Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Μετά από 6 χρόνια η Παιδική Στέγη Κρώσφηλδ στη Δραπετσώνα θα ξαναδεχτεί παιδιά! Η ιστορία της

Μετά από 6 χρόνια εγκατάλειψης η Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ», στη Δραπετσώνα, θα ανοίξει, ξανά, τις πόρτες της και θα γεμίσει πάλι παιδικές φωνές και χαμόγελα.
Αυτό ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της πόλης σημειώνοντας ότι με τη συμβολή της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου επιτεύχθηκε συμφωνία με το Ίδρυμα και παραχωρήθηκε η χρήση του κτηρίου στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας και τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι αναγκαίες εργασίες.
Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα είχε γίνει συζήτηση στη Βουλή, όπου η κ. Φωτίου ανέφερε αναλυτικά τις ενέργειες, που είχαν γίνει για να επιτευχθεί η επαναλειτουργία του.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι με την καινούρια χρονιά να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους μικρούς μας φίλους στον φιλόξενο χώρο και  όλα τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν εκεί να  έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν όμορφες και δημιουργικές εμπειρίες!

Η ιστορία της Παιδικής Στέγης
Να σημειωθεί ότι η Παιδική Στέγη στη Δραπετσώνα ήταν η πρώτη Στέγη του Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη» και φέρει το όνομα της δημιουργού του Ιδρύματος, Λαίδης Κρώσφηλδ, το γένος Ηλία Ηλιάδη.
Η επιλογή της Δραπετσώνας για τη δημιουργία αυτής της πρώτης Παιδικής Στέγης δεν έγινε τυχαία. Η περιοχή ήταν από τους βασικούς τόπους κατοικίας προσφύγων από τη Μικρά Ασία, οι οικογένειες ήταν πολύ φτωχές και τα λοιμώδη νοσήματα, η ασθενής υγεία λόγω της ασιτίας και η ελλιπής υγιεινή και καθαριότητα δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά.
Για την αντιμετώπιση της φτώχειας οι γυναίκες αναγκάστηκαν να αρχίσουν να εργάζονται κυρίως στα κοντινά εργοστάσια. Εκεί, δημιουργήθηκε το ίδρυμα προσφέροντας την βοήθειά του στην ανάγκη φύλαξης και φροντίδας των μικρών παιδιών.
Η Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ» ξεκίνησε να λειτουργεί, το 1931, φιλοξενώντας γύρω στα 100 παιδιά. Στα επόμενα χρόνια προστέθηκαν άλλες δύο στο λεκανοπέδιο Αττικής και δύο στην περιοχή του Πειραιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών να προσεγγίσει τα 500. Οι άλλες τέσσερις Παιδικές Στέγες, που είναι εν λειτουργία είναι οι εξής:
•    Στέγη Κυνοσάργους, Στέγη Αργέντειος, Παπαστράτειος Πειραιά και Παπαστράτειος Αθηνών.
Η Παιδική Στέγη «Κρώσφηλδ», που βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως 88, βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 2.680 τ.μ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί, από τον Δήμο της εποχής εκείνης, το 1931, δηλαδή πριν από 86 χρόνια.
Η Στέγη έχει 704 τετραγωνικά μέτρα κτίσματος, έχει παιδικές χαρές, έχει ικανοποιητικές υποδομές και λειτουργούσε με 100 παιδιά μέχρι το 2012.
Το 2012  λόγω των αυξημένων δαπανών επισκευής και συντήρησης του κτηρίου (λόγω και της παλαιότητας αυτού) που ήταν αναγκαία για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του σταθμού έκλεισε η πρώτη  «Παιδική Στέγη Κρώσφηλντ» στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επιφέροντας σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στη πόλη μας Γιατί τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί θα έπρεπε να φιλοξενηθούν στους ήδη επιβαρυμένους, από αριθμό παιδιών, βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, αλλά  δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους γονείς των παιδιών που δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει ο Δήμος στις δομές του. Το κοινωνικό κόστος ήταν πολύ μεγάλο, καθώς ο σταθμός εξυπηρετούσε περίπου 100 βρέφη και νήπια και τις οικογένειές τους. ΄Έτσι, η δομή, που ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, παρέμενε από τότε κλειστή κι ανεκμετάλλευτη.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι εργασιακές όσο και οι κοινωνικές συνθήκες της εργαζόμενης μητέρας έχουν βελτιωθεί και οι συνθήκες υγιεινής και παιδιατρικής φροντίδας έχουν αλλάξει  προς το καλύτερο, υφίσταται ακόμα η πιεστική ανάγκη για φιλοξενία και εκπαιδευτική φροντίδα των παιδιών.

@ Υπάρχουν και καλά νέα στην περιοχή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις