Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Πως μια κακοκαιρία "βούλιαξε" αμερικανική επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα!

Φωτό αρχείου
Μια «αλυσίδα» αποτυχημένων ενεργειών και ατυχημάτων χαρακτηρίζει τις προσπάθειες των αμερικανικών δυνάμεων να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν στη Γάζα μια τεχνητή προβλήτα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των προβλημάτων προστέθηκε, το περασμένο Σάββατο, όταν στην διάρκεια μιας καταιγίδας η πλωτή αποβάθρα αποκόπηκε από το μικρό σκάφος που τη ρυμουλκούσε και  τέσσερα αποβατικά του στρατού, που βρίσκονταν δίπλα στη κατασκευή, «ξέσυραν» από τα αγκυροβόλια τους και προσάραξαν στην παραλία. Δύο από αυτά, όπως έγραψε η Wall Street Journal, προσάραξαν στη στεριά στη Γάζα και τα δύο άλλα στην παραλία εντός του ισραηλινού εδάφους στα βόρεια.
Ωστόσο, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές εάν

οι στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν σε αμφισβητούμενη περιοχή.
Κανείς δεν τραυματίστηκε από το ατύχημα αλλά οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησε το Reuters φαίνεται να δείχνουν μια ομάδα στρατευμάτων των ΗΠΑ να «στεγνώνουν» («Feet dry», είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται) στην άμμο στο Ισραήλ.
Το Πεντάγωνο επανέλαβε, το Σάββατο, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στη Γάζα. Η προβλήτα βοήθειας παραμένει πλήρως λειτουργική και «οι προσπάθειες για την ανάκτηση των πλοίων βρίσκονται σε εξέλιξη με τη βοήθεια του Ισραηλινού Ναυτικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνουν ξένα Μέσα Ενημέρωσης οι προσαράξεις ήταν η τελευταία σε μια σειρά αποτυχιών και καθυστερήσεων για την τοποθέτηση της προβλήτας βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης για την εγκατάστασή της τον Απρίλιο, σε ένα οχηματαγωγό, που χειριζόταν η στρατιωτική διοίκηση,  προκλήθηκε φωτιά σε μηχανικό χώρο και έπρεπε να επιστρέψει στο λιμάνι για επισκευές.
Ακολούθως, οι έντονες καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν περαιτέρω την κατασκευή της προβλήτας. Όμως, ακόμη και όταν τέθηκε σε λειτουργία, η προβλήτα δεν παρείχε σημαντικές ποσότητες βοήθειας στους αποδέκτες μέχρι την περασμένη εβδομάδα, λόγω σοβαρών προβλημάτων ασφαλείας στο σύστημα διανομής στη στεριά.
Και την περασμένη εβδομάδα, τρία μέλη του προσωπικού τραυματίστηκαν σε ένα ατύχημα, με περονοφόρο όχημα, στην διάρκεια εργασιών τακτοποίησης φορτίου, μετά την εκφόρτωσή του. Οι τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε ισραηλινό νοσοκομείο και ο ένας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

• Με πληροφορίες από το The Maritime Executive


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις