Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Άγνωστα στοιχεία για τον βομβαρδισμό του Πειραιά της 11.1.1944. Πόσοι βομβαρδισμοί έγιναν στη πόλη

«Η αποστολή της 11ης Ιανουαρίου [1944] ήταν πολύ διαφορετική. Ηταν καταστροφή [disaster, στο πρωτότυπο] για την 301η [Ομάδα Βομβαρδιστικών]».
Αυτή η αναφορά σε ένα απολογιστικό σημείωμα του πιο καταστροφικού βομβαρδισμού του Πειραιά, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που αποκάλυψε, με μια ιστορική έρευνα, στις 17 Ιανουαρίου 2016, η «Εφημερίδα των Συντακτών», (για να διαβάσετε το σχετικό κείμενο πατήστε εδώ) ολοκληρώνει την εικόνα της ίσως πιο αιματηρής, αποτυχημένης αποστολής των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Γερμανών Ναζί.
Εκείνη η «μαύρη» μέρα του Γενάρη του 1944, πριν από 76 χρόνια, έχει μείνει άσβεστη στη μνήμη όλων των Πειραιωτών, καθώς
υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 700 άμαχοι πολίτες, όλων των ηλικιών, καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές κτίρια και υποδομές, ενώ δημιουργήθηκε μεγάλο προσφυγικό ρεύμα προς την Αθήνα.
Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πειραιά τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης την 11η  Ιανουαρίου 1944, τέλεσε, το Σάββατο, επιμνημόσυνη δέηση στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση».
«Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να βρει ρυθμούς της. Παρόλα αυτά, παρ΄ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη ο Πειραιάς σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κατάφερε να ορθοποδήσει. Με πολλή δουλειά, αλλά και δύναμη ψυχής ο Πειραιώτης άφησε πίσω του την καταστροφή  και συνέβαλε, ώστε να δημιουργηθεί ξανά  ένας σύγχρονος Πειραιάς», είπε, χαρακτηριστικά, ο αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου, Γρηγόρης Καψοκόλης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.
Η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» σε ανακοίνωσή της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν ξεχνάμε τον τρομερό βομβαρδισμό που κατέστρεψε την πόλη μας στις 11 Ιανουαρίου 1944, ούτε τις εκατοντάδες συνεχείς αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν εναλλάξ από τις δυνάμεις του φασιστικού Άξονα και τους αγγλο-αμερικάνους Συμμάχους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Το ερώτημα, που παρέμεινε για δεκαετίες αναπάντητο, ήταν αμείλικτο: Ο καταστροφικός βομβαρδισμός της 11ης Ιανουαρίου 1994 ήταν εσκεμμένη ενέργεια των συμμάχων ή μια λανθασμένη αποτυχημένη επιχείρηση;
Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που παρουσίασε  η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα συμμαχικά βομβαρδιστικά, χωρίς καν να αντιμετωπίσουν γερμανικά αεροσκάφη, είχαν μεγάλες απώλειες, καθώς πετώντας μέσα σε πυκνά σύννεφα και με μηδενική ορατότητα συγκρούονταν στον αέρα μεταξύ τους!
Με αυτό τον τρόπο χάθηκαν 6 αμερικανικά βομβαρδιστικά και 8 βρετανικά μαζί με δύο μαχητικά, και πιθανότατα, όπως προκύπτει και από μαρτυρίες, ο φοβερός βομβαρδισμός στο κέντρο της πόλης να ήταν εντελώς «τυφλός», στην… τύχη!

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι:

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν στον Πειραιά 239 βομβαρδισμοί και σ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους 859 άνθρωποι. Τα δύο τρίτα των θυμάτων των βομβαρδισμών χάθηκαν στο βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου 1944.
Στη διάρκεια του Πολέμου στον Πειραιά πέθαναν, συνολικά, 13.282 άτομα, από τους οποίους οι 10.782 από την πείνα τον μαύρο χειμώνα του 1941-42 και 1.741 από εκτελέσεις κ.ά.).
Σύμφωνα με μία στατιστική που είχαν την υπομονή να τηρήσουν δύο νεαροί, τότε, Πειραιώτες, οι Θεοδ. και Δημ. Θωμ. Θεοφανίδης, στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου (28/10/1940- 5/4/1941) οι σειρήνες ήχησαν 23 φορές.
Σοβαρότερος από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών πρέπει να ήταν της 4ης ή 5ης Νοεμβρίου 1940, με «αρκετά θύματα», σύμφωνα με το «Προσωπικόν Ημερολόγιον» του Ι. Μεταξά (Τόμος 4ος σελ. 527. Πηγή: Γ. Χατζημανωλάκης «Ο Πειραιάς και η ιστορική διαδρομή του 2600 π.Χ-2009 μ.Χ.»).
Στις 6 Απριλίου 1941, με την έναρξη της γερμανικής επίθεσης κατά της Ελλάδας, το επίνειο γνωρίζει τη φρίκη.
Σύμφωνα με την απόρρητη εβδομαδιαία αναφορά του Γραφείου Πολέμου της Αγγλίας, που παρουσίασε η «Εφ.Συν.»:
«Έγινε μια βαριά επιδρομή στον Πειραιά από 10 γερμανικά αεροσκάφη τη νύχτα της 6ης προς 7η [Απριλίου 1941], η οποία έβγαλε το λιμάνι εκτός λειτουργίας για μερικές ημέρες. Περίπου 12 νάρκες ποντίστηκαν στο λιμάνι, αλλά τα αντιτορπιλικά “Αίας” (“Ajax”) και “Καλκούτα” κατάφεραν επιτυχώς να βγουν έξω. Το ατμόπλοιο “Clan Fraser”, 7.529 τόνων, με 350 τόνους ΤΝΤ [τρινιτροτολουόλης] και παραπλεύρως σε αυτό βρίσκονταν άλλοι 100 τόνοι, ανατινάχτηκαν και τα δύο. Πολλές φωτιές προκλήθηκαν και στα πλοία και στο λιμάνι».
Ο Γ. Χατζημανωλάκης θεωρεί ότι «από λαθεμένες εκτιμήσεις των αρμοδίων -Ελλήνων και Άγγλων, που ήταν υπεύθυνοι για την εκφόρτωση του πολεμικού υλικού-, εκείνα τα πλοία που έπρεπε να φύγουν από το λιμάνι, παραμένουν. Ανευθυνότητα, που θα πληρώσει με πολύ ακριβό τίμημα το ίδιο βράδυ ο Πειραιάς».
Από εκείνη την ημέρα μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα (27/4/41) ο Πειραιάς βομβαρδίζεται συνεχώς. Μέσα σε ένα εικοσαήμερο γίνονται 55 αεροπορικές επιδρομές, δηλαδή 2-3 την ημέρα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις