Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί μετατράπηκε σε μαραθώνια η συνεδρίαση της ΕΣΑΛ για το master plan του ΟΛΠ. Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι

«Βραχυκύκλωσε» η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία τέθηκε για εξέταση το νέο master plan (επιχειρησιακό σχέδιο) του ΟΛΠ, με το αίτημα των της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού και άλλων φορέων για αναβολή της συζήτησης.
Το αίτημα τέθηκε από
τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη και συντάχθηκε με αυτό η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και άλλοι φορείς (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ναυπηγοεπισκευαστές, μεταλλεργάτες κ.α)
Βασικό επιχείρημά τους ότι έλαβαν μόλις τη Δευτέρα το νέο master plan και είναι αδύνατο μέσα σε δύο ημέρες να το μελετήσουν και να καταθέσουν παρατηρήσεις.
Ωστόσο, ο κ. Μώραλης στη τοποθέτησή του άφησε και ένα… παράθυρο ανοιχτό προς την άλλη πλευρά θέτοντας το θέμα για το «αν προβλέπεται νέο στάδιο διαβούλευσης επί του αναθεωρημένου  Master Plan και αν αυτή ολοκληρώθηκε το 2018».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς υποστήριξε η πλευρά του ΟΛΠ/ Cosco λέγοντας πως δεν είναι νέο master plan αλλά αναθεώρηση του υπάρχοντος και γι’ αυτό δεν απαιτείται νέα διαβούλευση καθώς αυτή ολοκληρώθηκε το 2018.
«Με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΕΣΑΛ αρνήθηκε την αυτονόητη υποχρέωση που είχε να υιοθετήσει το αίτημα αναβολής της διαβούλευσης που του ζητήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορώ παρά να αποχωρήσω από αυτή τα διαδικασία- φιάσκο», δήλωσε ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και μαζί του αποχώρησαν και άλλοι φορείς.
Μετά την αποχώρηση των δημάρχων και άλλων εκπροσώπων φορέων σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση διακόπηκε και ο πρόεδρος, γενικός γραμματέας του Υπουργείου, έφυγε για πολύ ώρα από την αίθουσα.
Κάποιοι πιθανολογούν ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό επιδιώχθηκε επικοινωνία με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που βρίσκονται σε επίσημο ταξείδι στις ΗΠΑ, για να καθορισθεί η παραπέρα στάση του Υπουργείου, αλλά λόγω της διαφοράς της ώρας χρειάστηκε κάποια αναμονή.
Ανεξάρτητα από το εάν ευσταθεί η υπόθεση, η ουσία είναι ότι η συνεδρίαση ξανάρχισε, αργά το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησε η επεξεργασία του νέου master plan.


Δηλώσεις

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά αναφέρεται ότι ο κ. Μώραλης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, όπου «συντάχθηκε με το αίτημα των υπολοίπων δημάρχων για αναβολή, δεδομένου ότι μόλις τη Δευτέρα έλαβαν το αναθεωρημένο Master Plan και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος,  προκειμένου να μελετηθεί, να γίνουν  ουσιαστικές παρατηρήσεις και να υποβληθούν ερωτήματα».
Επιπλέον, όμως, έθεσε και το θέμα- πάσα για το «αν προβλέπεται νέο στάδιο διαβούλευσης επί του αναθεωρημένου  Master Plan και αν αυτή ολοκληρώθηκε το 2018» και τέλος «εξέφρασε τη σταθερή θέση του Δήμου για το Master Plan, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν θα δημιουργηθεί mall, ζητώντας να υπάρξουν όμως διευκρινίσεις για τη χρήση των 22.000 τ.μ.».
Ωστόσο, μόλις την Κυριακή ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» έλεγε ότι «αυτό που προτείνει η COSCO, έκτασης 22.000 τμ. είναι ύποπτο διότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως εμπορικό κέντρο».
Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σε δήλωσή του εξήγησε το αίτημά του για αναβολή της συζήτησης, χωρίς, ωστόσο, να πει το παραμικρό για τα καταστροφικά σχέδια, που περιλαμβάνονται στο νέο master plan, για την πόλη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη δημιουργία νέας προβλήτας για κοντέϊνερ μέσα στον οικιστικό ιστό και τη δημιουργία νέας προβλήτας στο μώλο της ΔΕΗ, με επιχωματώσεις, που θα «πνίξει» το γραφικό λιμανάκι των αλιέων.
Όπως είπε, πάντως, ο κ. Βρεττάκος «είναι δεδομένο ότι δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στην πόλη μας, που στο όνομα μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, θα καταδικάσουν μια ολόκληρη περιοχή και τους κατοίκους της. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και οι συμπολίτες μας, ώστε να τοποθετηθούν πάνω στα σχέδια αυτών που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς».
Η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου με ανάρτησή της στη προσωπική σελίδα της στο facebook γνωστοποίησε, ξεκάθαρα, ότι «η Περιφέρεια συντάχθηκε με το αίτημα των Δημάρχων Πειραιώς, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος για αναβολή, δεδομένου ότι μόλις τη Δευτέρα έλαβαν το αναθεωρημένο Master Plan και δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να το μελετήσουν αλλά και να το συζητήσουν στα δημοτικά τους συμβούλια»
«Η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, όπως έχουμε τονίσει, θα είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για όλα τα θέματα», κατέληξε η κ. Αντωνάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις