Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Ποια είναι σε αυτή τη φάση η στρατηγική των δύο βασικών αντίπαλων για το Δήμο Πειραιά- Πρέπει να προβληθούν θέσεις

Με το τέλος της εορταστικής περιόδου, παρά το ψύχος, άρχισε να ανεβαίνει το… προεκλογικό θερμόμετρο.
Κύριοι αντίπαλοι αναδεικνύονται σε αυτή τη φάση ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και ο διεκδικητής του δημαρχιακού αξιώματος Νίκος Μπελαβίλας.
Ο εκλεκτός της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Βλαχάκος παρά τη... λελογισμένη προβολή από έντυπα, sites και blogs του ευρύτερου «μωραλικού» φάσματος δεν δείχνει μέχρι στιγμής να βρίσκει το… βηματισμό του καθώς όπως όλα δείχνουν «σκοντάφτει» στην όλο και πιο πιθανή ανακοίνωση της υποψηφιότητας Β. Μιχαλολιάκου (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ του pireas2day για τον «γαλάζιο εμφύλιο» πατήστε εδώ).
Όπως έχουμε γράψει σε αυτό το blog σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα από τη συνήθη προβολή υποψηφίων και θα επιδιώξουμε να «φωτίζουμε» τις αθέατες επικοινωνιακές πλευρές της τακτικής του κάθε υποψήφιου, προσδοκώντας να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας μια άλλη εικόνα της προεκλογικής μάχης.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, «αποκρυπτογραφώντας» την… επιστροφή των δύο βασικών διεκδικητών της δημαρχίας του Πειραιά  βλέπουμε ότι:
•    Ο Γιάννης Μώραλης (σ.σ. χρόνια πολλά, δήμαρχε) ξεκίνησε με μια συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «247», στους 88,6 FM, στην εκπομπή «Οι εναλλάξ» στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.
Βασικά στοιχεία της συνέντευξης ήταν:
1.    Η αναφορά στο «υπέρογκο χρέος του Δήμου Πειραιά», για το οποίο «τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε  ένα χρέος ύψους 132 εκατομμυρίων ευρώ», το οποίο «προέρχεται από έναν υπερβολικά μεγάλο δανεισμό, που δέσμευε και δεσμεύει ακόμη τον Δήμο Πειραιά».
Ο Γ. Μώραλης επικαλείται, στις τελευταίες συνεντεύξεις του αυτό το στοιχείο, προφανώς για να δίνεται, με έμμεσο τρόπο, μια «απάντηση» στο ερώτημα που έχει μέσα του ο κάθε ακροατής σχετικά με κάτι που κατά τη γνώμη του (ακροατή)  δεν έγινε ή δεν λειτουργεί σωστά στην πόλη. Βέβαια, ο δήμαρχος- ορθώς- αποφεύγει να επιρρίπτει ευθύνες (και περιέργως δεν έχει ρωτηθεί από κανέναν δημοσιογράφο) γι’ αυτόν τον «υπερβολικό δανεισμό» καθώς θα άνοιγε «ζητήματα» και για στελέχη προηγούμενων δημοτικών αρχών (Αγραπίδη, Φασούλα) που βρίσκονται στο συνδυασμό του.
2.    Η μακροσκελής αναφορά στο έργο και στη προσφορά του κ. Μαρινάκη, πράγμα που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το πρόσωπο του εφοπλιστή και μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα βρεθεί ποικιλοτρόπως στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου.
Εάν συνυπολογιστεί ότι η τελευταία ερώτηση αφορούσε τη θέση του ως προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός γίνεται επίσης φανερό ότι η επικοινωνιακή τακτική αυτής της φάσης θέλει μια «ολυμπιακή συσπείρωση».
Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει μια τάση αποφυγής συζήτησης των πραγματικών προβλημάτων της πόλης.

@ (Σχόλιο) Παρότι αρκετοί θα μπουν στο πειρασμό να μεμφθούν τον δήμαρχο ότι διακινεί μέσω του γραφείο τύπου του Δήμου, σε έγγραφα με το λογότυπο του Δήμου και προβάλει μέσω του επίσημου site του Δήμου μια καθαρά προεκλογική συνέντευξή του, ξεκαθαρίζω ότι αυτό αποτελεί κριτική της δεκαετίας του 1990. Εδώ και χρόνια (καλώς ή κακώς) αυτό αποτελεί πάγια πρακτική όλων όσων εκτίθενται σε εκλογές και έχουν θεσμικό ρόλο (υπουργοί, δήμαρχοι κ.α) και σε τελευταία ανάλυση κανένας δεν παραπλανείται με αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μώραλης σήμερα είναι και δήμαρχος και υποψήφιος- εκ νέου- δήμαρχος.


Η φωτό είναι από το www.presspublica.gr

•    Ο Νίκος Μπελαβίλας
επέστρεψε με μια συνέντευξη στο site www.presspublica.gr και τη δημοσιογράφο Κέλλυ Σταμούλη.
Η συνέντευξη του Ν. Μπελαβίλα αναδείκνυε την προσωπικότητά του υποψηφίου δημάρχου «συστήνοντάς» τον στον αναγνώστη μέσα από τις ζωντανές ερωτοαπαντήσεις. Ωστόσο, το μέγεθός της αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να διαβαστεί ολόκληρη από ένα χρήστη του διαδικτύου.
Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρουσα και ανάλογη της συνέντευξης ήταν η φωτογράφηση, που την συνοδεύει και η οποία αποτυπώνει ρεαλιστικά το προφίλ του ίδιου.
Ωστόσο, τόσο στη συνέντευξη όσο και σε δήλωσή του ίδιου, με την οποία σχολιάζει δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του κ. Μώραλη δεν κάνει κι’ αυτός καμία συγκεκριμένη αναφορά σε θέματα του Δήμου, εξαντλώντας μια ολόκληρη παράγραφο στις συζητήσεις και σχεδιασμούς που γίνονται (και θα γίνουν) με τους πολίτες.
Αντίθετα, επιλέγει να «χτυπήσει» το δήμαρχο στο… ασθενές σημείο του, στην παρουσία του κ. Μαρινάκη.
Έτσι, στη συνέντευξη στο www.presspublica.gr υπογραμμίζει (και πολύ σωστά δημοσιογραφικά  το site «χτυπάει» σε τίτλο) πως «Ο Πειραιάς δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο, περιμένοντας τις ελεημοσύνες του κάθε ολιγάρχη» και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μώραλη στον παραπάνω ραδιοφωνικό σταθμό θα επισημάνει:
«Γνωρίζετε άλλον δήμαρχο στη χώρα μας, που νοιώθει υποχρεωμένος, να εξηγεί εμμονικά σε κάθε του συνέντευξη, πως κάποιος ιδιώτης (στην περίπτωση μας ο κύριος Βαγγέλης Μαρινάκης) είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος; Ας αναρωτηθούμε όλοι ποιο είναι το πρόβλημα!»

@ (Σχόλιο): Σωστή είναι σε αυτή τη φάση η επικοινωνιακή στρατηγική του Νίκου Μπελαβίλα καθώς κατοχυρώνει τη «θέση» του βασικού αντίπαλου του κ. Μώραλη, ασκώντας κριτική σε ένα σημείο που ίσως αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» του, την υπερ- εμφάνιση του κ. Μαρινάκη. Ωστόσο, για να μπορέσει να κάνει το… άλμα και να ξεφύγει από την «αντί- θέση» πρέπει σταδιακά να βγει και με θέσεις.
Περιμένουμε και από το κ. Μώραλη και το κ.  Μπελαβίλα να ακούσουμε ουσιαστικές θέσεις για την πόλη και να κριθούν για αυτές….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις