Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Εμφανίζονταν ως ευσεβείς προσκυνητές και ρήμαζαν εκκλησίες κλέβοντας τάματα και ιερά αντικείμενα. Πιάστηκαν 6 άτομα

Συμμορία διαρρηκτών, που είχε βάλει στο «στόχαστρο» εκκλησίες διαφόρων νησιών, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.
Μια από τις εκκλησίες, που είχε διαρρήξει η συμμορία ήταν και ο καθεδρικός ναός της Ύδρας, απ’ όπου είχαν αφαιρέσει περίπου 5 κιλά σε χρυσό σε τάματα και παλαιά κοσμήματα, εικόνα της Θεοτόκου, τιμαλφή και 200 € από το παγκάρι της εκκλησίας. Η αξία των αφαιρεθέντων ταμάτων υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τις
100.000 €.
Τα μέλη της συμμορίας που είχαν πάρει μέρος σε αυτή την διάρρηξη, όπως έκαναν πάντα είχαν μελετήσει το στόχο τους και όπως γραφτεί τότε (newsit.gr) γνώριζαν ότι ο ναός διαθέτει προβολείς με φωτοκύτταρο και κάμερες ασφαλείας.
Έτσι, μπήκαν έρποντας στην εκκλησία για να μη τους «πιάσουν» οι κάμερες, άρπαξαν τα τιμαλφή και αργότερα έφυγαν από το νησί με θαλάσσιο ταξί. Ωστόσο, μια κρυφή κάμερα ασφαλείας τους κατέγραψε και χτύπησε ο συναγερμός στην εταιρεία σεκιούριτι που είχε αναλάβει από το 2001 τη φύλαξη της εκκλησίας και παράλληλα έδωσε πολύτιμα στοιχεία στις αρχές για την εξάρθρωση της σπείρας.
Όπως έγινε γνωστό, οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά συνέλαβαν συνολικά 6 άτομα, ανάμεσά τους και ο «αρχηγός» της σπείρας ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 5 άτομα, από τα οποία το ένα κρατείται ήδη σε φυλακή της χώρας. Ακόμα, πιστεύεται ότι εμπλέκονται και άλλα άγνωστα άτομα, με διάφορους ρόλους.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την διερεύνηση της υπόθεσης εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις κλοπών από εκκλησίες, στην Ύδρα, στη Σπάρτη, στην Αθήνα, στο Μαρκόπουλο και στο Χαλάνδρι, δύο στη Τήνο και 4 στην Άνδρο.
Εκτός από την εκκλησία της Ύδρας σε εκκλησία της Άνδρου είχαν αφαιρέσει χρυσά και αργυρά τιμαλφή (τάματα) από εικόνες, ενώ επιπρόσθετα βεβήλωσαν προθήκη με Ιερά Λείψανα, πετώντας τις θήκες των λειψάνων στο πάτωμα του ναού.
Από την εκκλησία στη Σπάρτη αφαίρεσαν χρυσά τάματα, δύο εγκόλπια και δύο σταυρούς αξίας 15.000€.
Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας δράσης τους ( modus operandi ) αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις διαρρήξεις, επισκέπτονταν προηγουμένως τους Ιερούς Ναούς και με πρόσχημα την προσκύνηση κατόπτευαν τους χώρους και τα αφιερωμένα αντικείμενα (τάματα).
Επιπλέον από την έρευνα εξιχνιάστηκαν άλλες δυο περιπτώσεις και συγκεκριμένα ληστεία σε μονοκατοικία στο Κορωπί, όπου αφού έδεσαν και φίμωσαν τον ιδιοκτήτη αφαίρεσαν 750 ευρώ και διάρρηξη σε οικία σε περιοχή της Ρόδου, από όπου αφαίρεσαν 1.800 ευρώ και διάφορα τιμαλφή.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
2 τάματα σε λεπτό φύλλο χρώματος χρυσαφί,
2 βραχιόλια χρώματος χρυσαφί,
2 δαχτυλίδια χρώματος χρυσαφί ,
ρολόι χειρός,
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό όλου του εύρους της παράνομης δράσης τους συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις