Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, ο Πειραιάς και τα ερωτηματικά μιας υπόθεσης

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, που πέρασε, από το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε φάση «ανακωχής», με τη κάθε πλευρά να επιδιώκει να δείξει πως είναι η κερδισμένη, φαίνεται ότι «άγγιξε» και τον Πειραιά.
Η εμπλοκή του μεγάλου λιμανιού έγινε, προφανώς, λόγω της παρουσίας της κρατικής Cosco στον Πειραιά και της κινέζικης στόχευσης να μετατραπεί στην «πύλη της Ευρώπης» στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου εμπορικού «δρόμου του μεταξιού».
Ωστόσο, το «χτύπημα» στο πρώτο λιμάνι μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν… κάτω από τη μέση.
Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου και ενώ ο δυτικός κόσμος (καθολικοί ή ορθόδοξοι χριστιανοί) γιόρταζε το Πάσχα, η Επιτροπή Τελωνειακών Τιμολογίων της Κίνας ανακοίνωσε την επιβολή αμοιβαίων δασμών αυξημένων έως και 25% σε 128 αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις ακόμα και σε βασικά γεωργικά προϊόντα, όπως η σόγια.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ δήλωνε αποφασισμένος να προχωρήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018 στην αύξηση κατά 25% των δασμών σε συγκεκριμένα κινέζικα αγαθά, που εισάγονται στις ΗΠΑ και η συνολική αξίας τους έφτασε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.
Στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να οδηγήσει την Κίνα να συμφωνήσει να μειώσει το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατά 100 δισ. δολάρια καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το προηγούμενο έτος ανερχόταν συνολικά σε 375,23 δισ. δολάρια.
Μέσα σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσίευσε, στις 20 Απριλίου, δημοσίευσε μια εκτενή ανταπόκριση, γύρω από μια έρευνα, που έκαναν οι Ιταλικές αρχές για εισαγωγή στη γειτονική χώρα κινέζικων προϊόντων, χωρίς τη καταβολή των αναλογούντων δασμών.
Όπως ανέφεραν τα εμπορεύματα, συνήθως παραποιημένα ρούχα και υποδήματα, εμφανίζονταν να στέλνονται από κινέζικες εταιρείες, που στην πραγματικότητα διαχειρίζονται εγκληματικές ομάδες. Ως παραλήπτες, δε, εμφανίζονταν είτε εικονικές εταιρείες είτε πραγματικές, που κέρδιζαν και αυτές από τη φοροδιαφυγή.
Παρότι στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι οι αρχές δεν έχουν ούτε ένδειξη ανάμειξης στην υπόθεση του ΟΛΠ ή της κινέζικης εταιρείας, που διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ, ωστόσο σημείωναν ότι εισαγωγή γινόταν μέσω του Πειραιά.
Παρακάτω, «υπενθυμιζόταν» και συνδεόταν, εμμέσως, με το όλο θέμα και η ένταξη του Πειραιά στο φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας για τη δημιουργία του νέου εμπορικού δρόμου προς την Ευρώπη.
Τα ερωτηματικά ήταν πολλά και δεν υπήρξε κανένα νέο στοιχείο. Γι’ αυτό, αρκετοί στον Πειραιά συνέδεσαν το συγκεκριμένο θέμα με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, που τις τελευταίες ώρες φαίνεται να μπαίνει σε φάση «ανακωχής».
Συγκεκριμένα, το σαββατοκύριακο, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει περισσότερα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να περιορίσει το ετήσιο αμερικανικό έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών ΗΠΑ.
Με αυτή τη συμφωνία η Κίνα φάνηκε ν’ απέφυγε την επιβολή πρόσθετων δασμών σε βάρος των εξαγόμενων προϊόντων της προς τις ΗΠΑ και τη διάσωση της ZTE Corp, τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας, που αντιμετώπισε τον κίνδυνο αποκλεισμού από την αμερικάνικη αγορά η ύπαρξη της οποίας απειλήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω συναλλαγών με το Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, φάνηκαν να έχουν κερδίσει υποσχέσεις για περισσότερες εισαγωγές από την Κίνα, αν και δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία.

@ Κάπως έτσι, όπως γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, «οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επέστρεψαν από το χείλος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου». Ας ελπίσουμε, ότι ο Πειραιάς δεν θα είναι… παράπλευρη απώλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις