Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Βήμα για την παραχώρηση σε ιδιώτες της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού στον Πειραιά- Τι λένε οι εργαζόμενοι στο Δήμο- Το σχόλιο του Pireas2day

Εκχώρηση της Υπηρεσίας του Ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες μεθοδεύει η δημοτική αρχή του Πειραιά σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Οδηγών- Μηχανικών & Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά.
Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι το σχετικό θέμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, προωθήθηκε εν αγνοία των εκπροσώπων των εργαζόμενων και τονίζεται ότι:
«Μπορεί η απόφαση που έλαβε πλειοψηφικά το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι για το προκαταρκτικό στάδιο, ωστόσο όμως δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά να αναθέσει σε εργολάβο το κύριο αντικείμενο εργασίας μιας οργανωμένης υπηρεσίας του Δήμου απαξιώνοντας τους εργαζόμενους σε αυτήν».
Από τη πλευρά της δημοτικής αρχής τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γαϊτανάρος περιορίστηκαν στις δηλώσεις τους να αναφέρουν ότι θα αντικατασταθούν όλα τα φωτιστικά σώματα της πόλης με λαμπτήρες LED «για εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερη ποιότητα φωτισμού», όπως είπε ο κ. Μώραλης ενώ ο κ. Γαϊτανάρος υπογράμμισε:
«Λύνουμε οριστικά τα προβλήματα στον οδοφωτισμό για τα επόμενα 12 χρόνια, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα οδοφωτισμού χωρίς καμένες λάμπες και ημιφωτισμένες περιοχές, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε  8,5 εκ. ευρώ, τα οποία μπορεί να αφαιρεθούν από τα τέλη φωτισμού, με τα οποία επιβαρύνονται σήμερα οι δημότες».
Από την άλλη πλευρά, όμως, το Σωματείο καταγγέλλει ότι:
1.    «Στην ουσία πρόκειται για την ανάθεση της αντικατάστασης όλων των κοινών λαμπτήρων – φωτιστικών του δικτύου του Δήμου Πειραιά με λαμπτήρες – φωτιστικά τεχνολογίας LED καθώς και την επισκευή και συντήρηση όλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δήμου για 12 χρόνια από ιδιωτική εταιρεία με «ενέχυρο» τα δημοτικά τέλη». Και
2.    «Το κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας θα το έχει ο εργολάβος και όχι ο Δήμος και οι Δημότες του Πειραιά».
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν, ακόμα, εμφατικά ότι «προφανώς ο Δημοτικός Φωτισμός χρειάζεται αναβάθμιση και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση».
«Αντιδρούμε όμως με τον τρόπο που επιλέγει η Δημοτική Αρχή να το πράξει απαξιώνοντας την οργανωμένη υπηρεσία του Δήμου και τους εργαζόμενους. Το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού δεν ευσταθεί, γιατί ο Δήμος είχε την δυνατότητα να στείλει αίτημα και μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018 να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την υπηρεσία», σημειώνει το Σωματείο.
Η ανακοίνωση του Σωματείου καταλήγει ως εξής:
«Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή:
Προγραμματισμένη, σταδιακή αντικατάσταση των φωτιστικών και λαμπτήρων από το Τμ. Ηλεκτροφωτισμού
Προτεραιότητα σε αντικατάσταση τυχόν πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων δικτύων, ιστών φωτισμού και pillar
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του Τμήματος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ηλεκτροφωτισμού
ΛΕΜΕ ΟΧΙ
Στην αντικατάσταση και συντήρηση των φωτιστικών και λαμπτήρων από ιδιωτικές εταιρείες και σε κάθε επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση ή ανάθεση εργασιών οργανωμένης υπηρεσίας του Δήμου σε εργολάβους».

@ Τι βρήκαμε πιο ενδιαφέρον στην ανακοίνωση του Σωματείου; Ότι την ίδια πρακτική των παραχωρήσεων δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες ακολουθούν και «συντηρητικοί» και «αριστεροί» δήμαρχοι. Ας διαβάσουμε μαζί τη σχετική παράγραφο:
«Με «πρωτεργάτη» τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη αλλά ακόμα και θεωρητικά «αριστερούς» Δήμαρχους (βλ. Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας) η ιδιωτικοποιήσεις – εργολαβίες στον ηλεκτροφωτισμό των δήμων με την ίδια μεθοδολογία και «προεγγυημένο» κέρδος για τον ιδιώτη έρχεται με την μορφή χιονοστιβάδας».
Γι΄ αυτό ας μην απαξιώνουμε- όλοι μας- τις υπηρεσίες των Δήμων. Να ζητάμε τη βελτίωσή τους και να ψηφίζουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι θα καλυτερέψουν τη λειτουργία των υπηρεσιών διότι θα μας προκύψουν παντού ιδιώτες, που θα κυνηγάνε το κέρδος και τότε θα μας αλλάζουν για τα καλά τα… φώτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις