Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Καναδέζικα κεφάλαια επενδύουν στον Πειραιά- Ποιές κινήσεις έχουν γίνει

Επενδυτικά προγράμματα, με καναδέζικα κεφάλαια, έχουν αρχίσει να «τρέχουν» στον Πειραιά, μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (A.E.Ε.Α.Π.), Grivalia Properties.
Η Grivalia είναι μια μεγάλη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με πολυετή διαδρομή και συσσωρευμένη εμπειρία σε αυτό το τομέα, της οποίας το 51,43% των μετοχών ανήκει (με στοιχεία Φεβρουαρίου 2018) στην καναδική εταιρεία επενδύσεων Fairfax Financial Holding Ltd.
Η Grivalia ιδρύθηκε το 1952 με την επωνυμία «Εμπόριον, Βιομηχανία, Οικοδομές» (Ε.Β.Ο. ΑΕ), το 1985 εξαγοράστηκε από τη Τράπεζα Κρήτης και από το 2000 πέρασε στην E.F.G. Eurobank A.E. για να μετονομαστεί σε EFG Eurobank Properties A.E. Διαχείρισης Ακινήτων και να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π).
Από το 2008 ξεκινάει η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της εταιρείας, με αλλαγή έδρας κ.λπ, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 μετονομάστηκε σε Grivalia Properties A.E.E.A.Π.
Τον Αύγουστο του 2012 η Fairfax Financial αποκτά το 14,78% των μετοχών της Grivalia ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της συμμετοχής της στο 19,1%. Στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Επενδυτική Επιτροπή της Εταιρείας εντάσσεται ως εκπρόσωπος της Fairfax ο κ. Γουέντι Μπάρτον, αντιπρόεδρος της Hamblin Watsa, θυγατρικής της Fairfax.
Ένα χρόνο αργότερα η Fairfax Financial Holdings διαβλέποντας τις ευκαιρίες, που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα λόγω της κρίσης προχωράει στην ενίσχυση της θέσης της στο 41% επενδύοντας ποσό 144 εκατομ. €, για να το αυξήσει, αργότερα, ακόμα περισσότερο και να φτάσει στο 51,43%.

Στο πλαίσιο των επενδυτικών κινήσεών της η Grivalia έχει αποκτήσει ακίνητα σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, στη Σερβία και στη Ρουμανία.
Να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη της Grivalia για την χρήση του έτους 2017 ανέρχονται στα €63 εκ. έναντι καθαρών κερδών €26 εκ. της χρήσης του 2016. Η αξία του χαρτοφυλακίου της ανέρχεται στα €954 εκ, αυξημένο κατά €104 εκ. συγκριτικά με τη χρήση του 2016.

  • Στον Πειραιά η πρώτη μεγάλη επένδυση έγινε, το 2016, με την αγορά του ακίνητου «Βόμβα», Μαυρομιχάλη, Γραβιάς, Δραγατσανίου και Βλαχάκου, Πειραιάς.
Το ακίνητο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, σε οικόπεδο επιφάνειας 5.460 τ.μ. το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο.  Αποτελεί τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεων της εταιρείας «Παπαστράτος» και αναβαθμίστηκε και μετασκευάστηκε από αποθηκευτικό χώρο σε επαγγελματικό κτίριο γραφειακών και εμπορικών χρήσεων σύγχρονων προδιαγραφών. Η ανακατασκευή του κτηρίου ολοκληρώθηκε φέτος και είναι πλήρως εκμισθωμένο μέχρι το 2030 στην πολυεθνική εταιρεία Teleperformance.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Grivalia η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 19.315.222 € και το συνολικό ετήσιο έσοδο 1.440.000 €.
  • Παράλληλα, η Grivalia έχει προχωρήσει στην απόκτηση του 100% PIRAEUS PORT PLAZA 1 και το 49% του PIRAEUS PORT PLAZA 2 με συμφωνία εξαγοράς και του υπόλοιπου 51%.
Τα δύο ακίνητα ολοκληρώνουν το σύνολο των παλαιών εγκαταστάσεων του «Παπαστράτου». Το PPP1 έχει ολοκληρωθεί.
Όπως έχει γίνει γνωστό για το PPP2 η Grivalia θα συμμετάσχει σε κοινοπραξία (joint venture) με σκοπό την ανακατασκευή μέρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς και την ανέγερση νέου κτιρίου γραφείων.
Το ακίνητο θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί από πρώην βιομηχανικό χώρο σε συγκρότημα γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας συνολικής επιφάνειας 26.755 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων). Το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών βάσει σχετικού προσυμφώνου που έχει ήδη υπογραφεί.
  • Τέλος, στην διάρκεια του 2017 η Grivalia απέκτησε ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο του Πειραιά (Γρ. Λαμπράκη και Βασιλ. Γεωργίου) .
Πρόκειται για ένα αυτοτελές διατηρητέο κτίριο μοναδικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και εξαιρετικής προβολής, στην πιο κεντρική τοποθεσία του Πειραιά.
Το κτίριο κατασκευάσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει σχεδιασθεί από το διάσημο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, έχει δε χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το ακίνητο διαθέτει εμπορικές χρήσεις και η συνολική επιφάνεια του είναι περίπου 1.530 τ.μ. Εμπορική αξία του είναι περίπου 5 εκατομ. €

@ Τα στοιχεία προέρχονται από το επίσημο site της Grivalia Properties A.E.E.A.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις