Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Δημοτικές εκλογές στον Πειραιά: Ανακοινώνεται η υποψηφιότητα Β. Κορκίδη και ταράζει τα νερά- Η στάση του Β. Μαρινάκη- Το παρασκήνιο

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στη «κούρσα» προς τις εκλογές του Μαΐου για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Πειραιά.
Τα… νερά ταράζει η υποψηφιότητα για το δημαρχιακό αξίωμα του κ. Βασίλη Κορκίδη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Pireas2day.blogspot.gr θα ανακοινωθεί επίσημα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Δευτέρα, με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το σχόλιο, που είχαμε κάνει, στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο κ. Μώραλης είχε ανακοινώσει την απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος με το Δήμο Πειραιά:
«Προφανώς δεν είναι και το πιο… political correct (πολιτικά ορθό) να ανακοινώνει ο νυν δήμαρχος την απόφαση του να διεκδικήσει εκ νέου το Δήμο σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Ο Γιάννης Μώραλης και οι επικοινωνιακοί σύμβουλοί του δεν θα έκαναν τέτοιο… φάουλ. Μήπως, λοιπόν, χρειάστηκε να βιαστεί ο κ. Μώραλης και να ανακοινώσει υποψηφιότητα για να «κλειδώσει» κάτι; Και για το Κίνημα Αλλαγής- λέγεται- ότι η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να στηρίξει το Γ. Μώραλη. Μήπως, το πράγμα… σκοντάφτει στη Νέα Δημοκρατία; Μήπως;….», γράφαμε τότε (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ πατήστε εδώ). Και δικαιωθήκαμε….

•    Το άμεσο πρόβλημα του κ. Μώραλη: Μόλις επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του κ. Κορκίδη η σημερινή πλειοψηφία του Δήμου θα βρεθεί, ουσιαστικά, διασπασμένη διότι 17- 19 δημοτικοί σύμβουλοι από τους συνολικά  29 της πλειοψηφίας προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά συνέπεια, εάν επιλέξουν να ακολουθήσουν την κομματική «γραμμή» θα είναι δύσκολο να παραμείνουν ταυτισμένοι μέχρι τέλους με τον κ. Μώραλη ιδιαίτερα σε θέματα αιχμής. Εάν, λοιπόν, επιλέξουν να αποστασιοποιηθούν τότε θα βρεθεί η δημοτική αρχή σε δυσκολία να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για λήψη αποφάσεων.

•    Ο παράγοντας Β. Μαρινάκης:
Η σύνδεση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός με το συνδυασμό του κ. Μώραλη είναι γνωστή.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση του blog plateiaippodameias στη συνάντηση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», που έγινε, την Πέμπτη 8/11, παραβρέθηκε και ο κ. Μαρινάκης.
«Ο κ. Μαρινάκης επαναβεβαίωσε την αμέριστη στήριξή του στο πρόσωπο του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη», σύμφωνα με το blog.
«Θα είμαστε μαζί και στον αγώνα του Μαΐου. Θα κατέβω μαζί σας στο πεζοδρόμιο», φέρεται να είπε ο κ. Μαρινάκης στην ομιλία του προς τα στελέχη της αυτοδιοικητικής παράταξης και υποστήριξε ότι για τον ίδιο παραμένει προτεραιότητα η ολοκλήρωση του έργου που ξεκίνησε το 2014.
Τι «υποχρέωσε», όμως, τον Βαγγέλη Μαρινάκη να πάει σε αυτή τη συνάντηση και μάλιστα να επαναλάβει την στήριξή του στο συνδυασμό, που ουσιαστικά ο ίδιος δημιούργησε το 2014;
Μια πρώτη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ο κ. Μαρινάκης πήγε για να αποτρέψει… φυλλορρόημα του συνδυασμού που θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου από τη παρούσα διοίκηση.
Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως ο κ. Μαρινάκης θέλησε να διαψεύσει με την παρουσία του τις φήμες, που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο Πειραιά, πως είχε συνάντηση με τον κ. Κορκίδη και άναψε, ουσιαστικά, το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητά του.
Η τρίτη εκδοχή, που επίσης ακούγεται στον Πειραιά, είναι ότι ο κ. Μαρινάκης θα στηρίξει τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, με προοπτική αν δεν έρθει πρώτος να πάρει τη δεύτερη θέση και έτσι την «επόμενη μέρα» να σχηματίζεται μια «στέρεη» πλειοψηφία συνεργασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον κ. Κορκίδη.
Όμως, αυτή η τρίτη εκδοχή δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της απλής αναλογικής, που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόσες έδρες θα πάρουν οι συνδυασμοί από τη τρίτη θέση και κάτω. Από αυτό το στοιχείο θα εξαρτηθεί εάν τελικά χρειαστούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι και τρίτης παράταξης για να σχηματιστεί η αναγκαία πλειοψηφία.

•    Το παρασκήνιο:
(1) Το απόγευμα της Πέμπτης 8/11 ο κ. Μώραλης συγκέντρωσε την ομάδα των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και συζήτησε μαζί τους τις εξελίξεις, καθώς, όπως λέγεται, είχε θορυβηθεί από τις εξελίξεις.
Ιδιαίτερα, λέγεται ότι προβληματίζουν το κ. Μώραλη τα φαινόμενα «απειθαρχίας», που δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο από συμβούλους, που θα θεωρήσουν ότι πρέπει να μην πάνε σε εκλογές «χρεωμένοι» με τις επιλογές της δημοτικής αρχής όσο και απ’ όσους βρουν την ευκαιρία να εκφράσουν με τη ψήφο τους προσωπικές πικρίες.
Στη συνάντηση, αυτή, παραβρέθηκε και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως είδαμε παραπάνω, σε μια προσπάθεια, όπως εκτίμησαν κάποιοι, «να μαζέψει την κατάσταση».

(2) Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Μώραλης είναι προβληματισμένος απ΄ αυτή την εξέλιξη, διότι κινδυνεύει να οδηγηθεί στις εκλογές με ένα αποδυναμωμένο ψηφοδέλτιο, με τη στήριξη μόνο του ΚΙΝ.ΑΛ. (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ), άντε και του Ποταμιού και με τη φυσιολογική φθορά της πενταετούς δημαρχιακής θητείας του. Με δύο λόγια, χωρίς σοβαρές πιθανότητες ακόμα και αξιοπρεπούς παρουσίας.
Βέβαια και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (2014) ο κ. Μώραλης δεν είχε το «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας, που είχε υποστηρίξει τον μέχρι τότε δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο.
Όμως, οι σημερινές συνθήκες δεν είναι ίδιες. Τότε, υπήρξε έντονη «κόντρα» μεταξύ του συνδυασμού του Γ. Μώραλη (και του Β. Μαρινάκη) με τον «επίσημο» υποψήφιο της ΝΔ, Βασίλη Μιχαλολιάκο και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν ενταχθεί και ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του κ. Μώραλη.
Στη σημερινή συγκυρία τα ισχυρά στελέχη της Ν.Δ στο επίνειο προς τα που θα κινηθούν;
Δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην κατευθυνθούν προς τον κ. Κορκίδη…..

(3) Ο Βασίλης Κορκίδης, ένας άνθρωπος της «αγοράς» και συγκεκριμένα του πειραϊκού εμπορίου, πολύ φιλικός με τα μέσα ενημέρωσης και με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη όλων των κομμάτων και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μια υποψηφιότητα- ερωτηματικό.
Εάν «αγγίξει» τον ανθρώπους της γειτονιάς θα μπορέσει να έχει μια πολύ καλή παρουσία. Εάν όμως εμφανιστεί με θέσεις μόνο υπέρ της «αγοράς» θα περιορίσει πολύ το κοινό του.
Επίσης, ένα άλλο θέμα- κλειδί για την υποψηφιότητα του κ. Κορκίδη είναι τι στάση θα κρατήσει απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή.
Μέχρι τώρα ο ίδιος έχει εκφραστεί θερμά για τη δημοτική αρχή και προσωπικά τον κ. Μώραλη. Εάν, μάλιστα, πάρει στο ψηφοδέλτιό του τα στελέχη της, που προέρχονται από τη Ν.Δ., τότε η ταύτιση θα είναι σχεδόν απόλυτη.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο επέλεξε να είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος…

(4) Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε, το προηγούμενο διάστημα, αντίδραση στο ενδεχόμενο εκ νέου στήριξης της υποψηφιότητας Γ. Μώραλη.
Έτσι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να εξετάζει και άλλες λύσεις φτάνοντας στο πρόσωπο του Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη Ν.Δ. Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης είχε διοργανώσει στο ΕΒΕΠ μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα που «σφράγισε» τις σχέσεις τους.
Με την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης προφανώς στοχεύει:
1.    Να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ν΄ αποφύγει την εμφάνιση κάποιου «αντάρτικου» ψηφοδελτίου, κάτι που μέχρι τώρα δεν είναι ορατό καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει το πρόσωπο, που θα μπορούσε να ηγηθεί, με αξιώσεις, μιας τέτοιας κίνησης.
2.    Να κερδίσει, καθαρά, ως Νέα Δημοκρατία το Δήμο Πειραιά, καθώς είναι ένας από τους τρεις Δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη), που «παίζουν» στο παιγνίδι των εντυπώσεων.

@ (Σχόλιο) Τελικά, ο δρόμος προς τις εκλογές στο Δήμο Πειραιά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ή όπως έλεγε ένας φίλος στον Πειραιά δεν πλήττουμε ποτέ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις