωλήσεων έφτασε και στο 20% ενώ ειδικά στην εργατούπολη της Νίκαιας η μείωση έφτασε στο 50%!
Η ίδια κακή εικόνα υπάρχει
και σε άλλες περιοχές της Αττικής, καθώς από τους συνολικά 13 εμπορικούς συλλόγους οι 8 δήλωσαν ότι η αγορά τους έχει χειρότερο τζίρο από πέρυσι, οι 4 διαπιστώνουν ότι βρίσκονται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και μόνο ένας (Νέα Σμύρνη) δήλωσε βελτίωση του τζίρου.
Στην ανάλυσή του το ΕΒΕΠ αποδίδει αυτή την εικόνα στον «κορεσμό» των καταναλωτών από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, την «Black Friday», τις αγορές των Χριστουγέννων κ.ο.κ., με την «χαλαρή» επισήμανση ότι «κανένας δεν παραβλέπει το γεγονός ότι εξακολουθεί να υφίσταται πίεση ο οικογενειακός προϋπολογισμός».
Ωστόσο, η οικονομική παράμετρος είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας καθώς τον περασμένο Δεκέμβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, η ανεργία αυξήθηκε δραματικά κατά 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Έτσι, οι άνεργοι, που αυξήθηκαν κατά 129.000 άτομα ανήλθαν, τον Δεκέμβρη σε 1.128.421, πράγμα, που σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα περιορίζονταν μόνο στις αναγκαίες αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΒΕΠ η κίνηση κατά περιοχή τις δύο πρώτες εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων έχει ως εξής:
•    Πειραιάς: Πτώση των πωλήσεων κατά 2-20%
•    Κερατσίνι- Δραπετσώνα: Πτώση των πωλήσεων κατά 20%
•    Κορυδαλλός: Πτώση των πωλήσεων κατά 2- 20%
•    Μοσχάτο: Πτώση των πωλήσεων κατά 10- 15%
•    Νίκαια: Πτώση των πωλήσεων κατά 50%.
Από άλλες περιοχές πτώση παρουσιάστηκε στις αγορές του Διονύσου, της Κηφισιάς και του Περιστερίου ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν το Ίλιο, η Καλλιθέα, η Νέα Ιωνία και το Χαλάνδρι.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Β. Κορκίδης, μετέφερε με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδη, το μήνυμα της μίνι έρευνας και το αίτημα της πλειοψηφίας των εμπόρων στην Αττική για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, προτείνοντας μάλιστα ως ισοδύναμο μέτρο την παράταση κατά μία εβδομάδα στην διάρκεια των τακτικών εκπτωτικών περιόδων. Συγκεκριμένα, προτείνεται οι χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν αμέσως μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου, δηλαδή την 1η Δευτέρα του Ιανουαρίου, αντί της 2ης Δευτέρας, που ισχύει σήμερα και αντίστοιχα οι θερινές εκπτώσεις να επεκταθούν στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αντί του συνήθους 10ήμερου των προσφορών που ακολουθεί τις θερινές εκπτώσεις από την συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις