Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Μειώνονται 4% τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Πειραιά, που πληρώνονται στο λογαριασμό του ρεύματος- Γιατί όλη η αντιπολίτευση ζήτησε μεγαλύτερη μείωση

Μείωση κατά 4% θα γίνει, το 2019, στα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη στον Πειραιά, όπως αποφάσισε, το απόγευμα της Τετάρτης 24/11, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η συνεδρίαση άφησε μια… πικρή γεύση καθώς φάνηκε ότι η μείωση μπορούσε να είναι μεγαλύτερη…
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Το Λιμάνι της Αγωνίας» Δημήτρης Γκερλές, ο συντελεστής για τις κατοικίες μειώνεται από τα 2,11€ στο 1,91€ αλλά «ο Πειραιάς παραμένει από τις ακριβότερες πόλεις στην Ελλάδα σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη».
Στη πράξη, μια κατοικία 100 τετρ. μέτρων θα πληρώσει ανταποδοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος 191 € το χρόνο (1,91€ Χ 100 τ.μ), μοιρασμένο ισόποσα σε κάθε λογαριασμό.
Οι εισηγητές των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερη μείωση, ώστε να έχει ουσιαστικό «αντίκρισμα» στον κάτοικο του Πειραιά.
 «Τα τελευταία τρία χρόνια κάνουμε μια προσπάθεια μείωσης των ανταποδοτικών τελών. Προφανώς δεν αλλάζει η ζωή του δημότη με τα 20 ή 30 ευρώ της μείωσης μέσα στο χρόνο. Όμως, κάναμε μείωση και προφανώς δεν μπορεί να γίνει μείωση ύψους 30% διότι θα έχουμε άλλες… παρενέργειες», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι εξετάζεται από τον επόμενο χρόνο (2020) η χρέωση των ανταποδοτικών τελών να γίνεται βάσει ζωνών, που θα καθοριστούν, ώστε να περιοριστούν οι ανισότητες, τις οποίες επεσήμανε η κ. Ελπίδα Παντελάκη.
Αναλυτικά, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μελάς η δημοτική αρχή συνεχίζοντας τις μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, που έγιναν πέρυσι (3%) και πρόπερυσι (3%), θα γίνει νέα μείωση κατά 4%. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι επιπρόσθετες μειώσεις και απαλλαγές σε ασθενέστερους συμπολίτες μας (έκπτωση 50% σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 €, πλήρης απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω, με εισόδημα μέχρι 12.000 € και κατοικία μέχρι 100 τετρ. μέτρων, εκπτώσεις σε επιχειρήσεις και κατοικίες κοντά σε εργοτάξια του μετρό κ.α.)
Ο επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, επεσήμανε, τεκμηριωμένα, ότι υπάρχει δυνατότητα για να γίνει μείωση των ανταποδοτικών τελών ακόμα και κατά 25- 30%. Και εξήγησε ότι βάσει του νόμου τα έσοδα και τα έξοδα των ανταποδοτικών τελών πρέπει να είναι ισοσκελισμένα.
Στο προϋπολογισμό, που συνόδευε την εισήγηση, όπως εξήγησε ο κ. Κάρλες, είχαν «φουσκωθεί» τα έξοδα μισθοδοσίας και πως πρόκυπτε ένα σημαντικό πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να διατεθεί για περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών.
Ο κ. Γκερλές χαρακτήρισε αμφισβητούμενη νομικά την πρόβλεψη δαπάνης 1,2 εκατομ. € για την αγορά οικοπέδου, όπου θα δημιουργηθεί περιβαλλοντικό πάρκο ανακύκλωσης.
Ο δήμαρχος απαντώντας σε αυτό το θέμα είπε πως κατά την άποψη της δημοτικής αρχής η πρόβλεψη αυτή είναι συμβατή με τον χαρακτήρα των ανταποδοτικών τελών (δαπάνες για την βελτίωση της καθαριότητας) και αποκάλυψε ότι το σχέδιο αφορά το οικόπεδο «Δελφινάκια» στο Νέο Φάληρο.
Πάντως, ο δημοτικός σύμβουλος από «Το Λιμάνι της Αγωνίας» χαρακτήρισε εικονικό των προϋπολογισμό και ζήτησε να υπάρξει μείωση των τελών ώστε να διαμορφωθούν τουλάχιστον στο 1,59 € το τετραγωνικό μέτρο, στα επίπεδα του Δήμου Αθηναίων, όπου είναι στο 1,53€ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η κ. Ελπίδα Παντελάκη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επεσήμανε ότι οι δημότες δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογα των υψηλών ανταποδοτικών τελών, που πληρώνουν, χαρακτήρισε άδικο το τρόπο υπολογισμού και τις οριζόντιες μειώσεις σε κατοικίες, βίλες και μεγάλες επιχειρήσεις και διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη ώστε το θεματικό πάρκο να γίνει στο οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ.
Απαντώντας ο κ. Μώραλης αναγνώρισε ότι οι δημότες δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες, που πρέπει και γι΄ αυτό πρέπει να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως και γίνεται και να αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι για το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ χρειάζονταν πολύ περισσότερα χρήματα και ειδικά για τις μεγαλύτερες μειώσεις είπε, νόημα, ότι «επιδίωξή μας είναι να λειτουργεί ο Δήμος και για να λειτουργεί πρέπει να «κλείνει» και ο γενικός προϋπολογισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις