Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Πόσα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη έχουν καταστραφεί και με επιδότηση; Πρωτοβουλία στο Πέραμα για τη σωτηρία τους

Η φωτό δόθηκε από τον Δήμο Περάματος
Πρωτοβουλία για να σταματήσει η διάλυση και η καταστροφή των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών, να διασωθούν και να συντηρηθούν αναλαμβάνουν ο Δήμος Περάματος και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών.
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση, που είχαν, στο δημαρχείο Περάματος, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκος με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νίκου Καβαλιέρο και την γενική γραμματέα Αννίκα Μπαρμπαρίγου συμφωνήθηκε να αναληφθούν κοινές δράσεις με στόχο τη διάσωση και συντήρηση των ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και το σταμάτημα της διάλυσης και καταστροφής τους.
Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε,

στο τέλος Σεπτεμβρίου, να πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα στο Πέραμα με την συμμετοχή των όλων εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση εκτιμάται ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα «έσπασαν» περίπου 13.500 καΐκια, έναντι ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, με αποτέλεσμα να αφανιστεί ένα τεράστιο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά και της ξυλοναυπηγικής τέχνης.
Αιτία είναι η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη μείωση του αλιευτικού στόλου, η οποία ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και έως σήμερα έχουν καταστραφεί μοναδικά δείγματα της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης, επιφέροντας καίριο πλήγμα στο απόθεμα της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αποτέλεσμα είναι να λείπουν, πλέον, από τις ελληνικές θάλασσες πολλά παλιά αλιευτικά καΐκια, που καταστράφηκαν με την επιδότηση του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες διάσωσης των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών.
Ένας τρόπος, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Καβαλέρος, είναι «το άμεσο σταμάτημα της καταστροφής των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών και η μετατροπή τους σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά σκάφη αναψυχής».

Ο δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για τη διάσωση των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, επισημαίνοντας πως «το Πέραμα είναι το «μαιευτήριο» των σκαφών αυτών και η καταστροφή τους έχει και άμεσες συνέπειες στη συνέχιση της ναυπηγικής τέχνης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος».
«Για τον λόγο αυτό γιγαντώνουμε τις προσπάθειες και, ως πρώτο βήμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα διοργανωθεί σχετική ημερίδα με πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις από τον Δήμο ή και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου», υπογράμμισε ο κ. Λαγουδάκος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις