Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Διαγωνισμός για την ανέλκυση του ναυάγιο του Sea Diamond στη Θήρα. Πόσο κοστίζει η ανέλκυση

Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για ν’ ανοίξει παράθυρο για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας στη Θήρα.
Το κρουαζιερόπλοιο, με 1.163 επιβάτες και 391 μέλη του πληρώματος, είχε προσκρούσει, στις 5 Απριλίου 2007, σε ξέρα και αργότερα προσάραξε σε βραχώδη ακτή του όρμου των Φηρών.
Εκεί απομακρύνθηκαν επιβάτες και πλήρωμα και έγινε μια προσπάθεια ρυμούλκησής του με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Ωστόσο, χάθηκαν δύο Γάλλοι επιβάτες, πατέρας και κόρη.
Από τότε ξεκίνησε μια συζήτηση για την ανέλκυση του ναυαγίου καθώς από πολλές πλευρές χαρακτηριζόταν ως μια επικίνδυνη «οικολογική βόμβα» και για πολλά χρόνια γίνονταν μετρήσεις και λαμβάνονταν προληπτικά μέτρα.
Τελικά, στις 8 Νοεμβρίου η Δημόσια Αρχή Λιμένων προκήρυξε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είναι 50 εκατομμύρια € και με το ΦΠΑ υπολογίζεται ότι φτάνει στα 62 εκατομ. €.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η Δευτέρα 9/12/2019 και ώρα 15:00 και η αποσφράγιση θα γίνει την επόμενη μέρα.

Για αναλυτικές πληροφορίες για το ναυάγιο και την εξέλιξη της υπόθεσης πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις