Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ξέρετε πόσοι είναι άστεγοι στον Πειραιά; Που προφυλάσσονται αυτές τις ψυχρές ημέρες. Τι έγραψε στο facebook ο Γ. Γαβρίλης

Επίσκεψη σε χώρους συγκέντρωσης αστέγων, στην περιοχή του επιβατικού λιμανιού, πραγματοποίησαν, σήμερα το απόγευμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Μαρία Λαμπρίδου μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η επίσκεψη έγινε μακριά από τα… φώτα της δημοσιότητας και γι’ αυτό ήταν ουσιαστική. Μάλιστα, έγινε γνωστή μόνο μετά την ολοκλήρωσή της από μια λιτή ανάρτηση του Γιώργου Γαβρίλη στη προσωπική σελίδα του στο facebook.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο, που αποκάλυψε σε αυτή την ανάρτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, σύμφωνα με το οποίο η τελευταία απογραφή, που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Περιφέρειας Αττικής, έδειξε πως στην περιοχή του Πειραιά υπάρχουν περίπου 170 άστεγοι.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι απ’ αυτούς, περίπου 120 εξυπηρετούνται από διάφορες δομές φιλοξενίας, που υπάρχουν στον Πειραιά. Ωστόσο, οι δομές αυτές είναι υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι θέσεις του για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Έτσι, περίπου 50 άτομα στερούνται της αναγκαίας στήριξης και αυτές τις μέρες του ισχυρού ψύχους αναγκάζονται να καταφεύγουν σε διάφορες θερμαινόμενες αίθουσες, κυρίως σε επιβατικούς σταθμούς στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.
Ένα «χέρι βοήθειας» σε αυτούς τους άστεγους και ίσως και άλλους θα προσφέρει, στο εξής, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων της Περιφέρειας Αττικής, που εδρεύει στον Πειραιά και ξεκίνησε η επαναλειτουργία του.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης είχε δημιουργηθεί και λειτούργησε αποτελεσματικά από τη Νομαρχία Πειραιά επί νομαρχίας Γιάννη Μίχα.
Ωστόσο, με την κατάργηση των Νομαρχιών το 2010 και την υπαγωγή τους στην αιρετή Περιφέρεια Αττικής η περιφερειακή αρχή επί διοίκησης του Γιάννη Σγουρού επέλεξε να κλείσει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρότι με το ξεκίνημα της μνημονιακής κρίσης η λειτουργία του ήταν κάτι παρά πάνω από αναγκαία.
Ευτυχώς, με προσωπικές ενέργειες του τότε Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανου Χρήστου η εξαιρετικά χρήσιμη αυτή Δομή ημερήσιας φροντίδας αστέγων παρέμεινε «ζωντανή» χάρη στη συνέργεια, που προώθησε ο κ. Χρήστου με μια ΜΚΟ.
Με την ανάληψη της Περιφέρειας Αττικής από τη Ρένα Δούρου ξεκίνησαν, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφέρειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, προσπάθειες ώστε το Δίκτυο να επανέλθει υπό τον πλήρη ευθύνη της Περιφέρειας και να επαναλειτουργήσει από αυτήν πράγμα που επιτεύχθηκε και πλέον το Δίκτυο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους άστεγους της περιοχής.
Κατά την επίσκεψη του Γιώργου Γαβρίλη και της περιφερειακής συμβούλου Μαρίας Λαμπρίδου στα σημεία συγκέντρωσης των αστέγων έγινε ιδιαίτερη ενημέρωση για την επαναλειτουργία του Δικτύου, στην οδό Ζωσιμαδών στον Πειραιά.
Ακόμα, έγινε ενημέρωση των αστέγων και για τις δομές φιλοξενίας και τους διατιθέμενους θερμαινόμενους χώρους στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, που υπάρχουν θέσεις και μπορούν να καταφύγουν για να προφυλαχτούν από το δριμύ ψύχος αυτών των ημερών.
Τέλος, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ανήρτησαν στα σημεία συγκέντρωσης αστέγων ενημερωτικά έντυπα με τις διευθύνσεις των διαθέσιμων θερμαινόμενων χώρων, όπου μπορούν καταφύγουν ενώ διέθεσαν σε αστέγους υπνόσακους και διένειμαν είδη διατροφής και νερό.

@ Το καλό πρέπει να λέγεται. Και ο Γιώργος Γαβρίλης επιτελεί σημαντικό έργο για όλη την περιοχή χωρίς να επιζητά την επικοινωνιακή προβολή….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις