Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Άλλο ένα κτήριο- φάντασμα του Πειραιά παίρνει μορφή. Δρομολογείται η ανέγερση νέου δημαρχείου στο γιαπί της Ραλλείου!

 Άλλο ένα κτήριο- φάντασμα του Πειραιά, κατάλοιπο από την εποχή της Χούντας, ετοιμάζεται να… εξαφανιστεί. Πρόκειται για το γιαπί της Ραλλείου σχολής, στην κεντρική πλατεία Κοραή, που πρόκειται να ολοκληρωθεί και να στεγάσει  το νέο δημαρχιακό κτήριο της πόλης.

Είναι το δεύτερο κτήριο- φάντασμα μετά τον Πύργο, που δρομολογείται η αποπεράτωση και η αξιοποίησή του και πλέον απομένει μόνο το γιαπί του Ιδρύματος Ζαχαρίου στο Μικρολίμανο να περιμένει την ολοκλήρωσή του….
Η αποπεράτωση της Ραλλείου και η στέγαση στο κτήριο του νέου δημαρχείου έχει εξαγγελθεί από τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη αλλά πλέον μπαίνει σε… τροχιά υλοποίησης καθώς την Τετάρτη 20/3 συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο το εξής θέμα:
•    «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στο Ο.Τ.69/Τ.26, για τον αποχαρακτηρισμό του (…) χώρου, που περικλείεται από τις οδούς Κολοκοτρώνη – Βασ. Γεωργίου Α’ – Ηρ. Πολυτεχνείου – Ι. Δραγάτση, από Χώρο για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και τον χαρακτηρισμό του σε Χώρο για την ανέγερση Δημαρχιακού Μεγάρου».
Να θυμίσουμε ότι το κτήριο, που έχει μείνει μισοτελειωμένο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, είχε προταθεί για να στεγάσει το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά. Για αυτό είχε γίνει το 2019 αλλαγή του χαρακτηρισμού του χώρου, σε χώρο για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου.
Ωστόσο, στο μεταξύ κρίθηκε ότι ο χώρος δεν προσφερόταν για τις ανάγκες των δικαστηρίων και αφού επιλέγει να γίνει η κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στην περιοχή του Παπαστράτου αποφασίστηκε να προχωρήσει η κατασκευή νέου δημαρχιακού μεγάρου. Ωστόσο, μέχρι τώρα παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει το κτήριο, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα το δημαρχείο, στην πλατεία Κοραή.
Να πούμε, πάντως, ότι η ιστορία του κτηρίου ξεκινάει ουσιαστικά από την εποχή της δικτατορίας, καθώς το 1970, αποφασίστηκε να απομακρυνθεί από το κτήριο, που στεγαζόταν η Ράλλειος και να ανεγερθεί στη θέση του, ένα νέο δημαρχιακό μέγαρο.
Για την κατασκευή του νέου δημαρχείου εκδόθηκε το 1971 οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Πειραιά. Ωστόσο,  η κατασκευή διακόπηκε λόγω δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Δήμου και της Ραλλείου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με αποτέλεσμα η πόλη να αποκτήσει άλλο ένα μισοτελειωμένο γιαπί!
Για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα τμήμα του ισογείου επί της οδού Κολοκοτρώνη ως χώρος στάθμευσης, ένα άλλο τμήμα επί της λεωφόρου Βασ. Γεωργίου Α’ ως εμπορικά καταστήματα και χώρο στάθμευσης, και τμήμα επί της οδού Ι. Δραγάτση ως καταστήματα και γραφεία υπηρεσιών του Δήμου.
Ωστόσο, μετά την κατασκευή του νέου σχολείου της Ραλλείου, στην αρχή της λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη και την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος η ιδιοκτησία του κτηρίου στην πλατεία Κοραή πέρασε οριστικά στον Δήμο και έτσι ξεκίνησε η συζήτηση για την αξιοποίησή του, αρχικά ως δικαστικού μεγάρου και πλέον ως δημαρχιακού.
«Η προτεινόμενη τροποποίηση απορρέει από την ανάγκη της Δημοτικής αρχής να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Δήμου σε ένα κατάλληλο κτίριο το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά. Το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται στον κεντρικό ιστό της πόλης, και επομένως θα εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον και τη δημόσια ωφέλεια. Το γεγονός πως βρίσκεται πλησίον του σταθμού μετρό, της στάσης του τραμ καθώς και η ύπαρξη του εγκεκριμένου και ήδη κατασκευασμένου πεζόδρομου του τμήματος της οδού Ι. Δραγάτση, διευκολύνει την πρόσβαση στο κτίριο, η θέση του οποίου εκτιμούμε ότι αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τη στέγαση των δημοτικών λειτουργιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, που παρουσιάστηκε στις 13.2.2024 στο Συμβούλιο της Β’ Κοινότητας
Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο έκανε ομόφωνα δεκτή τη πρόταση για τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις