Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Ιδού το μεγάλο κόλπο με την ίδρυση ιδιωτικών Ακαδημιών Ε.Ν.- Γιατί το ζητάνε οι εφοπλιστές και το εξαγγέλλει η ΝΔ

Ανάλυση ειδικού συνεργάτη:
Τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ζητάνε οι εφοπλιστές και η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει το αίτημά τους. Τι νόημα έχει, όμως, κάτι τέτοιο όταν μειώνονται διαρκώς οι θέσεις εργασίας για τους Έλληνες αξιωματικούς; Τι κρύβει το αίτημα και γιατί σπεύδει να το αποδεχτεί η ΝΔ;
Πριν δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, είναι αναγκαίο να καταγραφούν ορισμένα δεδομένα:
1.    Η επίσημη δικαιολογία της εφοπλιστικής πλευράς για την προώθηση του αιτήματος είναι ότι με την ύπαρξη και ιδιωτικών ακαδημιών μπορεί «να αυξηθεί το ποσοστό των Ελλήνων ναυτικών επί των πλοίων και να μειωθεί η ανεργία στους νέους, πεισματικά υψηλό», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του εφοπλιστικού Committee του Λονδίνου Χαράλαμπος Φαφαλιός στο μήνυμά του στην ετήσια έκθεση του Committee.
Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τη ναυτική εκπαίδευση «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πιο ευέλικτη προσέγγιση για την απασχόληση των Ελλήνων σε όλες τις βαθμίδες», πράγμα, που όπως έχει πει, ευθέως, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης σημαίνει ότι για να απασχοληθούν περισσότεροι Έλληνες ως κατώτερα πληρώματα πρέπει να αμείβονται με τους μισθούς των διεθνών συμβάσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφορών (ITF), δηλαδή με περίπου 800- 1000 € το μήνα. (σ.σ. για τους ναυτικούς που εργάζονται 6- 7 μήνες το χρόνο και πρέπει να αποταμιεύουν για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το επόμενο «μπάρκο» είναι προφανές ότι οι μισθοί αυτοί είναι κυριολεκτικά πείνας).
2.    Οι θέσεις εργασίας των αξιωματικών στα ελληνικά και ελληνόκτητα υπό ξένη σημαία πλοία, τα οποία απογράφτηκαν το 2016, είχαν μειωθεί κατά 6,2% συγκριτικά με το 2014 (τα αποτελέσματα της απογραφής του 2018 δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα)
3.    Υπάρχει μια σταθερή αυξημένη ανεργία ειδικά στους πλοιάρχους κάθε τάξης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας η ανεργία στους πλοιάρχους το Μάϊο του 2019 παρουσίαζε την εξής εικόνα:
•    Πλοίαρχοι Α: 213 (το Μάϊο του 2018: 174)
•    Πλοίαρχοι Β:  167 (149)
•    Πλοίαρχοι Γ:   163 (137)
Ερώτηση: Γιατί, λοιπόν, αφού ούτε οι διαρκώς μειούμενες θέσεις εργασίας των αξιωματικών, οι εφοπλιστές ζητάνε (και η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται) την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού;
Απάντηση: Η απάντηση είναι απλή. Αύξηση των Ακαδημιών θα σημαίνει και αύξηση των αποφοίτων και καθώς οι θέσεις εργασίας διαπιστωμένα μειώνονται, θα υπάρχει μεγαλύτερη ανεργία στο κλάδο και μείωση μισθών, καθώς στους αξιωματικούς των ποντοπόρων πλοίων κατά κανόνα ο μισθός διαμορφώνεται με τιμές «αγοράς» ή- ορθότερα- με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Όταν λοιπόν, η ανεργία αυξηθεί οι μισθοί θα πέσουν.
Και εάν μειωθούν οι μισθοί των αξιωματικών θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση των μισθών και των κατώτερων πληρωμάτων….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις