Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Μπορείτε να φανταστείτε τι ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων δεσμεύτηκαν πριν φτάσουν στο πιάτο μας;

Τεράστιες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων κατασχέθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής πριν φτάσουν στο… πιάτο μας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στην διάρκεια των ελέγχων, που έγιναν το 2018, σε όλα τα σημεία της διατροφικής αλυσίδας στην περιοχή του Πειραιά κατασχέθηκαν τρόφιμα συνολικού βάρους άνω των 13 τόνων, που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση!
Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία του καταναλωτή είχαν ξεκινήσει την περίοδο της Νομαρχίας Πειραιά, με νομάρχη τον Γιάννη Μίχα και πολλοί πολιτικοί αντίπαλοί του επιχείρησαν να τον επικρίνουν πως αυτό γινόταν χάριν… εντυπωσιασμού. Ωστόσο, οι τεράστιες ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων, που κατάσχονταν σε μια περίοδο, όπου οι έλεγχοι δεν ήταν κάτι συνηθισμένο, είχαν αποδείξει το ορθό της επιλογής του.
Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Αττικής υπό τη διοίκηση της Ρένας Δούρου και στον Πειραιά του Γιώργου Γαβρίλη οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν, ξανά, ίσως πιο «αθόρυβα» αλλά εξίσου αποτελεσματικά και πλέον φαίνεται ξεκάθαρα η σημασία τους και πως ορισμένες προσπάθειες απαξίωσης τους, τη περίοδο της διοίκησης της Περιφέρειας από τον Γιάννη Σγουρό, ίσως είχαν και άλλα κίνητρα, ή όπως λεγόταν παλαιότερα στόχευαν στα "συντροφικά μαχαιρώματα".
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2018 έως 31.12.2018 οι εξής έλεγχοι:
•    Σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης πραγματοποιήθηκαν 980 έλεγχοι σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, εργαστήρια, ψυκτικές αποθήκες κ.λπ
Σε 40 περιπτώσεις έγιναν κατασχέσεις- καταστροφές τροφίμων, συνολικού βάρους 6,650 τόνων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 63.224€
•    Σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης έγιναν 1.754 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές, μανάβικα, σούπερ μάρκετ, στην κεντρική αγορά Αθηνών στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και στα Τελωνεία εισαγωγής.
Ειδικά, στους Τελωνειακούς χώρους έγιναν επιπλέον 2.568 ποιοτικοί έλεγχοι ζωοτροφών.
Επίσης, έγιναν 147 δειγματοληψίες για τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων και διαπιστώθηκαν 13 παραβάσεις για αυξημένα υπολείμματα εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και 10 παραβάσεις χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων.
Σε 6 περιπτώσεις έγιναν κατασχέσεις- καταστροφές τροφίμων φυτικής προέλευσης, συνολικού βάρους 7,867 τόνων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.970€
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία της διατροφικής αλυσίδας συνεχίζονται εντατικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων και να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το συμφέρον του καταναλωτή. Παράλληλα, η επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων (κατασχέσεις, πρόστιμα κλπ) στους παραβάτες στοχεύει, στη αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας, αθέμιτου ανταγωνισμού και «ελληνοποιήσεων» που λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών αλλά και των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις