Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Πως θα αντιδράσουν Δήμοι και φορείς στο νέο master plan του ΟΛΠ. Τη Τετάρτη 9/10 η πρώτη συγκέντρωση

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές προετοιμάζονται Δήμοι, παρατάξεις και διάφοροι φορείς να «απαντήσουν» στα νέα επιχειρηματικά σχέδια του ΟΛΠ ΑΕ, όπως αυτά αναπτύσσονται στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan), που έχει παρουσιαστεί.
Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας, στην οποία έκαναν παρεμβάσεις οι δήμαρχοι Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος Γιάννης Λάγουδακης, όπως και εκπρόσωποι πολλών φορέων.
Απαντώντας σε ερώτηση του Pireas2day.blogspot.gr οι δύο δήμαρχοι τόνισαν
ότι έχουν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε μεγάλη συγκέντρωση, που προγραμματίζεται να γίνει έξω από το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπου είναι προγραμματισμένη να γίνει η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), για να αποφανθεί επί του νέου master plan του ΟΛΠ.
Να σημειωθεί ότι στη προηγούμενη συνεδρίαση εγκρίθηκε το σκέλος του master plan, που αφορά το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά καθώς η ΕΣΑΛ παρά τις αντιρρήσεις των φορέων έκρινε, όπως υποστήριζε ο ΟΛΠ, ότι αποτελούσε τροποποίηση υπάρχοντος εγκεκριμένου Σχεδίου. Έτσι, στην αυριανή συνεδρίαση το θέμα εστιάζεται στα έργα που αφορούν το εμπορικό λιμάνι στο Κερατσίνι (δημιουργία 4ης προβλήτας, car terminal) και τη ναυπηγοεπισκευή.
Καθώς για τη ναυπηγοεπισκευή προβλέπεται δραστική μείωση των θέσεων επισκευής πλοίων με την απομάκρυνση αυτής της δραστηριότητας από το Νέο Μώλο Δραπετσώνας στην αυριανή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν οι ναυπηγοεπισκευαστές αλλά και τα σωματεία εργαζομένων στη «ζώνη».
Ωστόσο, όπως τόνισε δήμαρχος Περάματος «αυτή είναι μόνο μια πρώτη συγκέντρωση. Θα κλιμακώσουμε για να σταματήσουμε τα σχέδια του ΟΛΠ», που όπως είπε εφόσον υλοποιηθούν το Πέραμα θα βρεθεί περικυκλωμένο από νέες εγκαταστάσεις ύψους 22 ή και 26 μέτρων.
Ο Χρήστος Βρεττάκος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχτούμε κοντέϊνερ στις αυλές των σπιτιών μας», υπογραμμίζοντας εάν γίνει η τέταρτη προβλήτα των κοντέϊνερ, όπως ζητάει ο ΟΛΠ, από το «Σκλαβενίτη» μέχρι την Ιχθυόσκαλα, όπου θα τοποθετηθούν 10 γερανογέφυρες, θα «πνιγεί» η περιοχή του Αγίου Γεωργίου.
Σε ότι αφορά το σκέλος του master plan που αφορά τον Πειραιά και ειδικά η πρόβλεψη κατασκευής νέου mall (ή duty free, όπως το εμφανίζει ο ΟΛΠ/Cosco) ο Νίκος Μπελαβίλας παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη για ακύρωση της απόφασης της ΕΣΑΛ.

  • Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, οπότε και η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις