Ταφόπλακα…. έβαλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας μιας σύγχρονης Πολιτείας Καινοτομίας στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς καθώς ανακοίνωσε ότι το έργο ακυρώνεται και στη θέση του θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών από ιδιώτες!
Τη μεγάλη κυβερνητική «στροφή» κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Πειραιάς για Όλους και Όλες» αναφέροντας τα εξής:
«Σε ένα μεγάλο κυβερνητικό φιάσκο εξελίχθηκε το θέμα της αξιοποίησης του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς καθώς αποκαλύφθηκαν: α) οι κενού περιεχομένου μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη, β) τα έωλα και αναποτελεσματικά σχέδια του περίφημου «επιτελικού κράτους» και γ) η πλήρης παράδοση από την κυβέρνηση στην «αγορά» της ανάπτυξης.
Να θυμίσουμε, λοιπόν, ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2019 είχε ανακοινωθεί η δημιουργία κέντρου καινοτομίας στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Ενάμιση χρόνο αργότερα (30.12.2020) ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μαζί με υπουργούς του ανακοίνωνε από τη ΧΡΩΠΕΙ ότι εκεί θα δημιουργηθεί τελικά η Πολιτεία Καινοτομίας.
Μάλιστα, ο ίδιος είχε μιλήσει για «εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας» που θα δημιουργούσε 2.000 θέσεις εργασίας και τη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας. Μάλιστα, εκείνη την μέρα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε, βερμπαλιστικά, ότι «πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν εδώ και να επενδύσουν». Εμείς ως παράταξη είχαμε τότε τονίσει πως Κέντρα Καινοτομίας δεν δημιουργούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά μόνο με ευθύνη και σχεδιασμό του Δημοσίου.
Τώρα, 4,5 χρόνια μετά, όλα αυτά ξεχάστηκαν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι αλλάζουν τα σχέδια και ο χώρος θα δοθεί αντιπαροχή για να φτιαχτούν κατοικίες!
Γιατί αυτό; Διότι όπως είπε ο ίδιος «διαπιστώσαμε ότι από την αγορά δεν υπάρχει ιδιαίτερο
ενδιαφέρον για να γίνει κάτι τέτοιο».
Δηλαδή, η ανάπτυξη της καινοτομίας στην χώρα εξαρτάται από τις διαθέσεις των επιχειρήσεων; Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο σε αυτό; Εύλογα, λοιπόν, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποια άλλα συμφέροντα ενδιαφέρονται για το νέο πρόγραμμα (project»);
Και ο Πειραιάς, η Δραπετσώνα τι έχουν να κερδίσουν με όλα αυτά; Πόσες ευκαιρίες θα χαθούν χάριν διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων; Μέχρι πότε θα ακούμε για… σχέδια επί χάρτου που δεν υλοποιούνται ποτέ;»
Για να διαβάσετε προηγούμενα δημοσιεύματα του pireas2day για το θέμα της ΧΡΩΠΕΙ πατήστε εδώ και εδώ και εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου