Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Αρχίζει τη Δευτέρα 3/6 η ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2024. Πόσοι συμμετέχουν, ποια κράτη, τι προσφέρει στην οικονομία

 Ανοίγει, την Δευτέρα 3/6, τις πύλες της, στο Athens Metropolitan Expo, η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024», που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και έχει καταστεί στην 60χρονη ιστορία του θεσμού ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο.
«Τα Ποσειδώνια 2024 θα είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι ανάγκες μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κατασκευή πρόσθετων εκθεσιακών αιθουσών, καθώς για να φιλοξενήσουμε τους εκθέτες φέτος προχωρήσαμε στη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, διευθύνων σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε..
Για να γίνει αντιληπτή η σημασία και η εμβέλεια της διεθνούς έκθεσης παραθέτουμε μερικούς αριθμούς- κλειδιά για τη φετινή διοργάνωση:

Συμμετέχουν 2.030 εκθέτες από 82 χώρες και στον εκθεσιακό χώρο αναμένεται να βρεθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες της Ναυτιλίας από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τα έσοδα για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ, τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού εκθετών και επισκεπτών όσο και λόγω της παρατεταμένης διάρκειας.
Φιλοξενούνται 23 εθνικά περίπτερα, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφει η Κίνα, η οποία μετά την πανδημία επέστρεψε ισχυρότερη, με 180 εταιρείες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% στις συμμετοχές. Ακολουθεί η Τουρκία, με άνοδο 10%.
Σημαντικά αυξημένες συμμετοχές προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δέκα εταιρείες, και από την Ινδία, με οκτώ εταιρείες
Εκπροσωπούνται 16 εθνικές σημαίες, ανάμεσά τους ο Παναμάς, η Λιβερία, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, οι Μπαχάμες, η Κύπρος, η Μάλτα, το Μπελίζ και το Παλάου, καθώς και νεοφερμένοι όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Γουινέα-Μπισάου, το Σαν Μαρίνο, η Σιέρα Λεόνε, τα Μπαρμπάντος  και τα St. Kitts & Nevis.
Θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Συνεδριακού Προγράμματος περισσότερες από 68 εκδηλώσεις φορέων από 16 χώρες.
Περίπου 4.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας αναμένεται να διαγωνιστούν στα Posidonia Games για τα πολυπόθητα τρόπαια σε αγώνες ιστιοπλοΐας, γκολφ, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και δρόμου.
«Τα φετινά Ποσειδώνια αντανακλούν τον δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία έχει εισέλθει σε μια συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με στόχο την ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση του στόλου της, καθώς και τη διαφοροποίηση του συνολικού προϊόντος της
», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είπαν….

Σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στον Πειραιά, με την ευκαιρία της έναρξης της έκθεσης οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ναυτιλία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και απασχόλησης. Δεδομένης της ηγετικής θέσης της στην παγκόσμια ναυτιλία, σταθερή επιδίωξή μας αποτελεί η αύξηση της συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία προκειμένου να είναι αντίστοιχη της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει».
Ο Δρ. Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: «Αυτή η παγκοσμίου φήμης έκθεση δεν παρέχει μόνο μία πλατφόρμα στους πρωτοπόρους της καινοτομίας για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, αλλά και το τέλειο φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Φέτος, η βιωσιμότητα θα είναι η λέξη-κλειδί σε όλες τις συναντήσεις δικτύωσης και στα φόρα που διαμορφώνουν τις αποφάσεις».
Ο κ. Ιωάννης Κ. Λύρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: «Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και η παράδοση της Ελληνικής Ναυτιλίας συνεχίζουν να διασφαλίζουν την αδιάλειπτη τροφοδοσία των χωρών όλου του κόσμου με βασικά αγαθά, με το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Αυτή η επιτυχία αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος και την έκταση της Έκθεσης Ποσειδώνια και των παράλληλων εκδηλώσεων που συνδιαμορφώνουν την κορυφαία εκδήλωση στο διεθνές ναυτιλιακό ημερολόγιο κάθε δύο χρόνια. Η Ελληνική Ναυτιλία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στις σημαντικές και πρωτόγνωρες προκλήσεις που διαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και καλεί τις ρυθμιστικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει για την βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».
Ο κ. Δημήτρης Καρύδης, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξη Δήμου Πειραιά: «Για εμάς, είναι σημαντικό ότι από τα βασικότερα θέματα που θα αναδειχθούν στα φετινά Ποσειδώνια είναι οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη Ναυτιλία. Όπως κάθε μεγάλη πόλη – λιμάνι, έτσι και ο Πειραιάς, πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το στοίχημα είναι μεγάλο, αξίζει όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι να σκύψουμε πάνω από αυτό το ζήτημα ακόμη πιο επιτακτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις