Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Γιατί η Ρωσία θέλει εκτός ΝΑΤΟ & ΕΕ τη πΓΔΜ- Πως επιδιώκει να το πετύχει και πως θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις

Ρωσικά «παιγνίδια» στα βόρεια σύνορά μας έρχονται στο «φως» με αφορμή την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση επιστροφής στην Ελλάδα άλλων δύο.
Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, που δημοσιεύτηκε στις 14/7 και υπογράφεται από την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, τη γνωστή δημοσιογράφο Kerin Hope, ο «πυρήνας» των ρωσικών δραστηριοτήτων βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα, πάντα, με τους FT οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονταν με επιχειρηματίες για να δωροδοκήσουν αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ορθόδοξους κληρικούς και μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών ομάδων στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκειμένου να προβάλλουν μια λαϊκή αντίδραση κατά της συμφωνίας ονομασίας που υπεγράφη τον περασμένο μήνα μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας και της Μακεδονίας.
Μία προσπάθεια δωροδοκίας αναφέρθηκε και στη Ρωσία αλλά απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός του στρατού ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του, δήλωσε ότι οι άνθρωποι με γνώση των δραστηριοτήτων των διπλωματών.
Κατονομάζεται, μάλιστα, ένας πολιτιστικός σύλλογος με το όνομα «Ρωσικό Σπίτι», που υπάρχει σε αυτή τη πόλη και χρηματοδοτείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τη Μόσχα ενώ «Έλληνες και Ρώσοι χορηγοί που συνδέονται με την Αγία Πετρούπολη πληρώνουν για την ανέγερση μιας νέας Ορθόδοξης εκκλησίας, με την ευλογία του τοπικού επισκόπου Άνθιμου».
Οι FT αναφέρουν ότι πιστεύεται πως οι Ρώσοι διπλωμάτες ότι έχουν κάνει πληρωμές σε ακροδεξιές ομάδες μέσω τοπικού Έλληνα επιχειρηματία.
«Μπορείτε να αγοράσετε πολλή υποστήριξη για € 20.000- € 30.000 σε μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι εναντιώνονται με όλα τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μια ανώνυμη μαρτυρία.

Οι τριγωνικές σχέσεις Ρωσίας- Μονής Εσφιγμένου- ακροδεξιάς

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι η Ρωσία έχει γερές διασυνδέσεις και με ορισμένες μονές του Αγίου Όρους, όπως η «σκληροπυρηνική» Μονή Εσφιγμένου, που έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης διατηρώντας αντίθετα δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο ηγούμενος της Μονής, Μεθόδιος στέλνει  μέσω skype ή άλλους τρόπους συχνά πυκνά μηνύματα για το Μακεδονικό σε συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο, λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.

Η δράση της Ρωσίας στα Σκόπια- Απέλαση διπλωμάτη και από εκεί
Προφανώς η δράση της Ρωσίας δεν περιορίζεται στον ελληνικό χώρο αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στα Σκόπια, με τη στήριξη φιλορωσικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία ετοιμάζονται να κάνουν έντονη την παρουσία τους ενόψει της διεξαγωγής του εκεί δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Καθώς, όμως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι σκοπιανοί προτιμούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ από την συμμαχία με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO εμφανίζεται διχασμένο με τα ηγετικά στελέχη να εμφανίζονται υπέρμαχα της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και μια ισχυρή τάση να στηρίζει τη συμμαχία με τη Ρωσία.
Ξένα μέσα είχαν γράψει, το περασμένο Μάρτη, πως είχε απελαθεί από τα Σκόπια Ρώσος διπλωμάτης χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Γιατί η Ρωσία δεν θέλει να κλείσει το "Μακεδονικό"

Προφανώς, όμως, και εκείνη η υπόθεση σχετιζόταν με το θέμα της ονομασίας και της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας- Πρεσπών, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τη Ρωσία διότι εφόσον η πΓΔΜ ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα χάσει μια από τις τελευταίες προσβάσεις της στα Βαλκάνια καθώς θα περιοριστεί στη συμμαχία με τη Σερβία και το αδύναμο Μαυροβούνιο.
Και οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη με κάθε τρόπο.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να επιφέρουν μια διακοπή των συνομιλιών», δήλωσε στους FT ένας ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης. «Ενίσχυσαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στις [ελληνικές περιοχές] της Μακεδονίας και της Θράκης».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από τη "ψυχρότητα" με τη Ρωσία

Πάντως, η απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις καθώς κάτι τέτοιο είχε αποφευχθεί να γίνει ακόμα και στο αποκορύφωμα του ψυχρού πολέμου.
Σύμφωνα, δε, με τους FT η νέα αυτή εποχή «ψυχρότητας» αναμένεται να δοκιμαστεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές καθώς ακροδεξιοί πολιτικοί κύκλοι «ζυμώνουν» τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, με πυρήνας της δράσης του στη βόρειο Ελλάδα, το οποίο θα κινηθεί επιθετικά στη βάση μιας εθνικιστικής πλατφόρμας θα επιδιώξει να εδραιώσει τις σχέσεις με τη Μόσχα.
«Ένα τέτοιο κόμμα αναμένεται να αντλήσει ισχυρή υποστήριξη από τη μεγάλη κοινότητα των Ποντίων, μέλη μιας εθνικής ελληνικής μειονότητας στην πρώην Σοβιετική Ένωση που μετανάστευσε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

@ Εάν διαβάσουμε ανακοινώσεις κομμάτων για την υπόθεση με τους Ρώσους διπλωμάτες, θα διαπιστώσουμε μια ετερόκλιτη ταύτιση ακροδεξιών κομμάτων με αριστερές οργανώσεις και κόμματα. Και οι δύο καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το «Μακεδονικό» και υπεραμύνονται των σχέσεων με τη Ρωσία. Ποιο καλά δεν ήταν παλιά με τη Σοβιετική Ένωση; που ξέραμε ποιος ήταν με ποιόν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις