Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί ένα δείπνο με μπριζόλες Αργεντινής μεταξύ του Τραμπ και του πρόεδρου της Κίνας "ανέβασε" τα Χρηματιστήρια και χαμογέλασε η Ναυτιλία;

Ένα δείπνο με καλοψημένες μπριζόλες Αργεντινής, με κύριους συνδαιτημόνες τον Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Ζινπίνγκ, «ζέστανε» το κλίμα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ και δημιούργησε προσδοκίες για το τέλος του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.
Η συνάντηση έγινε, το Σάββατο, στο Μπουένος Άιρες, στη χώρα, που έχει παράδοση 480 χρόνων, στην εκτροφή βοοειδών, στις εύφορες κοιλάδες της Pampas, στο περιθώριο μιας συνεδρίασης των 20 πιο πλούσιων κρατών του κόσμου (G 20).
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μια προσωρινή εμπορική εκεχειρία. Από την πλευρά του ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θ΄ αναβάλλει για τρεις μήνες την προγραμματισμένη αύξηση των δασμών στις ΗΠΑ για εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα και σε αντάλλαγμα η Κίνα θα κάνει μια σημαντική αγορά, που δεν έχει προσδιοριστεί, σε αγροτικά, ενεργειακά, βιομηχανικά και άλλα προϊόντα των Η.Π.Α.
Αυτό είχε αποτέλεσμα τη Δευτέρα 3/12 να ανέβουν οι τιμές σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 3,54% στις 652,5 μονάδες.
Όμως, το θέμα αφορά άμεσα και τη ναυτιλιακή αγορά καθώς μια πιο σταθερή «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας θα επαναφέρει μια αύξηση των χύδην φορτίων, όπως η σόγια, στις εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών, πράγμα που αφορά άμεσα τους ναύλους των φορτηγών πλοίων (bulk carriers).
Ωστόσο, καθώς η ναυτιλία επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου απ’ ότι τα Χρηματιστήρια δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια αισιοδοξία για μια εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ναυτιλιακοί αναλυτές σημειώνουν ότι η συμφωνία για «ανακωχή» είναι ένα θετικό βήμα, αλλά προειδοποιούν πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανύσουμε ώστε «να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξεύρεση κοινού ευεργετικού πεδίου, καθώς αρκετά ακανθώδη θέματα, παραμένουν ακόμα ανοιχτά».
Ιδιαίτερα, σημειώνουν ότι τα όποια οφέλη για τη Ναυτιλία θα πρέπει να αναμένονται προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

@ Με πληροφορίες από ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία επισκόπηση της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων και προβολής Capital Link Shipping.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις