Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Ποια ακτοπλοϊκή εταιρεία τοποθετεί στα πλοία της πρώτη σύστημα καθαρισμού καυσαερίων- Πόσο κοστίζει το σύστημα

Στη τοποθέτηση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (Scrubbers) σε τρία πλοία τους προχωράνε οι Μινωικές Γραμμές, ώστε να εναρμονιστούν εγκαίρως με τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την απαλλαγή από τα οξείδια του θείου των αέριων εκπομπών από τις τσιμινιέρες των πλοίων.
Στόχος της νομοθεσίας του ΙΜΟ είναι να μειωθούν τα οξείδια του θείου (SOx) στις εκπομπές καυσαερίων από το ποσοστό του 3,5% στο 0,5%.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιούνται οι ειδικές συσκευές καθαρισμού καυσαερίων (Scrubbers), οι οποίοι θεωρείται ότι προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα και για μεγάλες εταιρείες ίσως να είναι, τελικά, πιο συμφέροντες  από τη κατανάλωση καυσίμων σε χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.
Συγκεκριμένα, το κόστος ενός Scrubber υπολογίζεται από 1 εκατομμύριο ευρώ μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ και είναι προφανές ότι για τις μικρότερες εταιρείες κάτι τέτοιο είναι αποτρεπτικό. Γι΄ αυτό οι περισσότερες μικρές ναυτιλιακές εταιρείες κρατάνε μια στάση αναμονής περιμένοντας να δουν την διακύμανση των τιμών του «καθαρού» καύσιμου, με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.
Πάντως, σύμφωνα με ειδικούς η μετάβαση στους Scrubbers είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, διότι η τοποθέτηση ενός απορροφητήρα μπορεί να διαρκέσει μόλις 10- 20 ημέρες αλλά απαιτείται να έχει γίνει ένα σχέδιο κατασκευής κατά παραγγελία. Για αυτό η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
«Ο χρόνος παράδοσης του εξοπλισμού είναι κάπου μεταξύ 7-9 μηνών. Αλλά πριν φτάσετε στο σημείο της παραγγελίας υπάρχουν κάποιες έρευνες και δουλειές που πρέπει να γίνουν, που μπορούν εύκολα να πάρουν μερικούς (περισσότερους) μήνες», έχει δηλώσει ο Sigurd Jenssen της φινλανδικής Wartsila Marine Solutions.
Οι Μινωικές Γραμμές, ως θυγατρική του ιταλικού ναυτιλιακού κολοσσού Grimaldi, έχει προφανώς αντιμετωπίσει τις χρονοβόρες διαδικασίες, κρίθηκε ως πιο συμφέρουσα η χρήση των μηχανισμών και προχωράει εγκαίρως στη τοποθέτησή τους στα πλοία «Κνωσσός Παλλάς», «Φαιστός Παλλάς» και Μύκονος Παλλάς».
«Οι Μινωικές Γραμμές, με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ευαισθησία και ευσυνειδησία για την προστασία του εύθραυστου φυσικού μας περιβάλλοντος, υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων του στόλου τους και προχωρούν στην άμεση προετοιμασία μετατροπής τους σε πλοία περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Αποδεικνύουν με αυτό τον τρόπο έμπρακτα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και συνείδηση, φροντίζοντας για την έγκαιρη εγκατάσταση των συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (SCRUBBERS) στα πλοία της εταιρείας και την πλήρη συμμόρφωσή τους στο νέο κανονισμό καυσίμων ΙΜΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι εργασίες τοποθέτησης ξεκίνησαν από το Σάββατο 03/11/2018 και θα διαρκέσουν έως και την Πέμπτη 20/12/2018.
Σε αυτό το διάστημα θα γίνουν τμηματικές αποδρομολογήσεις πλοίων αλλά θα διατηρηθεί αμετάβλητος ο αριθμός των προσεγγίσεων με τροποποίηση του προγράμματος δρομολογίων.
Στο διάστημα από 3/11 έως 20/12 το πρόγραμμα των δρομολογίων θα διαμορφωθούν ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις