Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ας δούμε ποιές εταιρείες διεκδικούν να πάρουν το Πύργο- φάντασμα του Πειραιά. Ποιά άλλα έργα κάνουν στη πόλη

Η φωτό είναι από τη σελίδα Dimand για το project PPP
Μια κοινοπραξία δύο εταιρειών κατέθεσε προσφορά διεκδικώντας την παραχώρηση, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Πύργου- φάντασμα του Πειραιά στον διεθνή διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει ο Δήμος.
Οι εταιρείες, που έχουν συστήσει τη κοινοπραξία, είναι η
κυπριακή Cante Holdings LTD και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έκρινε ομόφωνα ως πλήρη τον φάκελο της τεχνικής και εμπορικής προσφοράς της. Έτσι, όπως είπε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης απομένει ν’ ανοίξει η οικονομική προσφορά και να γίνει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημάρχου η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, πιθανόν, εντός του Οκτωβρίου.
Να υπενθυμίσουμε ότι καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είχε οριστεί η 12η Ιουνίου και τρείς μήνες αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού προέβη στην αποσφράγιση και αξιολόγηση της προσφοράς, ελέγχοντας σε πρώτη φάση τα δικαιολογητικά συμμετοχής και την Τεχνική και Εμπορική προσφορά.
Η Τεχνική προσφορά περιείχε, όπως απαιτούσε η διακήρυξη:
1.    Το σχέδιο ανάπτυξης του έργου, το οποίο περιέχει το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan).
2.    Την τεχνική έκθεση.
3.    Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των Εργασιών Υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης του έργου (Master Plan program)
Τελικά, μετά από εκατέρωθεν διευκρινίσεις εγκρίθηκε η Τεχνική και Εμπορική Προσφορά της κοινοπραξίας και προχωράει ο διαγωνισμός στο επόμενο και πιο κρίσιμο στάδιο, του ανοίγματος της οικονομικής προσφοράς.
 

Ποιες είναι οι δύο εταιρείες:
Ποιες είναι όμως οι δύο εταιρείες, που αποφάσισαν να συνεργαστούν για να διεκδικήσουν το έργο;
•    Η Cante Holdings LTD, με έδρα στη Λεμεσό, είναι μια θυγατρική με πολύ μικρή δραστηριότητα, του Ομίλου της Dimand, που έχει ήδη αξιοσημείωτη παρουσία και στον Πειραιά.
Η DIMAND GoC απέκτησε τις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του «Παπαστράτου», στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και προχωράει στη κατασκευή τριών μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, τα Piraeus Port Plaza 1,2 και 3. Το καθένα από αυτά θα έχει γραφεία, πολιτιστικές και εμπορικές χρήσεις καθώς και κοινόχρηστους χώρους. Η οικοδομήσιμη περιοχή έχει συνολική έκταση 77.050 τ.μ και το ΄’υψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατομ. €.
Το πρώτο κτήριο (PPP 1) ολοκληρώθηκε πέρυσι σε συνεργασία με την Grivalia Properties, τον επενδυτικό βραχίονα στον τομέα των ακινήτων της Eurobank  και βρίσκονται σε εξέλιξη τα άλλα δύο.
To PPP 1 έχει περάσει εξ ολοκλήρου στη κυριότητα της Grivalia, η οποία φιλοδοξεί να το εκμισθώσει σε διεθνούς κύρους μισθωτές.
•    Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, που πρόκειται να μετονομαστεί σε PRODEA Investments ήταν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας αλλά πλέον έχει εξαγοραστεί από την Invel Real Estate, μια εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2013 «για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, προσφέροντας στους επενδυτές τη δυνατότητα να επενδύουν σε συναλλαγές ανά συναλλαγή».
Στο «τιμόνι» της εταιρείας βρίσκεται από την ίδρυσή της ο κύπριος Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου, πρώην επικεφαλής του τμήματος ακίνητης περιουσίας στο τομέα διαχείρισης κεφαλαίων της Deutsche Bank, τον οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επέλεξε για αυτή την θέση ο επιχειρηματίας Beny Steinmetz, που δραστηριοποιείται στο χώρο εξόρυξης διαμαντιών και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Ισραήλ.
Ο Steinmetz διέθεσε στην εταιρεία του κεφάλαιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου, όπως σημείωνε η εφημερίδα, «να αγοράσει υποτιμημένα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία», αναλαμβάνοντας «τις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες της ηπείρου».
Ο κ. Παπαχριστοφόρου είχε δηλώσει:
«Πολλοί άνθρωποι θέλουν αυτή τη στιγμή να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά ακίνητα, αλλά ανησυχούν για την κρίση της ευρωζώνης και θέλουν κάποια σαφήνεια σχετικά με το τι αγοράζουν. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: θέλουν να συνεργαστούν με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την αγορά και θέλουν να προβάλλουν ακριβώς ποια περιουσιακά στοιχεία αγοράζουν».
Οι δύο εταιρείες Dimand και Εθνική Πανγαία συνεργάζονται, όπως έχει γίνει γνωστό, σε μια τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατομ. € στη περιοχή των Χανίων αλλά και για την αξιοποίηση δύο όμορων εμπορικών ακινήτων επί της λεωφόρου Συγγρού, που ανήκαν στη Τράπεζα Κύπρου και θα διαμορφωθούν σε ένα νέο κτήριο γραφείων αντί ποσού 30 εκατομ. €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις