Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ποιά είναι η πιο.. πράσινη περιοχή του Πειραιά και ποιές πνίγονται στο τσιμέντο

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επιστήμονας για να διαπιστώσεις ότι ο Πειραιάς ασφυκτιά από το τσιμέντο και την έλλειψη ελεύθερων χώρων.  Άλλωστε και μόνο η εικόνα της πόλης στο Goggle Earth είναι αρκετή.
Μία πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιστημονικό υπεύθυνο το καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα είχε αποτυπώσει την αποκαρδιωτική κατάσταση.
Η έρευνα είχε δείξει ότι στον Πειραιά αντιστοιχεί κατά μέσο όρο μόλις 1,56 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) πρασίνου ανά κάτοικο.
Όμως, το ποσοστό μειώνεται ακόμα περισσότερο σε 0,45 τ.μ/ κάτοικο σε περιοχές όπως η Πειραϊκή, το Χατζηκυριάκειο και η Φρεαττύδα και σε 0,77 τ.μ. ανά κάτοικο στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα (Μανιάτικα, Ταμπούρια κ.α.)
 Εάν μπορεί να θεωρηθεί… παρηγοριά η κατάσταση στο Πειραιά μπορεί να συγκριθεί με το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου η αναλογία φθάνει επίσης στο 1,9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Δεν έχει, όμως, καμία σχέση με πόλεις όπως το Λονδίνο, όπου το αστικό πράσινο αναλογεί σε 27 τ.μ ανά κάτοικο ή το Άμστερνταμ με την αναλογία να φτάνει στα 45,5 τ.μ. ανά κάτοικο.
Για να έχουμε, δε, μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) κάθε πόλη θα πρέπει να έχει πράσινο, τόσο ώστε να αντιστοιχούν 9 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο.
Η μοναδική περιοχή, που πλησιάζει το προτεινόμενο όριο είναι το Νέο Φάληρο, όπου οι ελεύθεροι χώροι ανέρχονται σε 233 στρέμματα και λόγω του ΣΕΦ οι πράσινοι χώροι καλύπτουν μεγάλο μέρος από αυτά (112 στρέμματα). Η αναλογία πρασίνου διαμορφώνεται στα 8,74 τ.μ./κάτοικο, λόγω του μικρού πληθυσμού της περιοχής.
Στην Αθήνα, με την αναλογία να φτάνει στα 2 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο και στη Θεσσαλονίκη, με την αναλογία να είναι 3 τετραγ, μέτρα ανά κάτοικο λόγω της ύπαρξης του δάσους του Σέϊχ Σου κοντά στη πόλη, μπορεί η κατάσταση να φαίνεται κάπως καλύτερη από τον Πειραιά αλλά απέχει πολύ για να φτάσει στα παγκοσμίως ανεκτά επίπεδα.

@ Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για την Αυτοδιοίκηση. Καλές οι Ανθοκομικές εκθέσεις και τα δενδράκια αλλά χρειάζονται, πλέον, ριζικές λύσεις, διότι σε λίγο θα βλέπουμε πράσινο μόνο στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Αρκετά, δε νομίζετε;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις