Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ποια προγράμματα αγορά και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων παρατείνονται. Γιατί ενημερώθηκαν τρεις δήμαρχοι της περιοχής

Ένα πρόγραμμα για την δημιουργία δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, που «τρέχει» εδώ και καιρό, «προσέφερε» το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως απάντηση σε κοινό αίτημα των δημάρχων Περάματος, Κερατσινίου και Σαλαμίνας για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης των τριών Δήμων!
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού», το οποίο χρηματοδοτείται με συνολικά 80 εκατομ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης και η προθεσμία ένταξης λήγει στις 31 Ιουλίου.
Ωστόσο, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις μεταφορές, Βασίλης Οικονόμου σε συνάντηση του με τους δημάρχους Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκο, Κερατσινίου, Χρήστο Βρεττάκο και Σαλαμίνας, Γιώργο  Παναγόπουλο προανήγγειλε την παράταση υποβολής αιτήσεων τόσο στο πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» όσο και στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», που επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από ιδιώτες και εταιρείες.
«(…) το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προχωράει αποφασιστικά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης και με κινήσεις του δίνεται παράταση υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» και «Φορτίζω Παντού», αναφέρεται, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση του Δήμου Περάματος.
Ακόμα, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Περάματος «στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα στο πεδίο των μεταφορών και κοινό αίτημα των δημάρχων ήταν η εξεύρεση λύσεων σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης των τριών δήμων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την εξυπηρέτηση των δημοτών τους»
«Σαν αρχή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Βασ.  Οικονόμου  ανακοίνωσε την δυνατότητα ένταξης και  των τριών δήμων, Περάματος, Κερατσινίου και  Σαλαμίνας στο πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού» και δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό των δημάρχων σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές του», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φορτίζω Παντού»
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διατεθούν ειδικά για την Αττική περίπου 6,7 εκατομμ. € για την δημιουργία μέχρι 31/12/2025 για την εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και χώρους στάθμευσης.
Δικαιούχοι της Δράσης είναι Εμπορικές Εταιρείες και Ατομικές Επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, υπό προϋποθέσεις.
Ειδικά, για τους Δήμους έχει δημιουργηθεί γραφείο υποστήριξης (help desk)  για τη σύνταξη των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων ενώ λειτουργεί επίσημη διαδικτυακή πύλη (https://fortizopantou.gov.gr),
Για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» λήγει 31/7. Ωστόσο, φαίνεται ότι εξετάζεται και νέα παράταση.
Το πρόγραμμα επιδοτεί ιδιώτες και εταιρείες για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ειδικά, για τους ιδιώτες προβλέπεται:
• Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000€.
• Επιδότηση 30% και έως 8.000€ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς
• Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000€ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500€.
• Επιπλέον επιδότηση 1000€ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑΜΕΑ
• Επιπλέον επιδότηση 1000€ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1000€ για 3 εξαρτώμενα τέκνα, και επιπλέον 1000€ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4000€).
• Επιπλέον 1000€ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.
Ακόμα επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων, συγκεκριμένων κατηγοριών και ηλεκτρικών ποδηλάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις