Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Δύο... Πειραιώτες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου- Ποιές υποθέσεις χειρίστηκαν στη θητεία τους στη πόλη

Πειραιώτες…. είναι τα δύο νέα πρόσωπα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς ειδικά ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης είχε μακρά θητεία στο Πρωτοδικείο Πειραιά.
Όμως, και ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε σημαντική παρουσία στην διάρκεια της θητείας του στην Εισαγγελία Εφετών, όπου χειρίστηκε υποθέσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου και την πολύκροτη υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου του φορτηγού πλοίου «Δύστος».
Ο κ. Τσαλαγανίδης, έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, γεννήθηκε το 1953, στην Αθήνα και αποφοίτησε, το 1976, με άριστα από τη Νομική Σχολή ενώ στο δικαστικό σώμα εισήχθη στις 7.8.1979, τοποθετηθείς ως Πάρεδρος παρά Πρωτοδίκαις στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 7-8-1979 έως 2-4-1981.
Ακολούθησε η προαγωγή του σε πρωτοδίκη και η τοποθέτησή του στο Πρωτοδικείο Λαμίας από τις 2.4.1981 έως την 21η Νοεμβρίου 1989. Τότε επέστρεψε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου παρέμεινε και ως Πρόεδρος Πρωτοδικών για μια δεκαετία, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 1999.
Στο διάστημα της παραμονής του στο Πρωτοδικείο Πειραιά νομικοί τον θυμούνται ως έναν κατηρτισμένο, ακριβοδίκαιο δικαστή, που διεκπεραίωνε τις υποθέσεις χωρίς αργοπορία και πάντα με πλήρη νομική αιτιολογία.
Αργότερα, υπηρέτησε στο Εφετείο Αιγαίου και στο Εφετείο Αθηνών και το 2012 προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη.
Ο κ. Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας και κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια.
Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1977. Είναι παντρεμένος, η σύζυγος του είναι Αρεοπαγίτης και πατέρας δυο παιδιών.
Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας. Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Την δεκαετία του 1980 υπηρέτησε, για μικρό διάστημα, και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.
Ωστόσο, στον Πειραιά επέστρεψε, μετά το 1999 και την προαγωγή του σε αντιεισαγγελέα Εφετών.
Εκτός από τις υποθέσεις λαθρεμπορίας και του ναυαγίου του «Δύστος» ο ίδιος είχε χειριστεί την δικογραφία για την διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Ακόμη, ήταν ο εισαγγελέας – εισηγητής στην υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου και είχε ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Επιπλέον, είχε προτείνει να απορριφθεί η αναίρεση της απόφασης κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Τασου Μαντέλη για υπόθεση ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και τέλος είχε ασχοληθεί με υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος» και τρομοκρατίας.
Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις