Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Πέντε μικρά αδελφάκια στα θύματα του νέου ναυάγιου με πρόσφυγες έξω από το Καστελόριζο

Συγκλονίζει η νέα τραγωδία, που «γράφτηκε», τα ξημερώματα της Κυριακής 3/6, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελόριζο, με θύματα επτά παιδιά και δύο ενήλικες, όλοι πρόσφυγες από τη Συρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε από τα μικρά παιδιά ήταν αδέλφια, παιδιά ενός αντρόγυνου, του Ίντρι και της Ζεϊνά Ρασίντ, που ήταν μεταξύ των επιζώντων.
Οι τραγικοί γονείς έμοιαζαν σαν χαμένοι, κλαίγοντας με λυγμούς κατά διαστήματα. Κάποια στιγμή ο Ίντρι κατέρρευσε μπροστά από έναν τοίχο έχοντας τις παλάμες του στα μάτια του ενώ η Ζεϊνά, με χαμένο βλέμμα, σκούπιζε με το μαντήλι της τα δάκρυά της.
«Δεν έχω τίποτα τώρα πια. Νιώθω σα να είμαι νεκρός, έχασα τα πάντα. Ο Αλλάχ να μας δώσει δύναμη [να επιβιώσουμε]», είπε στους δημοσιογράφους ο Ίντρι, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Το αντρόγυνο με τα πέντε παιδιά του, τον 13χρονο Ντάριν, τη 10χρονη Ντιλντάρ, τα 8 ετών δίδυμα Σιάρ και Ντιγιουάρ και η μόλις τριών ετών Εμινε είχαν πάει στην Αττάλεια από το Χατάϊ, μια τούρκικη πόλη στα σύνορα με τη Συρία.
«[Οι λαθρεμπόροι] μας έβαλαν σε μια βάρκα και μας είπαν να φύγουμε, νόμιζα ότι θα υπήρχε ένας καπετάνιος αλλά κανείς δεν υπήρχε, κανείς δεν ήταν στο πλοίο που να γνώριζε πώς να πλεύσει. [Μας είπαν ότι] θα πήγαινε σε δέκα λεπτά [στην ελληνική πλευρά] αλλά παρέμεινε στο ίδιο μέρος για δύο ώρες. Τελικά, βυθίστηκε», είπε ο Ίντρι Ρασίντ.
Η νέα τραγωδία γράφτηκε, τα ξημερώματα της Κυριακής, ανοιχτά από την ακτή της πόλης Ντέμρε (Demre) στην επαρχία της Αττάλειας.
Η βύθιση του σκάφους, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 15 άτομα, έγινε αντιληπτή από παραπλέον αλιευτικό, που ειδοποίησε την ακτοφυλακή και αμέσως κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά, ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο, σύμφωνα με τη τούρκικη ακτοφυλακή.
Συνολικά, διασώθηκαν 6 μετανάστες ενώ νεκροί βρέθηκαν εκτός από τα πέντε αδελφάκια, άλλα δύο μικρά παιδιά ο 14χρονος Μοχάμεντ Μπιλάϊ και η 10χρονη Ζαχρά Μπιλάϊ.

Ο τελικός προορισμός των μεταναστών δεν έχει αποσαφηνιστεί όπως και η αιτία που προκάλεσε το ναυάγιο. Όμως, οι τούρκικες αρχές πιστεύουν ότι προσπαθούσαν να φτάσουν στο Καστελόριζο.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο 35 πρόσφυγες.
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολλοί περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρυσι.

@ Εάν δεν τελειώσουν οι (πολλές φορές υποκινούμενες απ’ έξω) πολεμικές συρράξεις σε Συρία, Αφγανιστάν και αλλού μη περιμένετε να σταματήσουν οι εισροές προσφύγων. Η διεθνής κοινότητα εάν ήθελε θα το είχε πετύχει. Θέλει όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις