Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

NASA Space Apps Challenge Piraeus: Τα 6 θέματα που επεξεργάστηκαν όσοι πήραν μέρος στο ετήσιο ραντεβού της NASA που γίνεται σε πάνω από 100 κράτη

Ο Πειραιάς ήταν για πρώτη φορά «παρών» στο ετήσιο ραντεβού της NASA, που πραγματοποιείται, ένα τριήμερο, ταυτόχρονα, σε όλες τις ηπείρους.
Η κάθε πόλη, που ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο «NASA SPACE APPS CHALLENGE» (Διεθνής Πρόκληση Διαστημικών Εφαρμογών της NASA), υποβάλει αίτημα και εφόσον γίνει αποδεκτό, συγκαταλέγεται στο μεγάλο κύκλο των πόλεων, όπου ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επίλυση προβλημάτων στη Γη και στο Διάστημα.
Πέρυσι, είχαν πάρει μέρος περισσότεροι από 25.000 ερευνητές σε περίπου 100 κράτη όλων των ηπείρων και χρησιμοποιώντας τα ανοιχτά δεδομένα της NASA προσέφεραν περισσότερες 2.000 λύσεις- ιδέες για τη βελτίωση της ζωής στον πλανήτη Γη.
Στον Πειραιά πραγματοποιείται για πρώτη φορά η εκδήλωση, που φιλοξενείται στο μέγαρο του ΟΛΠ και ολοκληρώνεται στις 9 το βράδυ της Κυριακής 21/10.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ερευνητές, επιστήμονες υπολογιστών, επιστήμονες της Γης, φοιτητές, λάτρεις του hackathon κ.α. εντάσσονται σε ομάδες εργασίας και για 48 ώρες δουλεύουν μαζί για να αναπτύξουν λύσεις και καινοτόμες ιδέες σε προκλήσεις που ορίζονται από τη NASA.
Οι έξη θεματικές, που είχαν οριστεί, φέτος και εργάστηκαν οι ομάδες εργασίας σε όλο τον κόσμο ήταν οι εξής:
1. «Μπορείτε να χτίσετε ένα...»
Οι άνθρωποι κατασκευάζουν πράγματα για να στηρίξουν τη ζωή στη Γη και να εξερευνήσουν το διάστημα! Κατασκευάζουμε κτίρια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα και πύραυλους, υπολογιστές, δορυφόρους, ενδιαιτήματα και μια σειρά από άλλα πράγματα. Αν κάποιος μπορεί να το σκεφτεί ή αν κάποιος το χρειάζεται, τότε κάποιος μπορεί να το χτίσει, είτε σήμερα είτε στο μέλλον.
Οι προκλήσεις σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα της NASA για να λυθούν δημιουργικά προβλήματα και να δείξετε πώς θα δημιουργήσετε μια ποικιλία πραγμάτων, από κτίρια μέχρι ρομποτικούς βοηθούς, ως εργαλεία για την επιστήμη των πολιτών. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

2.  «Βοηθήστε άλλους να ανακαλύψουν τη Γη»
Η κατανόηση του τομέα της επιστήμης έχει κεντρική σημασία για τη ζωή στη Γη. Για παράδειγμα: Πώς κινείται το νερό; Πώς λειτουργεί η ατμόσφαιρα μας; Γιατί είναι σημαντικά ο πάγος και το χιόνι; Και ειλικρινά, τι είναι ρύπανση; Η Γη αποτελείται από πολύπλοκα συστήματα - τη γη, το νερό, τον αέρα, τα ζωντανά πράγματα και τον ίδιο τον πλανήτη - και η κατανόηση ενός τέτοιου συστήματος είναι χρήσιμη.
Οι προκλήσεις σε αυτήν την κατηγορία θα σας ζητήσουν να δημιουργήσετε κάτι χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της NASA - μια ιστορία, ένα παιχνίδι, ένα βίντεο ή κάποια άλλη λύση - που βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί η Γη.

3. «Τα ηφαίστεια, τα παγόβουνα και οι αστεροειδείς»
Ο πλανήτης και το ηλιακό μας σύστημα είναι γεμάτο από εκπλήξεις - καλές και δύσκολες.
Οι καλές είναι αυτές που βλέπουμε να μας βοηθούν, όπως όταν μια πολυαναμενόμενη καταιγίδα κατακλύζει μια λίμνη ή μια δεξαμενή. Όμως, υπάρχουν και οι «σκληρές καταστροφές», όπως όταν η ίδια καταιγίδα προκαλεί καταστροφικές πλημμύρες.
Το κοινό στοιχείο τέτοιων φαινομένων είναι ότι: 1) μας επηρεάζουν και 2) θα θέλαμε να μάθουμε εγκαίρως για αυτά ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε.
Οι προκλήσεις σε αυτήν την κατηγορία θα σας ζητήσουν να αναλύσετε τα δεδομένα της NASA για να βοηθήσετε να προβλέψετε, να παρακολουθήσετε και να ανακάμψετε από εκδηλώσεις έκπληξης (ή να κάνετε την καλύτερη διαχείριση!).

4. «Αυτό που χρειάζεται τώρα ο κόσμος είναι...»
Οι κάτοικοι της γης χρειάζονται πολλά πράγματα: φαγητό, νερό, καθαρό αέρα, καταφύγιο κ.α. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και ποικίλος. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Τι χρειάζεται για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η ζωή στη Γη για όλους τους κατοίκους της; Και τι θα πάρει, τελικά, να το κάνει σε άλλους πλανήτες;
Οι προκλήσεις σε αυτήν την κατηγορία θα σας ζητήσουν να αντιμετωπίσετε προβλήματα που επηρεάζουν κάποια σημαντική πτυχή της ζωής σε αυτόν τον κόσμο (ή σε άλλους!) Και να ερμηνεύσετε δημιουργικά τα δεδομένα και τις έννοιες της NASA για να βοηθήσετε στην εξεύρεση λύσεων.

5. «Μια παγωμένη λάμψη»
Πράσινο, μπλε, γκρίζο και λευκό:  υπάρχουν πολλές και συμβαίνουν στους πόλους της Γης και στις υψηλές ορεινές περιοχές όπου είναι κρύο. Αυτά τα μέρη του κόσμου είναι σημαντικά. Αυτό που συμβαίνει εκεί επηρεάζει όχι μόνο τους πόλους και τα ψηλά μέρη και τους κατοίκους τους, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτή η κατηγορία πρόκλησης θα σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα της NASA για καλύτερη κατανόηση, παρακολούθηση και ερμηνεία της κρυόσφαιρας της Γης. (Ω, και μόνο ένα ακόμα πράγμα: υπάρχουν και άλλοι πλανήτες με κρυόσφαιρες!)

6. «Ένα σύμπαν της ομορφιάς και του θαύματος»
Μερικές φορές είναι δύσκολο να τα πάρετε όλα: ο χώρος είναι γεμάτος με καταπληκτικά πράγματα. Η μελέτη των αστεριών, των γαλαξιών και των πλανητών μπορεί να μας πει πολλά για το Σύμπαν- και η εξέταση του Σύμπαντος μπορεί να μας πει πολλά για μας. Υπάρχει περιθώριο τόσο για μελέτη όσο και για εκτίμηση της απόλυτης ομορφιάς όλων αυτών, καθώς όλοι όσοι έχουν κοιτάξει τα αστέρια σε ένα νυχτερινό ουρανό μπορούν να το βεβαιώσουν. Από τα πλεονεκτικά μας σημεία στη Γη, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και από τα τηλεσκόπια, τους δορυφόρους και τις αποστολές της NASA για να εξερευνήσουμε το ηλιακό σύστημα, μαθαίνουμε τόσα πολλά, και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε και να δούμε.
 Οι προκλήσεις σε αυτήν την κατηγορία θα σας προσκαλέσουν να σκεφτείτε σκληρά και να είστε δημιουργικοί για την επιστήμη του διαστήματος και την εξερεύνηση, εάν η άποψή σας είναι επιστημονική, τεχνολογική, καλλιτεχνική - ή και τα τρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις