Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Εκλογές 2019: Ποιοί δεν στηρίζουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους στο β' γύρο για το Δήμο Πειραιά

Με το δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να προβάλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί θα γίνει την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο Δήμο Πειραιά. Αντίπαλος του κ. Μώραλη είναι ο κ. Βλαχάκος, που χωρίς έντονη προεκλογική κίνηση κατέκτησε το 27,13% των ψήφων.
Όπως λέγεται από την προεκλογική περίοδο οι δύο παρατάξεις θα συνεργαστούν αμέσως και θα διαμορφώσουν από κοινού μια πλειοψηφία 35 εδρών στο 49μελες Δημοτικό Συμβούλιο.
Με αυτό το δεδομένο, η αναμέτρηση της Κυριακής αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό προφανώς οι άλλοι συνδυασμοί εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι.
Έτσι:
•    Η παράταξη «Πειραιάς για Όλους», με επικεφαλής το κ. Νίκο Μπελαβίλα μετά τη Γενική Συνέλευση των μελών σε ανακοίνωσή της αφού ευχαριστεί τους πειραιώτες για τη ψήφο τους διαβεβαιώνει ότι:
1.    «Στο νέο δημοτικό και στα κοινοτικά συμβούλια, βρισκόμαστε με μία μεγάλη ομάδα έμπειρων αλλά και νέων συμβούλων αποφασισμένη για σοβαρή δουλειά».
2.    «Είμαστε κομμάτι του δημοκρατικού ρεύματος των πολιτών, Πειραιωτών και Πειραιωτισσών, οι οποίοι ονειρεύονται έναν αναγεννημένο Πειραιά, απαλλαγμένο από τα ολιγαρχικά φαινόμενα που σκιάζουν την πόλη μας και με σαφές μέτωπο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα».
Και καταλήγοντας δεν κάνει καμία αναφορά στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.
•    Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχει εκδώσει ειδική ανακοίνωση, καλυπτόμενη προφανώς από τη γενική θέση του ΚΚΕ, που ζητάει στήριξη για τους υποψήφιους του, οι οποίοι έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο και αρνείται στήριξη σε οποιονδήποτε άλλο….
•    Η «Ανταρσία στο λιμάνι» με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι:
«Στο δεύτερο γύρο καταψηφίζουμε και τους δύο διεκδικητές του Δήμου. Εκφράζουν και οι δύο τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, βάζουν τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ανάγκες των πολλών».
•    Τέλος, ο κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης, μέλος της Κοινοτική Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες της Α’ Κοινότητας- Όχι Λιμάνι στη Πειραϊκή» και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το «Μέρα25» σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:
1.    «Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών, κανονικά, δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Τα συμβούλια, Δημοτικά και Περιφερειακά θα πρέπει να εκλέγονται με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης να εκλέγονται από τους συμβούλους του. Είναι πιο δημοκρατικό σύστημα αυτό αντί για το δημαρχοκεντρικό, που ισχύει και είναι πιο λειτουργικό γιατί αλλιώς μπορεί να έχεις Δήμαρχο με μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο».
2.    «Τους δύο μονομάχους, Μώραλη και Βλαχάκο δεν τους υποστήριξα γιατί δεν συμφωνούσα με τα προγράμματα τους, η πολιτική όμως είναι μια δυναμική διαδικασία, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση είναι ευκαιρία να υπενθυμίζουμε ερωτήματα σημαντικά για τον καθένα, ιδιαίτερα όταν τα προγράμματα είναι συνήθως γενικόλογα, οπότε χρειάζονται συγκεκριμένες ερωτήσεις»
Και θέτει τα εξής ερωτήματα:
•    Το ζήτημα των προβλητών στην Πειραϊκή κυριάρχησε στις συζητήσεις των δημοτών. Ο κύριος Μώραλης εκτιμά ότι δεν θα γίνουν τελικά, ποια είναι τα στοιχεία του όμως για να μας καθησυχάσει; Στο debate ανέφερε για τέσσερις διεκδικητικές επιστολές σχετικές με το Παλατάκι και για την πρόθεση του να κάνει αγωγή και να το διεκδικήσει. Δηλαδή αν εκλεγεί το επόμενο του βήμα είναι η αγωγή; Εννοώ να την περιμένουμε σύντομα;          
Για το θέμα των προβλητών ο κύριος Βλαχάκος είναι κάθετα αντίθετος, δεν μας λέει όμως πως θα το αντιμετωπίσει όταν του τύχει.
•    Ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις και των δύο για το κυκλοφοριακό; Που είναι οι μελέτες τους και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί τους;
•    Τελευταία στοιχεία για τον Πειραιά από το Αστεροσκοπείο και την  Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ποια είναι τα προγράμματα τους λοιπόν για να την μειώσουν;
•    Το πράσινο, που αντιστοιχεί στον κάθε Πειραιώτη και Πειραιώτισσα είναι το λιγότερο σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Α’ Διαμέρισμα, που μένω, είναι ακόμη λιγότερο! Πως σκέφτονται να το αυξήσουν και μέχρι πόσο;
«Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις για τις λύσεις των δύο μονομάχων, αν τους ενδιέφεραν οι συγκεκριμένες απαντήσεις θα τις είχαν δώσει ήδη. Ας γίνει έστω και νοερά ο διάλογος και καθείς ας αναλογιστεί τι απάντηση μπορούν να δώσουν- αν μπορούν», καταλήγει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις