Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Τι έγινε σε εκδήλωση του ΚΚΕ για το προσφυγικό στη Δραπετσώνα. Οι θέσεις & οι προτάσεις του Κόμματος

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το προσφυγικό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε, τη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στο παλαιό δημαρχείο Δραπετσώνας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις ΚΟΒ Κερατσινίου- Δραπετσώνας του ΚΚΕ και βασικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.
Η ομιλία του κ. Μαρούπα είχε θέμα
«Οι ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών χωρίζουν τους λαούς και γεννούν προσφυγιά. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας ενάντια στον εχθρό» και μετά το τέλος της αναπτύχτηκε πλούσιος προβληματισμός με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απαρίθμηση προτάσεων του ΚΚΕ, που απορρίφθηκαν κατά τη συνταγματική αναθεώρηση και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν τα εξής:
•    Για απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με την κατάργηση της παρ. 1 του άρθρου 27 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει τη μεταβολή στα όρια του ελληνικού κράτους.
•    Απορρίψατε για απαγόρευση διέλευσης από τη χώρα μας και τη στάθμευση σε αυτή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
•    Την απαγόρευση παραχώρησης βάσεων και άλλων διευκολύνσεων.
•    Την απαγόρευση παραγωγής, απόκτησης και παραμονής πυρηνικών και χημικών όπλων στη χώρα μας.
•    Αλλά και με την κατάργηση συνολικά του άρθρου 28 του Συντάγματος, με την οποία αναγνωρίζεται η υπεροχή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων έναντι του εσωτερικού ελληνικού δικαίου.
Ειδικά, σε σχέση με το προσφυγικό ο κ. Μαρούπας επεσήμανε ότι «μετά την τρίτη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, και ενώ ο πόλεμος στην πολύπαθη χώρα κρατά 9 χρόνια σχεδόν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέα μαζικά κύματα προσφύγων, που αναζητούν διέξοδο συνήθως σε κάποια χώρα της ΕΕ, περνώντας μέσα από την Ελλάδα. Κύματα προσφύγων που αντικειμενικά γεννούν πολλά προβλήματα», για να υπογραμμίσει:
«Δηλαδή είναι γεγονός ότι νέοι θάνατοι σημειώνονται στα hotspot, στους θαλάσσιους και χερσαίους δρόμους. Πριν δέκα μέρες ένα βρέφος 40 ημερών έχασε τη ζωή του στο Σχιστό, μόλις είχε έρθει από τη Σάμο, όπου και εκεί μόλις είχε φτάσει. Πριν μια βδομάδα αρρώστησε και πέθανε από αφυδάτωση ένα βρεφάκι 9 μηνών στη Μόρια, σε αυτό το σύγχρονο κολαστήριο, που αποτελεί ένα όνειδος για αυτούς που το δημιούργησαν και που το διατηρούν. Πριν τρεις βδομάδες στο Σχιστό μια γυναίκα αυτοκτόνησε με απαγχονισμό, κρεμάστηκε. Και αυτές είναι λίγες από τις ανθρώπινες ιστορίες που φτάνουν στα αυτιά μας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας».
•    Οι επιπτώσεις στο ντόπιο πληθυσμό: Συνεχίζοντας ο ίδιος υπογράμμισε ότι «επιπτώσεις υπάρχουν και στον ντόπιο πληθυσμό. Στα νησιά το στοίβαγμα χιλιάδων προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το ξεχείλισμά τους έχει επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό: στην οικονομία, στα σχολεία, στο σύστημα υγείας κλπ. Επιπτώσεις υπάρχουν και στις δικές μας ζωές, πχ στα σχολεία. Βάζουν για παράδειγμα προσφυγόπουλα, κυνηγημένα από τον πόλεμο και τη φτώχεια, σε τάξεις με ελληνόπουλα, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα. Πόσο εύκολο είναι να κυλήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία, να μην υπάρχουν προβλήματα».
•    Πως δημιουργείται το πρόβλημα: «Το ερώτημα είναι: μπορεί το προσφυγικό να λυθεί από αυτούς που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα; Μπορούν οι ιμπεριαλιστές που η πείρα μας δείχνει ότι δε διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα να δώσουν λύσεις; Μπορούν οι κυβερνήσεις που μπλέκουν τη χώρα μας σε αυτούς τους επικίνδυνους για όλους τους λαούς της περιοχής σχεδιασμούς να δώσουν διέξοδο; Μπορεί δηλαδή ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα; Δε μπορεί.
Αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμο, καθώς για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει να γνωρίσεις τη ρίζα του, την αιτία του. Και το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την αιτία του στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τρέφεται από τον πόλεμο, τη φτώχεια, την καταστροφή ως άλλος βρικόλακας. Και οι δυνάμεις που υπηρετούν αυτό το μονόδρομο απλά το αναπαράγουν ως πρόβλημα, στην καλύτερη των περιπτώσεων
».
•   Τα κυβερνητικά μέτρα: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα άλλωστε ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. (…) Τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή hot spots-φυλακές, τύπου Αμυγδαλέζας, χωρητικότητας πάνω από 5.000 ανθρώπους το κάθε ένα, πολύ μεγαλύτερα από τη σημερινή χωρητικότητά τους. Πρακτικά πρόκειται για φυλακές ανθρώπων κυνηγημένων από τους πολέμους και τη φτώχεια. Μάλιστα εκεί θα εγκλωβίζει και ασυνόδευτα παιδιά!
Την ίδια στιγμή οι δομές αιτούντων άσυλο έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με πολλά προσφυγόπουλα  να μην έχουν ακόμη καμία πρόσβαση στην Εκπαίδευση.
Όσο για τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες αυτά είναι πραγματικός εμπαιγμός για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών.
»
•    Οι προτάσεις του ΚΚΕ: «Στη βάση αυτή σηκώνουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που μπορεί να ανακουφίσει σήμερα την κατάσταση. Συγκεκριμένα:
1.    Απορρίπτουμε τα απαράδεκτα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα.
2.    Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ.
3.    Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Κανένας ανήλικος να μη ζει σε απαράδεκτες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος. Ειδική μέριμνα και δημιουργία κρατικών δομών φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους.
4.    Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
5.    Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.
6.    Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιώ
ν»
«Ειδικά για τα παιδιά επειδή ακούγονται πολλά. Υπάρχει μια ακόμα μεγάλη και αναμφισβήτητη αλήθεια. Ή αγαπάς τα παιδιά όλου του κόσμο ή κανένα. Στην ανάγκη δηλαδή και τα προσφυγόπουλα να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση όποιος κραυγάζει άναρθρα είναι εχθρός όλων των παιδιών. Είναι άλλο να απαιτείς υγιεινή περίθαλψη για όλα τα παιδιά, που είναι ανάγκη και κενό και για τα ελληνόπουλα, άλλο να απαιτείς υποδομές, που είναι ανάγκη και κενό και για τα ελληνόπουλα, άλλο να απαιτείς τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης για να ακολουθούν το ρυθμό του σχολείου, που είναι και αυτό ανάγκη και κενό για τα ελληνόπουλα με μαθησιακές δυσκολίες και άλλο ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, το δηλητήριο που κάποιο επιδιώκουν να περάσουν ηθελημένα ή άθελά τους στα παιδιά.
Εμείς λέμε κανένα παιδί εκτός σχολείου και μιλάμε για όλα τα παιδιά. Με μέτρα από τις δημόσιες δομές υγείας για όλα τα παιδιά. Με ενίσχυση τω κρατικών κονδυλίων για όλα τα παιδιά. Και στάλσιμο των διάφορων κορακιών των ΜΚΟ στα τσακίδια
», υπογράμμισε ο ομιλητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις