Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Αντιπλημμυρικά έργα και πολιτική προστασία: Χαμένα σε ένα γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο και άλλες ιστορίες

Ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό και κατ’ επέκταση αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα λύνει στον τομέα της αντιπλημμυρικής και της πολιτικής προστασίας.
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικοί:
Τα αντιπλημμυρικά, είπε η Ρένα Δούρου, είναι «έργα δύσκολα, που απαιτούν πολλή δουλειά για την υπέρβαση, πέρα από τις τεχνικές δυσκολίες, ενός νομοθετικού πλαισίου που δίνει βάρος στη γραφειοκρατία χωρίς να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα. Χωρίς να αντιμετωπίζει το μείζον θέμα των συναρμοδιοτήτων. Των αλληλοεπικαλύψεων ευθυνών – για μία γέφυρα ή ένα πεζοδρόμιο να είναι αρμόδιοι ο Δήμος, το Υπουργείο και η Περιφέρεια».
Για αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, που δυσχεραίνουν την υλοποίηση έργων μίλησε και ο Γιώργος Γαβρίλης.
Όμως, το ίδιο… αλαλούμ γίνεται και για το σχεδιασμό μέτρων πολιτικής προστασίας καθώς, όπως σημείωσε η Ρένα Δούρου, εμπλέκονται με αυτοτελή τμήματα το Υπουργείο, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και οι ένοπλες δυνάμεις….

@ Είναι αληθινό. Στα τέλη του 2014, οπότε έγιναν μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή του Πειραιά είχε διαπιστωθεί και το εξής… φοβερό. Όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν ούτε να επικοινωνήσουν μεταξύ τους! Το κοινό ασυρματικό σύστημα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας καθώς λόγω κρίσης δεν είχαν ανανεωθεί οι συμβάσεις του αναδόχου συντηρητή κ.λπ και η μόνη επικοινωνία γινόταν με ατομικά κινητά τηλέφωνα μόνο εάν, βέβαια, είχαν… σήμα στην περιοχή, που εκδηλωνόταν το πρόβλημα!
Τι είπες; Και λίγα παθαίνουμε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις